Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu třetího výstupu opravářů z paluby ISS
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu třetího výstupu opravářů z paluby ISS

Douglas Wheelock opouští stanici při druhém výstupu 11. srpna 2010
Douglas Wheelock opouští stanici při druhém výstupu 11. srpna 2010
"Chladící krize" na palubě stanice ISS skončila. Astronauti Douglas Wheelock a Tracy Caldwell-Dysonová 16. srpna podnikli třetí kosmickou vycházku, při které nainstalovali na segment S1 nové čerpadlo pro chladící systém. Také splnili některé úkoly, spojené s blížící se misí raketoplánu Discovery. Vycházka byla zahájena ve 12:20 SELČ a trvala 7 hodin a 20 minut, náš přenos začal ve 12:30.


Video je ke stažení zde.

19:55 Skončil celkem 222. americký kosmický výstup, 150. výstup věnovaný stanici ISS, 6. výstup pro D. Wheelocka a 3. pro T. Caldwell-Dysonovou. Přechodová komora je opět natlakována, její poklop byl otevřen a Shannon Walkerová a Fjodor Jurčichin již pomáhají svým kolegům se skafandry. Náš přenos končí, děkujeme za Vaši přízeň.

19:51 Výstup byl dnes celkově úspěšný. Douglas a Tracy nainstalovali na segment S1 nové čerpadlo chladícího systému, které je již naplněno čpavkem, pracuje jak má a je připraveno podpořit opětovnou aktivaci chladící smyčky A. Byl tím splněn patrně nejnáročnější úkol, před jakým kdy stála jakákoliv posádka stanice ISS.

19:43 Poklop je uzavřen a dvojice začala znova natlakovávat přechodovou komoru. To značí oficiální konec dnešního výstupu. Ten skončil v 19:40 po 7 hodinách a 20 minutách.

19:36

shannon.jpg
Shannon Walkerová na "zápraží" přechodové komory modulu Quest již očekává své dva kolegy, kteří dnes provedli výstup. Ti se nyní chystají uzavřít poklop ven.

19:30 Tracy je již vevnitř přechodové komory, Douglas se chystá vstoupit také.

19:23 Rozhodnutí padlo, astronauti s prací na instalaci kabelu J612 pokračovat nebudou, kanystry v jejich skafandrech, určené k odbourávání oxidu uhličitého, totiž nemohou pracovat neomezeně. Dvojice tedy nyní uklidí výbavu a zamíří zpět dovnitř. Instalace kabelu J612 bude odložena na některý pozdější výstup, práce musí být dokončena do startu raketoplánu Discovery 1. listopadu.

19:14 Douglas sundal z robotické paže platformu, ke které byl připevněn a uložil ji na ESP 2, Tracy připravila k instalaci 3 metry dlouhý kabel J612. Shannon Walkerová odsouvá robotickou paži pryč z pracovního místa dvojice spacewalkerů. Živé záběry ze stanice jsou zpátky, vycházka zatím nekončí.

19:01 Houstonu se chce pokusit o instalaci kabelu J612. Douglas a Tracy se cítí dobře a jsou připraveni pokračovat v práci. Úkol může být kdykoliv zrušen, v současné chvíli se však "jde na to". Komentátor NASA TV řekl prostě "uvidíme, jak daleko se dostaneme."

18:58 Oba astronauti jsou už zpět u přechodové komory, Douglas se za chvíli odpoutá od staniční robotické paže a odinstaluje z ní platformu, ke které byl přichycen. Zda dnes dojde i na instalaci kabelu J612, což uvolní cestu listopadovému přidání modulu PMM Leonardo, stále není jisté. Čas, uplynulý od začátku výstupu, ukazuje 6 hodin a 36 minut, vycházka měla podle původních plánů trvat 6 a půl hodiny.

18:43 Tracy a Douglas se přesouvají zpět k platformě ESP 2, ze které dnes vyzvednuli náhradní čerpadlo. Tato platforma sousedí s modulem Quest, do jehož přechodové komory se astronauti vrátí na konci výstupu. V řídícím středisku pokračují diskuze, zda se dnes stihne instalace kabelu pro budoucí modul Leonardo.

18:37 NASA TV je postižena poměrně výraznou mezerou ve vysílání živých záběrů z ISS, to by mělo být obnoveno asi až v 19:15. Stále není jisté, zda dojde i na instalaci kabelu pro modul Leonardo. Instalaci zkoušeli ve vodním bazénu v Johnsonově kosmickém středisku v Houstonu v pátek astronauti Sunita Williamsová a David Wolf.

18:17 Douglas a Tracy přemisťují k sobě dva vozíky CETA k budoucímu použití posádkou raketoplánu Discovery, instalaci kabelu pro modul Leonardo už podle všeho nestihnou.

18:07 Posádce právě uběhla doba, po kterou museli být vystaveni slunci kvůli dekontaminaci od případného čpavku na skafandrech, čpavek je ale dnes podle všeho nezasáhl.

17:58 Dvojice stále uklízí své bývalé pracoviště na segmentu S1. Ještě je čeká přemístění dvou vozíků systému CETA (jde o vozíky, které jezdí podél příhradového nosníku stanice po kolejích a slouží k přesunování větších nákladů po povrchu stanice), které použije v listopadu posádka raketoplánu Discovery a úklid pracovní platformy z robotické paže. Není jisté, že dnes stihnou instalaci kabelu pro budoucí modul Leonardo.

17:22 Instalace krytu na čerpadlo je hotová, dvojice nyní uklidí pracoviště a Douglas se odpoutá od robotické paže. Houston rozhodl, že posádka nemusí před návratem do stanice procházet dekontaminací, protože do konce vycházky ještě stráví dost času ve slunečním světle. Jde čistě o prevenci, nebylo pozorováno, že by se dnes astronauti dostali do kontaktu se čpavkem.

17:11 Dvojice instaluje na nové čerpadlo ještě izolaci a chystá se na další úkoly. Jednak je to přemístění dvou vozíků systému CETA, které budou na svých místech čekat na posádku raketoplánu Discovery, která je použije v listopadu. Poté přijde na řadu ještě instalace elektrického kabelu mezi moduly Unity a Quest, což je nutné před připojením modulu Leonardo k Unity, který bude na stanici dopraven právě raketoplánem Discovery v listopadu.

17:03 Ventily všech čtyř čpavkových kabelů jsou otevřeny, neobjevily se žádné úniky čpavku. Nové čerpadlo je nainstalováno na povrch stanice a funguje bezvadně, toto je tedy asi konec staniční "chladící krize". Díky absenci úniků čpavku tedy dnes ani nebudou potřeba dekontaminační procedury před návratem posádky dovnitř stanice. Tím získají astronauti více času na další úkoly.

16:43 Douglas právě skončil se svou prací, všechny čtyři hadice pro průtok čpavku jsou připojeny k novému čerpadlu, za chvíli astronauti otevřou průtokové ventily v nich.

16:36

Douglas připojuje čpavkové hadice
Douglas připojuje čpavkové hadice
Řídící středisko potvrzuje, že dvě již zapojené čpavkové hadice pracují jak mají, Douglas za asistence Tracy bude pokračovat s instalací zbylých dvou.

16:29 Po dokončení instalace bude čerpadlo aktivováno a naplněno čpavkem z nádrže ATA. Zítra ale bude opět na chvíli vypnuto a během následujících dvou dnů také. Bude totiž nutné přepojit spoustu důležitých přístrojů, jejichž chlazení zajišťovala smyčka B, zpět na smyčku A. Smyčka A bude pracovat stejně jako předtím od čtvrtka.

16:24 Jedna ze čtyř hadic je již k čerpadlu připojena, jejím prostřednictvím je právě z čerpadla vypouštěn plynný dusík, který se používá k tlakování čpavkového chladícího systému. Douglas bude nyní připojovat konektor M3, který mu dal při prvním výstupu tolik práce kvůli svému zaseknutí a poté únikem čpavku. Dnes se další únik neočekává, podle slov Douglase vypadají obě strany konektoru M3 velmi čistě, není zde žádný led.

15:59

houston.jpg
V době, kdy síť satelitů TDRS neposkytuje vysokorychlostní datový přenos ze stanice a my nemáme živé záběry z výstupu, můžeme na TV NASA vidět starou známou trojici v řídícím středisku v texaském Houstonu. V přední řadě první zleva je spojař Oscar Koehler, komunikující s dvojicí vně stanice, vedle něj astronaut Richard Arnold, komunikující především se Shannon Walkerovou, řídící robotický manipulátor, a první zprava je letová ředitelka Courtenay McMillanová, velící směně v řídícím středisku. Stojící vzadu v bílé košili je David Beaver, manažer, který má na starosti kosmické výstupy v souvislosti s poruchou chladícího systému.

15:42 Když astronauti odpojovali při prvním výstupu z vadného čerpadla čpavkové hadice, dvě z nich připojili ke speciálnímu boxu, který má za úkol udržet v chladící smyčce správný tlak. Douglas právě tyto dvě hadice z boxu odpojuje, aby je mohl připojit k novému čerpadlu.

15:26 Dobré zprávy z Houstonu: náhradní čerpadlo je i přes více než 4leté vystavení drsnému vesmírnému prostředí v dobrém stavu a připraveno pracovat. Řídící středisko dostává dobré údaje o zásobování čerpadla elektřinou i o jeho vnitřním tlaku. Astronauti dostali zelenou k připojení čpavkových hadic k čerpadlu.

15:17 Dalším krokem bude připojit k novému čerpadlu čtyři hadice pro průtok čpavku. Douglas se na to připravuje.

15:08 Sean Robinson, působící v Houstonu jako Thermal System Officer (člověk, kontrolující funkci chladícího systému) provede test nového čerpadla, které je nyní už přišroubováno k segmentu S1 a připojeno ke zdroji elektřiny a dat.

14:56 Douglas utahuje šrouby, které budou držet čerpadlo v místě, Tracy připojuje pět elektrických a datových kabelů. Poté řídící středisko v Houstonu zhodnotí stav tohoto čerpadla, které strávilo předchozí čtyři roky uskladněné vně stanice.

14:49 Douglas, navigovaný přítomnou Tracy, umístil do příslušného slotu na segmentu S1 nové čerpadlo chladícího systému. Nyní dvojici čeká připevnění čerpadla čtyřmi šrouby a jeho propojení s chladící smyčkou A a zdrojem elektřiny.

14:20

pump.jpg
Douglas na konci robotické paže s novým čerpadlem v rukou dorazil k segmentu S1.

14:07 Douglas právě zvednul z platformy ESP 2 náhradní čerpadlo, vážící asi 350 kg. Drží ho v rukou, připevněn chodidly k robotické paži stanice. Její operátorka Shannon Walkerová nyní Douglase přesune k místu určení na segmentu S1.

14:02 Douglas vyjmul z objímky poslední šroub, držící nové čerpadlo na skladovací platformě. Stanice vstoupí asi za 15 minut do zemského stínu, NASA na chvíli ztratila televizní obrázky z výstupu, vrátit by se měly asi za čtvrt hodiny. Dvojice pracuje asi s 15minutovým zpožděním oproti plánu, vše jde ale bez problémů.

13:39 Douglas má uvolněné všechny čtyři šrouby, nyní je začne odstraňovat z čerpadla. Nejdříve vyjme tři, po ujištění, že je vše v pořádku, vyjme i čtvrtý.

13:25

bolts.jpg
Úkolem Douglase bude uvolnit čtyři šrouby, kterými je čerpadlo připevněno k platformě. Použije k tomu speciální elektrický šroubovák. Na obrázku je snímek z Douglasovy kamery, na kterém vidíme práci se šroubovákem.

13:14 Douglas je upevněn k robotické paži a probíhá příprava nového čerpadla k vyzvednutí a přesunu. Douglas uvolní čtyři šrouby, které drží čerpadlo na platformě, Tracy odstraní kryty a odpojí zbylé elektrické kabely.

13:05 Náhradní čerpadlo chladícího systému, které se dvojice chystá vyzvednout (Douglas se právě připevňuje k robotické paži), na platformě ESP 2 zanechali pro případně budoucí použití astronauti Mike Fossum a Piers Sellers při misi raketoplánu Discovery STS-121 v červenci 2006. Této mise se účastnila také budoucí skorovražedkyně Lisa Nowaková.

12:52

Robotická paže se přesunuje k platformě ESP 2
Robotická paže se přesunuje k platformě ESP 2
Douglas a Tracy jsou již na platformě u nového čerpadla a čekají na robotickou paži.

12:49 Shannon Walkerová, která i dnes pracuje uvnitř modulu Destiny jako operátorka staniční robotické paže, ji přesouvá k platformě, ze které bude za chvíli vyzvednuto Douglasem nové čerpadlo. Douglas bude, jako i při minulých výstupech, připevněn svými chodidly ke konci robotické paže, což mu umožní větší stabilitu a flexibilnost při činnostech výstupu.

12:42 Douglas a Tracy již opustili přechodovou komoru modulu Quest, jak můžeme vidět na záběrech z kamer na jejich přilbách, už jsou "venku". Jejich první cesta povede k dříve zmíněné platformě External Stowage Platform 2, kde je umístěno náhradní čerpadlo. Tato platforma sousedí s modulem Quest. Jak před chvílí trefně poznamenal komentátor NASA TV: "Když vylezete z Questu a dáte se doleva, jste na platformě."
Nyní dvojice pracuje na bezpečnostních opatřeních, hlavně na jejich upevnění ke stanici, než zamíří k novému čerpadlu.

12:39 Hlavním úkolem dnešního výstupu bude vyzvednout z externí skladovací platformy číslo 2 náhradní čerpadlo pro smyčku A chladícího systému. To poté připevní na povrch segmentu S1 staničního příhradového nosníku a propojí jej s potřebnými systémy elektrickými a datovými kabely a hadicemi pro průtok čpavku. Po aktivaci čerpadla a několika konfiguracích systémů bude staniční chladící systém opět pracovat tak, jak má.
Kromě toho dnes dvojice také okolo modulu Unity nainstaluje kabeláž pro modul Leonardo, který bude ke stanici nastálo připojen při misi raketoplánu Discovery STS-133 v listopadu.

12:30 Vítejte u našeho přenosu. Výstup dnes narozdíl od minulé vycházky začal výrazně dříve oproti plánu, ve 12:20 oba astronauti otevřeli poklop, vedoucí z přechodové komory a přepnuli své skafandry na vlastní baterie, čímž zahájili výstup. Nyní se připravují opustit i se vší výbavou přechodovou komoru.

Zdroje a doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »