Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záměna přístrojů pro rovery
Pavel Koten Vytisknout článek

Záměna přístrojů pro rovery

rover2_nasa_203.jpg
Drobné odchylky v měřeních dvojice spektrometrů, kterými jsou vybaveny oba rovery na Marsu, ukázaly, že při jejich sestavování došlo k záměně obou přístrojů. Zatímco Spirit je vybaven spektrometrem určeným původně pro Opportunity, druhý rover naopak pracuje s "jeho" přístrojem. Důležité objevy učiněné oběma rovery ale nejsou touto záměnou ovlivněny.

Připomeňme, že oba rovery přistály na povrchu Marsu v lednu loňského roku. Zatímco cílem roveru Spirit byl kráter Gusev, Opportunity dosedl v oblasti Meridiani Planum. Protože oba rovery jsou identické, jsou vybavené i stejnými přístroji. Jedním z nich je i spektrometr částic alfa a rentgenového záření. Měření spektrometru na palubě Opportunity ukazovala ve srovnání s daty získanými Spiritem vyšší koncentrace prvků jako hliník, sodík či hořčík, ačkoliv tyto by měly být všude po povrchu zhruba stejné. Ralf Gellert z Max Planck Institute v německém Mainzu, který spektrometry na roverech provozuje, se těmito naměřenými rozdíly detailně zabýval, ale dlouho nemohl najít správné vysvětlení. Nakonec prokázal, že při sestavování roverů došlo k záměně jejich spektrometrů.

Ačkoliv se jedná o totožné přístroje, jsou přeci jenom mezi nimi drobné rozdíly způsobené chování materiálů, z nichž jsou vyrobeny. Proto byl každý přístroj ještě před startem kalibrován s využitím vzorků známých hornin. Tato měření se nyní využívají pro kalibraci dat získaných přístroji přímo na Marsu. V důsledku záměny obou přístrojů jsou tedy nová data z Marsu zpracována s využitím špatných dat kalibračních. Protože ale rozdíly mezi oběma přístroji nejsou velké, výsledkem špatné kalibrace jsou jen velmi malé odchylky od reálných dat. Kromě toho, tento nedostatek je možno snadno napravit novým zpracováním získaných dat s využitím správných kalibrací.

Steve Squyres, který je vedoucím vědcem projektu obou roverů, říká, že korigovaná data z prvního roku působení na Marsu budou k dispozici velmi brzy. Podle jeho prohlášení neovlivní tyto korekce důkazy o výskyty vody v minulosti, které oba rovery na povrch planety získaly. A Ralf Gellert je spokojený, že už nyní nejsou mezi měřenými koncentracemi některých prvků rozdíly.

Zdroj:New Scientist.




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »