Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu druhého výstupu opravářů z paluby ISS
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu druhého výstupu opravářů z paluby ISS

wave.jpg
Členové 24. dlouhodobé posádky stanice ISS Douglas Wheelock a Tracy Caldwell-Dysonová 11. srpna pracovali ve volném prostoru, aby pokračovali v započaté práci na výměně pumpy chladícího systému, jež selhala. V první řadě ale museli vyřešit únik čpavku z posledního konektoru, který byl ještě k pumpě připojen. Výstup začal ve 14:27 SELČ a trval bezmála 7 a půl hodiny, přenos zde běžel od 13:30.


Video si můžete stáhnout zde.

22:04 "Máme stejnou radost jako vy, že (konektor) M3 konečně šel (odpojit)," hlásí spojař Richard Arnold z Houstonu. Na úplný závěr pár statistických údajů: dnešní výstup byl druhý věnovaný výměně porouchané pumpy chladícího systému a zároveň druhý pro Tracy Caldwell-Dysonovou a pátý pro Douglase Wheelocka. Byl to 221. výstup provedený americkými astronauty, 149. kosmický výstup věnovaný stanici ISS, celkem 16. výstup, provedený na ISS členy americké části dlouhodobé posádky. Byl to třetí výstup 24. dlouhodobé posádky. Náš přenos tímto končí, děkujeme za pozornost.

21:56 Poklop přechodové komory je uzavřen a její natlakovávání začalo, což značí oficiální konec výstupu. Výstup skončil se začátkem tlakovacího procesu ve 21:53, celkem po 7 hodinách a 26 minutách. Na záběrech TV NASA je symbolicky vidět přechodová komora zvenčí.

21:48

Záběr z kamery Douglase po návratu do přechodové komory
Záběr z kamery Douglase po návratu do přechodové komory
V modulu Quest je stále ještě vakuum, Tracy a Douglas přepojili své skafandry na zdroje stanice a provádějí inspekci, zda jim na skafandrech neulpěl čpavek. Oni ani řídící středisko tomu nevěří ale předpisy mluví jasně.

21:32 Douglas a Tracy jsou již zpět v přechodové komoře. Nyní je čeká dříve zmíněná rychlá inspekce skafandrů, zda nebyly zasaženy čpavkem, poté dvojice uzavře poklop a začne s opětovným natlakováváním přechodové komory, což bude znamenat oficiální konec dnešní vycházky.

21:24 Astronauti otevřeli tepelný kryt přechodové komory a chystají se vstoupit zpět dovnitř.

21:20 Dvojice dnes byla přece jen na chvíli vystavena malému úniku čpavku z konektoru M3, takže je před návratem do prostor stanice čeká krátká kontrola, zda nějaký čpavek nezůstal na jejich skafandrech.

21:17 Celková dnešní bilance: Představitelé NASA nemohou být s dnešním výstupem spokojenější, podle slov komentátora TV NASA šla dnes veškerá práce extrémně dobře. Splněny byly všechny plánované úkoly, vadná pumpa byla odstraněna a odklizena ze slotu na segmentu S1 staničního nosníku a nová pumpa je připravena na instalaci a zprovoznění při třetím a posledním výstupu v neděli.
Tracy a Douglas již míří zpět do přechodové komory.

21:05 Tracy a Douglas pro dnešek již dokončili práci, z nové pumpy odpojili všechny tři elektrické kabely. Nyní se pouštějí do úklidu a revize nářadí, než zamíří zpět do přechodové komory.

20:52 Astronauti pracují na posledním dnešním úkolu a sice přípravě náhradní pumpy na nedělní instalaci a zprovoznění. Od pumpy odpojují tři elektrické kabely, které ji udržovaly pod proudem zatímco byla uskladněna na externí platformě, a uvolňují šrouby, držící ji na platformě. Čas ale neúprosně běží a zanedlouho přijde chvíle, kdy budou muset oba posbírat nářadí a vrátit se zpět do stanice.

20:26 Od začátku výstupu už uplynulo šest hodin, původně to měla být hranice k ukončení výstupu. Dnes jde ale vše dobře, kanystry k odbourávání oxidu uhličitého pracují ve skafandrech dvojice normálně (narozdíl od prvního výstupu, kdy selhal senzor, měřící množství CO2 v Douglasově skafandru) a na konci dnešní vycházky nebude třeba tolik času na dekontaminaci od čpavku jako při prvním výstupu, neboť dnes byli oba čpavku vystaveni jen minimálně. Takže výstup může ještě chvíli pokračovat přípravou náhradní pumpy.

20:07 Robotická paže přemisťuje Douglase zpět k segmentu S1, kde se od paže odpoutá a zamíří k platformě s novou pumpou a připojí se k Tracy v přípravě pumpy na nedělní vyzvednutí a instalaci.

19:58 Vadná pumpa chladícího systému, kterou astronauti před chvílí odstranili ze slotu na segmentu S1 už je pevně uchycena k držáku na základně mobilního systému MBS, kousek od základny staniční robotické paže. Jak dlouho tam pumpa zůstane, NASA zatím neřešila. Tracy pracuje na přípravě nové nádrže na nedělní instalaci.

19:39 Po "úklidu" vadné pumpy už dvojici čeká jen příprava náhradní pumpy na její instalaci při třetím výstupu v neděli. Nová pumpa se nachází na plošině External Storage Platform 2, sousedící s přechodovou komorou Quest, a na stanici byla jako náhradní díl dopravena při misi raketoplánu Atlantis STS-117 v červnu 2007. Od nové pumpy by dnes v rámci příprav měly být odpojeny tři elektrické kabely a uvolněny šrouby, držící ji na plošině.

19:33

Wheelock přemisťuje vadné PM
Wheelock přemisťuje vadné PM
Douglas, stojící na konci robotického manipulátoru, konečně vyzvedl vadnou pumpu a přemisťuje ji na držák mobilního systému MBS.

19:20 Zarovnání a příprava držáku, připevněného na vadné pumpě chladícího systému vzalo trochu déle, než se čekalo ale už je hotovo a Douglas, stále připevněný ke konci robotické paže, může začít s přesunem pumpy.

19:05 Douglas a Tracy se přesvědčují, že držák je správně upevněn na vadnou pumpu, chystají její přesun.

18:24 Dalším dnešním úkolem po odstranění staré pumpy bude příprava nové pumpy na vyzvednutí ze skladovací platformy a instalaci na místo, kde je nyní ještě stará pumpa. Astronauti pracují s náskokem ale podle řídícího střediska dnes i přesto nestihnou vyzvednout novou pumpu z platformy ale dostanou se docela daleko v její přípravě.

18:20 Tracy a Douglas pracují asi s půlhodinovým náskokem. Douglas právě přinesl ke staré pumpě přenosný držák, který na ni Tracy nainstaluje. Douglas mezitím uvolní poslední ze čtyř šroubů, držící pumpu ve slotu.

18:11 Vysokorychlostní datové spojení s ISS anténou Ku-Band zajišťuje síť geostacionárních satelitů systému TDRS. Přes pásmo Ku-Band dostáváme živé záběry z ISS, které občas nejsou dostupné kvůli potřebě přepojit z jednoho satelitu TDRS na druhý. V těchto chvílích vidíme na záběrech TV NASA sál řídícího střediska. Kdežto zvukové spojení s astronauty je vedeno přes S-pásmové antény, takže je dostupné stále.

18:01 Nádrž bude po svém odmontování ze segmentu S1 připevněna ke skladovací platformě, která je součástí systému MBS. Ten se dokáže pohybovat podél hřbetu stanice, je na něm upevněna staniční robotická paže kvůli přístupu na různá místa. Vadná pumpa bude připevněna k systému MBS na zatím neplánovaně dlouhou dobu.

17:48

Douglas pracuje upevněn na konci robotické paže
Douglas pracuje upevněn na konci robotické paže
Douglas "odjíždí" na robotické paži pro držák, s jehož pomocí zanedlouho přemístí vadnou pumpu pryč ze segmentu S1, Tracy uklízí místo okolo staré pumpy a připravuje ji na odstranění.

17:39 Noc na dnešek strávili Tracy a Douglas v modulu Quest, kde spali ve sníženém tlaku a dýchali čistý kyslík. Jde o běžnou proceduru před kosmickým výstupem, účelem je, aby se astronautům z krve vyloučil dusík, který může v krvi tvořit bublinky, když astronauti opustí stanici v nízkotlakých skafandrech. Dnešní výstup byl načasován tak, aby nebylo nutné měnit běžný denní režim posádky stanice. Tracy a Douglas byli do modulu Quest uzavřeni včera okolo 22. hodiny našeho času, chvíli před oficiální večerkou na palubě stanice. Dnes astronauti vstávali v 8:00 SELČ.

17:24 Tracy už odpojila všech pět elektrických a datových kabelů, Douglas dokončuje práci na šroubech, kterými je pumpa připevněna k povrchu stanice. Dalším krokem bude instalace mobilního držáku na pumpu, takže ji bude možné s jeho pomocí přesunout pryč. Vše probíhá hladce a s výrazným náskokem.

17:04

control.jpg
Kvůli chvilkovému přerušení vysokorychlostního datového přenosu ze stanice můžeme na NASA TV opět vidět sál řídícího střediska v Houstonu. Směnu vede letová ředitelka Courtenay McMillanová, sedící v popředí. Vedle ní zaujali místa dva spojaři, hovořící s posádkou ve vesmíru. (Po řadě) jsou to Richard Arnold a vedle něj Oscar Koehler. Zatímco Arnold se zaměřuje na systémy stanice a Shannon Walkerovou, ovládající robotickou paži, Koehler komunikuje výhradně s dvojicí "venku" a radí s konkrétními úkony výstupu. Richard "Ricky" Arnold je aktivní astronaut, který se vloni zúčastnil mise STS-119 a absolvoval při ní dva výstupy do kosmu.

16:55 Tracy pracuje na odpojování elektrických a datových kabelů od pumpy, Douglas uvolňuje šrouby, které ji drží ve slotu. Vše jde zatím velmi dobře a oba astronauti pracují s velkým náskokem.

16:26 Použití hrubé síly pomohlo Douglasovi konečně odpojit z vadné pumpy poslední konektor M3. Nyní musí dvojice od pumpy odpojit 5 elektrických a datových kabelů a poté uvolní 4 šrouby, držící pumpu v místě. Oba astronauti pracují asi s 30-45minutovým náskokem oproti plánu.

16:10 Konektor M3 se po uzavření ventilu chová velice dobře a Tracy nebude muset uzavírat přívod čpavku mezi segmenty S3 a S1.

16:08 Douglas právě uzavřel ventil konektoru M3 a chystá se nasadit nástroj pro odvedení čpavku, který se v konektoru nachází. Trochu čpavku sice uniklo ale zdaleka jej nebylo tolik, co při prvním výstupu.

15:58 Douglas už opět "stojí tváří v tvář" konektoru M3, se kterým měl v sobotu problémy. Za chvíli se ho znova pokusí odpojit.

15:52 Douglas je připevněný svými chodidly ke konci robotické paže, kterou řídí z modulu Destiny jeho kolegyně z posádky ISS Shannon Walkerová. Paže mu poskytne pevnou základnu pro práci a lepší přístup k místům, ke kterým by se jinak dostával jen těžko. Momentálně čeká na Tracy, která se chystá o kousek dál uzavřít přívod čpavku, aby mohl pokračovat s prací na konektoru M3.

15:41

night.jpg
Astronauti dnes čelí mnohem nabitějšímu programu než v sobotu. Kvůli problémům se zařízením pro odbourávání oxidu uhličitého z atmosféry skafandru v kosmickém oděvu Douglase Wheelocka, které se vyskytly při minulé vycházce, má dnes dvojice ve skafandrech pro tento účel trochu jiné zařízení, které je sice použitelné opakovaně ale jednorázově nevydrží tak dlouho, jako zařízení, použité v sobotu. Navíc je nutné počítat i s časovou rezervou na konci, kvůli případné dekontaminaci po kontaktu se čpavkem.
Jak ukazuje obrázek, práce během orbitální noci, trvající asi 45 minut, není problém.

15:24 Spojař právě oznámil Tracy, že za několik minut stanice přeletí pobřeží Kalifornie, kde je právě úsvit. To ji jako kalifornskou rodačku jistě potěšilo. Sama se právě připravuje na uzavření přívodu čpavku. Předtím musí přesunout vozík systému CETA, aby se dostala k potřebným konektorům.

14:56 Tracy Caldwell-Dysonová míří na hranici segmentů S1 a S3 nosníkové konstrukce stanice, aby zde uzavřela přívod čpavku směrem k "neposlušnému" konektoru M3. Douglas Wheelock míří přímo k M3, aby z něj pomocí speciálního nářadí uvolnil přítomný čpavek. NASA na chvíli ztratila vysokorychlostní přenos dat z ISS, takže na TV NASA vidíme pouze řídící středisko v Houstonu.

14:47 Oba astronauti právě zvenku uzavřeli tepelný kryt přechodové komory a než vyrazí za prací, připravují u přechodové komory nářadí a výbavu. Pracují dvě minuty před časovým plánem.

14:28 Ve 14:27 výstup oficiálně začal, když oba aktéři přepnuli skafandry na vlastní napájení. Za okamžik opustí přechodovou komoru.

14:15 Tlak vzduchu v přechodové komoře je už skoro na nule. Až bude, dvojice otevře poklop ven a přepne skafandry na vlastní baterie, čímž zahájí výstup.

13:57 Wheelock a Dysonová právě dostali povolení k vypuštění vzduchu z přechodové komory. Vycházka oficiálně začne, až oba přepnou skafandry na vlastní baterie.

13:47 Fjodor Jurčichin právě uzavírá poklop do přechodové komory, ve které zůstanou už jen Wheelock a Dysonová, oblečeni do skafandrů a připraveni začít.

13:42 Pravidelní čtenáři si jistě vzpomenou na problémy, se kterými se dvojice setkala při sobotním výstupu. Jeden ze čtyř čpavkových konektorů, které je třeba odpojit od vadné pumpy, odolával pokusům o uvolnění a když se to konečně podařilo, začal z něj unikat čpavek. Astronauti tak byli nuceni nechat konektor připojený, aby z něj čpavek neunikal dále. Aby mohli pumpu vyměnit, musí samozřejmě všechny konektory odpojit. Dnes tedy začnou tím, že musí netěsnící konektor M3 izolovat od přísunu čpavku a poté se ho pokusí znova odpojit. Poté mohou splnit hlavní úkol dneška: odstranit z povrchu stanice vadnou pumpu a připravit instalaci nové, která proběhne při třetím výstupu, pravděpodobně v neděli 15. srpna.

13:33 Shannon Walkerová a Fjodor Jurčichin právě pomáhají svým dvěma kolegům ve skafandrech s přesunem do přechodové komory modulu Quest, ze které bude za chvíli vypuštěn vzduch a Wheelock a Dysonová z ní vystoupí ven.

13:30 Vítejte u přenosu dnešního kosmického výstupu, který je druhý z mimořádných (neplánovaných) třech, jež jsou v konečném důsledku třeba k výměně vadné pumpy chladící smyčky A. Výstup by měl podle plánu začít ve 13:55, přípravy v přechodové komoře Quest jdou však o 20-30 minut pozadu oproti plánu. Podle posledních údajů by vycházka měla začít asi ve 14:20.

Zdroje a doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »