Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu startu raketoplánu Atlantis
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu startu raketoplánu Atlantis

l1.jpg
Start amerického kosmického korábu k Mezinárodní kosmické stanici v rámci mise STS-129 se uskutečnil 16. 11. 2009 ve 20:28, přenos zde začal v 19:30.

20:45 Vše probíhá podle plánu, start se vydařil perfektně, Atlantis je na cestě k ISS, ke které dorazí ve středu odpoledne. Sledujte astro.cz i v následujících dnech kvůli informacím o průběhu mise. Děkujeme za pozornost.

20:36 Hlavní motory vypnuty, vzápětí by se měla od raketoplánu odpojit externí nádrž. Atlantis letí rychlostí 8364 m/s ve výšce 105 km.

20:32

l2.jpg
4 minuty od startu. Atlantis letí rychlostí 2686 m/s, nyní je skoro 100 km vysoko. NASA TV vysílá záběry z kamery na vrcholku externí nádrže, ta má za úkol zaznamenat případné padání izolace z nádrže a její nárazy do tepelného štítu letounu.

20:30 Byly odhozeny vyhořelé pomocné motory SRB, které se snesou na padácích do oceánu, kde už na ně čekají záchranné lodě. Atlantis pokračuje poháněn vlastními třemi hlavními motory o tahu 2,28 MN.

20:28 Zážeh hlavních motorů, 6 sekund poté zážeh pomocných raket a START! Atlanis opustil startovací rampu.

20:25 3 minuty do startu. Odsouvá se poslední komponenta startovací rampy, větrací "čepička" z vrcholu externí nádrže. Po jejím natankování odvádí vypařující se kyslík, sloužící jako okysličovadlo pro hlavní motory.

20:21 7 a půl minuty do startu, od raketoplánu se odsouvá rameno startovací rampy, jež sloužilo k přístupu do kokpitu stroje. V případě jakýchkoliv potíží je možné toto rameno vrátit do původní polohy za 10 sekund, aby měla posádka volnou cestu do bezpečí.

20:19 Odpočet se znova rozběhl, 9 minut do startu.

153212main_launch-m.jpg
20:16 Rozhodnuto, Atlantis má zelenou! Letový ředitel Mike Leindbach to právě oznamuje posádce a přeje jim šťastnou cestu.

20:14 Za malou chvíli by se mělo uskutečnit závěrečné hlasování o osudu dnešního startu.

20:09 Jak vyplývá ze statistik, většina raketoplánů se při svých startech potýká s odklady a málokterý vzlétne na první pokus. Zatím to vypadá, že při misi STS-129 se to povede. Dnešnímu startu nyní nestojí nic v cestě.

20:00 Záběry TV NASA z Kennedyho kosmického střediska ukazují vcelku slušné počasí, které je zatím pro start vyhovující. Kdyby se dnes vzlet přece jen nezdařil, předpověď počasí slibuje na zítřek 70procentní šanci dobrých podmínek ale jen 40procentní ve středu. Do startu zbývá necelá půlhodinka.

19:51 Při své minulé misi se Atlantis 11. května 2009 vydal na poslední servisní let k Hubbleovu teleskopu. Dnes ho čeká 31. start do vesmíru, který bude zároveň jeho předposledním. Pokud NASA na poslední chvíli nezmění letové plány, čeká Atlantis jeho poslední mise v květnu 2010, kdy se pod označením STS-132 vydá taktéž k ISS.

19:42

3.jpg
Posádka je usazena v kokpitu raketoplánu v typických oranžových skafandrech, které mají astronauty ochránit v případě opuštění raketoplánu v nouzové situaci. Technici, kteří astronautům pomohli do raketoplánu již uzavřeli poklop do kabiny a opustili rampu.

19:38 Start je v plánu ve 20:28:10 SEČ.

19:34 Oficiální odpočet ke startu se podle plánu naposledy zastavil. Řídící týmy v této pauze pečlivě zhodnotí situaci a provedou hlasování, zda dát raketoplánu zelenou. Ke startu je třeba souhlas řídících středisek na mysu Canaveral a v Houstonu, dále týmu manažerů mise a také samotné posádky raketoplánu. Pokud dostane Atlantis povolení startovat, odpočet bude obnoven 9 minut před startem.

19:33 Aktuální situace vypadá následovně. Počasí dává dnešnímu startu 80procentní šanci, zbylých 20 procent tvoří možnost větru a zatažené oblohy. Po technické stránce je vše v pořádku, podivný zvuk, vydávaný jedním palivovým článkem, je údajně normální a neohrožuje start.

19:30 Vítáme vás u online přenosu startu raketoplánu Atlantis s 6 astronauty k Mezinárodní kosmické stanici. O této misi (STS-129) se můžete dozvědět více zde. Do startu zbývá necelá hodina.

Doporučené odkazy:
TV NASA, přímý přenos z mysu Canaveral
Textový přenos na webu NASA
Multimediální přenos na webu spaceflightnow.com




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »