Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu přistání lodi Sojuz TMA-03M + videa
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu přistání lodi Sojuz TMA-03M + videa

Sojuz TMA-03M těsně před dosednutím. Autor: NASA
Sojuz TMA-03M těsně před dosednutím.
Autor: NASA
193 dní v kosmu, 191 dní na palubě Mezinárodní vesmírné stanice jako součást 30. a 31. dlouhodobé posádky, Američan, Rus a Holanďan a třetí z nové generace ruských kosmických lodí. Tato odysea skončila v neděli 1. července 2012 dosednutím do kazašské stepi. Přistání se uskutečnilo dle plánu v 10:14:38 SELČ, náš přenos vypuknul v 9 hodin ráno.

Pro úplnost přinášíme několik videoklipů z účtu NASA na youtube.com:

Kratší verze přistání (let Sojuzu na hlavním padáku):

Delší verze přistání včetně vyprošťování posádky:

Další videa v příslušných oddílech níže.


10:35 Náš přenos tímto končíme a děkujeme za pozornost!

10:32 Sojuz přistál na své spodní straně a teď "stojí", což se málokdy povede. Záchranné týmy právě otevírají poklop modulu, jako prvního vyprostí velitele lodi Kononěnka, poté Pettita a naposledy Kuiperse.

Přenášení kosmonautů do lékařského stanu. Autor: NASA
Přenášení kosmonautů do lékařského stanu.
Autor: NASA
10:25 V místě přistání právě vzniká veliký červený lékařský stan, do kterého budou astronauté přeneseni po opuštění lodě. Zde podstoupí první lékařskou prohlídku po návratu na Zemi a svlečou si skafandry. Poté je čeká dvouhodinový let vrtulníkem do města Karaganda, kde pro ně bude připravena ceremonie v duchu místního osobitého folkloru. Z letiště Karagandy zamíří Oleg Kononěnko do Hvězdného městečka, Don Pettit a André Kuipers do Houstonu.

10:20 Krátce po přistání dochází k oddělení hlavního padáku od kosmické kabiny.

10:17 Posádky záchranných helikoptér, které právě dosedají poblíž Sojuzu, by měly již za pár minut začít s vyprošťováním kosmonautů.

10:15 S velikým mrakem prachu odfouknutým brzdícími tryskami Sojuz nádherně přistál v 10:14:38 SELČ. Posádka je po 193 dnech doma z kosmu.

10:10 Přistání se blíží, Sojuz klesá do stepi na hlavním padáku, jež zbrzdil jeho klesání na 7,2 m/s. Ve výšce 80 cm, jen nějakou tu vteřinu před přistáním, se ještě zažehne šest trysek na tuhé palivo na spodní části návratového modulu, výsledná rychlost dopadu bude činit asi 1,5 m/s (dle kosmonautů je to i tak pořádná rána, při které se vyplatí držet doslova jazyk za zuby).

TV NASA
TV NASA
10:05 Na TV NASA lze sledovat živé záběry Sojuzu na padáku z místa přistání!

10:04 Ve výšce okolo 5 km má dojít k odhození tepelného štítu a vypuštění zbytků paliva.

10:02 Rozevření stabilizačního padáku potvrzeno!

10:00 Spojení s kosmonauty bylo na chvíli obnoveno, dle jejich slov jde vše dobře.

Odhození stabilizačního padáku a rozevření hlavního. Autor: TV NASA
Odhození stabilizačního padáku a rozevření hlavního.
Autor: TV NASA
09:59 8 minut od vstupu do atmosféry, výška činí už jen asi 10 kilometrů, návratový modul má největší tepelné namáhání za sebou a nyní by měla začít automatická sekvence otevírání padáků. Jako první půjde ven stabilizační padák, ten zpomalí modul z 230 na 80 m/s. O chvíli později bude vystřídán velikým hlavním padákem o ploše až 1000 m2, jež dopad lodi zpomalí až na 7,2 m/s.
Na potvrzení rozevření padáků si ale opět budeme asi muset chvíli počkat kvůli problematickému spojení s přistávající lodí, které asi zlepší až záchranné týmy ve stepi.

09:54 Sojuz se směle vnořil do zemské atmosféry, obalil se žhavou plazmou o teplotě 2 až 3 000 °C, která zásadně komplikuje až znemožňuje radiovou komunikaci s kosmonauty. Návratový modul chrání ablativní tepelný štít, který se postupně odpařuje. Americký astronaut Mike Fincke vzpomínal, že odletující kousky tepelného štítu jsou někdy vidět okny modulu a září všemi barvami jako ohňostroj. Okno však rychle ožehne plazma a zůstane černé a neprůhledné.

09:52 Spojení s lodí v této chvíli nemáme, éter šumí. Jev při návratu lodi naprosto běžný.

09:51 Návratový modul právě vstoupil do atmosféry ve výšce 122 km, posádka začíná cítit první náznaky gravitace. Během poměrně rychlého sestupu lodi Sojuz (8 minut po vstupu do atmosféry bude výška činit už jen asi 10 kilometrů) stoupne přetížení až na 6 G, přitom si uvědomme, že kosmonauti byli od 21. prosince ve stavu beztíže.

09:49 Telemetrie zachycená ruským řídícím střediskem potvrzuje úspěšnou separaci modulů!

Animace rozdělení modulů Sojuzu. Autor: TV NASA
Animace rozdělení modulů Sojuzu.
Autor: TV NASA
09:47 V tomto okamžiku by měla proběhnout ve výšce asi 150 kilometrů separace modulů Sojuzu, vstup do atmosféry za čtyři minuty. Na potvrzení úspešné separace sekcí lodi si možná budeme muset chvíli počkat, než řídící středisko zhodnotí situaci, komplikovat to může i očekávaná ztráta spojení. vstup do atmosféry v plánovaném čase je však již nevyhnutelný.

09:44 Pyrotechnická separace modulů se blíží, kdyby se nepovedla, situace by byla kritická a pro posádku život ohrožující, jak jsme viděli např. u Sojuzu TMA-11 v dubnu 2008 (nebezpečný balistický sestup kvůli neoddělení servisní sekce).
Návratový modul s posádkou a tepelným štítem je prostřední sekcí Sojuzu, musí se zbavit servisní sekce ze své spodní a orbitální sekce ze své horní části, tyto dva již zbytečné moduly shoří v atmosféře, návratový modul vstup do atmosféry díky tepelné ochraně přežije.

09:43 Posádka Sojuzu uzavřela své přilby a přepnula je na zásobování vzduchem ze zásob lodi. Jde o rutinní přípravu na separaci modulů lodi.

09:41 Posádka ISS se nechala slyšet, že se pokusí vyfotografovat ohnivou stopu vracejícího se Sojuzu, úspěch těchto snah se však nepředpokládá, vstup lodi do atmosféry se uskuteční nad denní polokoulí. Na palubě Sojuzu jde vše velmi dobře, spojení se drží.

09:37 Spojení se Sojuzem stále máme, velitel Kononěnko komentuje výhled z okna. Ztráta spojení se očekává s klesáním lodi.

09:35 Sojuz na Zemi očekává 12 záchranných helikoptér Mi-8. Deset jich míří k plánované přistávací zóně, jedna k balistické přistávací zóně, kde by Sojuz dosedl v případě problémů a zvolení balistické přistávací trajektorie. Poslední helikoptéra bude v pohotovosti mezi těmito dvěma místy. Záchranných operací se také kromě již zmíněných letounů Antonov účastní několik obojživelných vozidel.

09:29 Loď Sojuz pomalu ale jistě klesá do atmosféry po dráze, jejíž nejnižší bod (perigeum) byl brzdícím manévrem snížen a umístěn pod hranici atmosféry. Samotný vstup do horních vrstev zemského plynného obalu se uskuteční v 09:51 ve výšce asi 122 kilometrů. Pár minut před ním nás ještě čeká jedna podstatná událost - separace tří modulů tvořících loď Sojuz pomocí odpálení pyrotechnických šroubů.

09:26 Brzdící manévr proběhl výborně.
Radiové spojení s navracející se lodí Sojuz dnes pravděpodobně bude značně problematické. Sojuz totiž (narozdíl od dřívějších misí raketoplánů) nepoužívá pro zajištění spojení se Zemí síť satelitů TDRS ale přímo kapacity stanice ISS. Parametry její nynější dráhy (výška, úhel dráhy vzhledem k sestupové dráze Sojuzu, navíc sestupová dráha Sojuzu mimo dosah pozemních stanic) však pro dnešní přistání nejsou zrovna příznivé, letová kontrola předpokládá velkou ztrátu spojení mezi brzdícím manévrem lodi a samotným přistáním. Podstatnou úlohu by mohly sehrát dvě letadla Antonov kroužící kolem místa přistání právě kvůli pozorování a radiovému spojení se Sojuzem.

09:23 Brzdící manévr je vykonán, motor vypnut, pád Sojuzu do zemské atmosféry se již nedá zastavit. Zážeh trval 4 minuty a 15 sekund, loď zpomalil o 115,2 m/s z cca 7,9 km/s, což naprosto stačí, aby gravitační síla počala vítězit nad odstředivou.

09:19 Zážeh hlavního motoru Sojuzu v rámci brzdícího manévru byl potvrzen, cesta domů pro tři kosmické cestovatele po více než půl roce započala.

09:16 Systémy lodi pracují bezvadně, což se hodí již jen pár minut před brzdícím manévrem.

09:13 Jen tak pro zajímavost: prakticky stejnými procedurami jako dnes posádka Sojuzu prošla trojice čínských astronautů v pátek 29. června. Jejich loď Shenzhou 9 v tento den v 04:02 SELČ bezpečně přistála ve Vnitřním Mongolsku, regionu v severní Číně, po 13denní misi ke stanici Tiangong 1, o níž jsme informovali i na astro.cz. Posádku tvořili čínští astronauté Jing Haipeng, Liu Wang a Liu Yang, první žena vypuštěná Čínou do kosmu.

Mapa Kazachstánu s místem dnešního přistání. Autor: TV NASA
Mapa Kazachstánu s místem dnešního přistání.
Autor: TV NASA
09:09 Předpověď počasí pro místo přistání v širé stepi jihoasijského Kazachstánu (zvoleno vzhledem k parametrům dráhy ISS) je vskutku dobrá: skoro jasná obloha s minimem oblačnosti ve výšce 760 a 1520 metrů, slabý vítr o rychlosti 18 až 27 km/h, teploty příjemných 27 až 29 °C. Přistání se uskuteční ve stepi asi 145 km na jihovýchod od města Džezkhazghan ve 14:14 místního času, 7 hodin a 2 minuty před západem slunce.

09:05 Posádka Sojuzu i řídící středisko neustále kontroluje funkce systémů lodi a shodují se, že je vše v pořádku a připraveno.

09:03 Věci by za chvíli měly opět nabrat na obrátkách. Po odpojení od stanice a separačním zážehu (viz níže) se loď nyní nachází již asi 12 kilometrů daleko od Mezinárodní kosmické stanice, v 09:19 má Sojuz zapálit na více než čtyři minuty proti směru letu svůj hlavní motor uprostřed zádi lodě, což sníží jeho rychlost (na menší hodnotu než orbitální) a tento manévr se postará o vstup Sojuzu do zemské atmosféry o cca půl hodiny později.

09:00 Přejeme příjemné horké ráno a vítáme všechny, kdo mají zájem zažít ten pocit "být u" přistání kosmické lodě. Pro informace o posádce a misi Sojuzu TMA-03M srolujte na spodnější část stránky. Doplňme jen, že loď Sojuz TMA-03M a její tříčlenná posádka se vrací z oběžné dráhy po úctyhodných 193 dnech.
Zároveň s naším přenosem začíná i přenos přistání na TV NASA (viz Doporučené odkazy ve spodní části stránky).


Běh událostí směrem k dnešnímu přistání

Posádka Sojuzu TMA-03M. Autor: NASA
Posádka Sojuzu TMA-03M.
Autor: NASA
Na úvod jmenujme zásadní věc: posádku lodi Sojuz TMA-03M, které dnes držíme palce, tvoří velitel Oleg Kononěnko (Rusko), kopilot André Kuipers (ESA, Nizozemí) a Donald Pettit (USA), start lodi s touto posádkou k ISS se uskutečnil 21. prosince 2011, spojení se stanicí den před Štědrým večerem. Jejich návrat na matičku Zemi byl v plánu již 16. května ale počátkem roku byl odložen na dnešek kvůli zdržení jarního startu Sojuzu TMA-04M. Právě jeho tříčlenná posádka zůstane na ISS po dnešním přistání Kononěnka a jeho kolegů.

Dnešní pracovní den započal pro stále ještě šestičlennou osádku orbitální stanice v sobotu 30. června v 19:00 SELČ. Náplní práce byly především finální aktivace, prověrky a přípravy systémů Sojuzu a nakládání posledních položek pro let na Zemi jako např. vědeckých vzorků moči nebo krve astronautů pro studium na Zemi (vzorky by se mohly znehodnotit dlouhým pobytem v lodi bez výkonné mrazničky nebo musí být odebrány těsně před odletem ze stanice kvůli zobrazení stavu těl astronautů těsně před návratem). Po rozloučení obou posádek došlo v neděli 1. července v 03:32 SELČ k uzavření poklopů mezi stanicí a Sojuzem. Následovaly testy těsnosti a neprodyšnosti poklopů, jež zabraly asi 1,5 až 2 hodiny a byly zakončeny vypuštěním vzduchu z malého průlezu mezi lodí a stanicí. Posádka Sojuzu si dále oblékla skafandry Sokol a uzavřela poklop mezi moduly lodi. Poté se připoutala do křesel návratového modulu a zahájila přípravy na odlet od stanice.

Rozloučení posádek a uzavření poklopů:

Odlétající loď Sojuz TMA-03M viděná z ISS. Autor: TV NASA
Odlétající loď Sojuz TMA-03M viděná z ISS.
Autor: TV NASA
V 06:44 SELČ vyslal velitel Sojuzu Kononěnko příkaz k otevření spon a západek ve stykovacím uzlu, výsledkem čehož byla fyzická separace Sojuzu od ISS v 06:47:50 SELČ. Odmrštěna několika uvolněnými pružinami se loď začala pomalu vzdalovat od komplexu. Asi dvě minuty poté, 15 metrů od ISS, provedlo plavidlo 10sekundový separační zážeh a urychlilo odlet od orbitální laboratoře. Asi 50 metrů od ní však velitel Sojuzu Kononěnko odlet zastavil a několika mírnými změnami orientace lodi provedl krátký test nového digitálního autopilota lodí Sojuz TMA-M, který by mohl v budoucnu pomoci pilotům při případných stykovkách lodí Sojuz s ISS v manuálním režimu v případě selhání automatického systému Kurs.
Po úspěšném dokončení několikaminutového testu, v 06:58, provedl Kononěnko druhý separační zážeh pro odlet z blízkosti ISS v délce 20 vteřin a loď se začala definitivně ztrácet z dohledu kamer ISS.

Odpojení a odlet Sojuzu od stanice:


Doporučené odkazy: (EN, RU)




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.

Štítky: Sojuz, NASA, Online


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »