Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu startu lodi Sojuz TMA-19
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu startu lodi Sojuz TMA-19

titul.jpg
V úterý 15. června pro tři kosmonauty startem jejich lodi z Bajkonuru ve 23:35 SELČ začala půlroční kosmická pouť. Přenos v tomto článku začal ve 23 hodin.

23:58 Kosmonauty čekají dva dny "dohánění" Mezinárodní kosmické stanice. Ještě tento letový den by měl Sojuz uskutečnit dva zážehy motorů, které zvýší jeho rychlost a přiblíží ho ke připojení ke stanici v noci na pátek. Náš přenos nyní končí, děkujeme za pozornost.

23:56 Letový ředitel z Moskvy poblahopřál posádce Sojuzu k excelentnímu startu. Posádka dostala povolení otevřít hledí přilb.

23:50 Na TV NASA můžeme stále sledovat záběry z kabiny lodi Sojuz. Nad hlavou velitele Jurčichina se po celou dobu startu na provázku pohupoval plyšový pes, toho kosmonaut dostal před třiceti lety od profesorky na vysoké škole jako talisman pro štěstí.

23:46 Ruské řídící středisko právě potvrdilo úspěšné vyklopení solárních panelů a komunikačních antén. Start byl bezproblémový.

23:44 Právě byl vypnut třetí stupeň rakety a loď Sojuz se od něj oddělila. Nyní ji čeká dvoudenní cesta ke stanici ISS, ze všeho nejdříve ale musí rozvinout solární panely a komunikační antény.

23:42

int.jpg
Na záběrech TV NASA vidíme živý pohled do interiéru lodi Sojuz TMA-19. Uprostřed sedí velitel Fjodor Jurčichin, po jeho levici letová inženýrka Shannon Walkerová, vpravo pak má letového inženýra Douglase Wheelocka. Tento astronaut v dubnu navštívil Německo, konkrétně například technické muzeum ve Speyeru. Neměl zde však bohužel žádné veřejné vystoupení.

23:40 Právě se zažehnul třetí stupeň, což bylo impulzem k odhození vyhořelého druhého stupně. Motor RD 0110 KB KhA třetího stupně udělí lodi rychlost potřebnou k dosažení oběžné dráhy. Výška rakety je nyní 170 km.

23:38 Teď již nepotřebná záchranná věž byla odhozena a s ní i ochranný aerodynamický kryt, který objímal loď s astronauty. Let probíhá bez nejmenších problémů.

23:37 Došlo k oddělení prvního stupně, tvořeného čtyřmi pomocnými motory okolo druhého stupně. Ten nyní pomocí svého motoru NPO Energomash RD 108 pohání raketu vstříc oběžné dráze. Rychlost rakety se pohybuje okolo 1500 m/s.

23:36 Raketa se pohybuje rychlostí 500 m/s. Rotace probíhá podle plánu.

23:35 Zážeh motorů prvního a druhého stupně, odklopení posledních dvou zásobovacích ramen rampy a START!

23:35 Od nosiče se odklopila druhá komponenta startovací rampy, která do jeho nádrží přiváděla palivo a dusík pro natlakování nádrží.

23:34 Raketa byla přepnuta na vlastní zdroje energie, odsouvá se od ní první zásobovací věž startovací rampy.

23:30

Sojuz
Sojuz
Astronauti a kosmonaut zavírají hledí svých přilb. Nyní dýchají vzduch ze svých skafandrů. Nejsou hlášeny žádné technické potíže.

23:25 Probíhá aktivace gyroskopů rakety, posádka uvádí do provozu palubní záznamová zařízení.

23:15 Nosná raketa typu Sojuz (jejíž verze -FG bude dnes použita) už má za sebou více než 1500 startů pilotovaných i nepilotovaných. Je to nosič o třech stupních. První stupeň je tvořen vlastně jen čtyřmi pomocnými motory, uspořádanými kolem druhého stupně, který se před startem zažehne společně s prvním, hoří ale podstatně déle po odhození prvního stupně. K zážehu třetího stupně dochází až po ukončení činnosti druhého, který je k němu připojen mřížkovou konstrukcí. Jako palivo se do všech třech stupňů tankuje petrolej, jako okysličovadlo tekutý kyslík. Tankování paliva do nádrží rakety začalo 5 hodin před startem a trvalo zhruba dvě hodiny.

23:10 Od rakety Sojuz-FG s kosmickou lodí jsou odsouvány servisní věže s mnoha ochozy, které v uplynulých dvou dnech poskytovaly technikům přístup k prakticky celému nosiči.

23:07 Na záběrech TV NASA jsme před malou chvílí viděli živý pohled na raketu na startovací rampě. V jihozápadním Kazachstánu je noc, lokální čas je o čtyři hodiny více než středoevropský letní čas (start se tedy uskuteční ve 3:35 ráno místního času). Na černé obloze za raketou byly viditelné hvězdy, což značí opravdu dobré počasí na kosmodromu Bajkonur. Nyní můžeme na NASA TV sledovat sestřih posledních aktivit posádky před nástupem do rakety (okolo 21. hodiny našeho času).

23:05 Právě byla aktivována záchranná věž, která by kabinu s posádkou v případě nouze dopravila do bezpečné vzdálenosti od rakety. Doufejme, že dnes nebude zapotřebí.

23:00 Vítáme všechny čtenáře, kteří s námi dnes budou sledovat start kosmické lodi Sojuz TMA-19 s třemi kosmonauty, které čeká 6měsíční pobyt na stanici ISS. Start je v plánu ve 23:35, posádka je již ve skafandrech usazena v kabině lodi a čeká na start. Počasí je dobré, Sojuz "zmizí" v bezoblačné obloze.

Zdroje a doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »