Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Zprávy z mise lodi Cygnus
Vít Straka Vytisknout článek

Zprávy z mise lodi Cygnus

Animace příletu lodi Cygnus ke stanici Autor: Orbital Sciences Corp.
Animace příletu lodi Cygnus ke stanici
Autor: Orbital Sciences Corp.
V tomto článku přinášíme novinky z mise premiérové lodě Cygnus. U Mezinárodní vesmírné stanice zakotvila v neděli 29. září a setrvala zde do 22. října. Mise skončila o den později plánovaným zánikem plavidla v zemské atmosféře.

Čtvrtek 24. října; 19:30

Animace zániku lodi Cygnus Autor: Youtube.com
Animace zániku lodi Cygnus
Autor: Youtube.com
Firma Orbital Sciences potvrdila na svých stránkách, že loď Cygnus ve středu 23. října kolem 20:15 našeho času vstoupila do zemské atmosféry a plánovaně zanikla. Jestli nějaké fragmenty plavidla přežily ohnivý průlet atmosférou, dopadly bezpečně za asi půl hodiny do odlehlých vod jižního Pacifiku. Sama firma zánik Labutě označuje za závěr vysoce úspěšné demonstrační mise k ISS.

Závěr mise je zároveň koncem pětiletého vývojového snažení o nový dopravní prostředek pro stanici ISS, který vytvořily společnými silami Orbital a NASA v rámci programu COTS (Commercial Orbital Transportation Services). Orbital Sciences nyní zahájí pod záštitou programu CRS (Commercial Resupply Services) osm plnohodnotných zásobovacích misí Cygnusu ke stanici, z nichž první by měla odstartovat "ne dříve než" 15. prosince.

Tímto končí naše zpravodajství z premiérového letu lodi Cygnus. Děkujeme vám za pozornost!


Úterý 22. října; 20:45

Něco končí, něco (zanedlouho) začíná …

Zase jednou během premiérové mise Cygnusu zaujali dnes odpoledne Luca Parmitano a Karen Nybergová z 37. dlouhodobé posádky stanice ISS svá místa coby operátoři staniční robotické paže v kopulovité pozorovatelně. Už ale nešlo o slavnostní přivítání nové lodě, nýbrž o rozloučení. Po napěchování Cygnusu více než tunou odpadu v posledních týdnech a uzavření poklopů včera, sejmula robotická paže Canadarm2 dnes ve 12:05 SELČ labutí loď z portu staničního modulu Harmony. Jakmile se manipulátor s nákladní lodí napnul, řídící střediska NASA a Orbital potvrdila, že jde všechno dobře a nad modrou planetou opět vyšlo slunce, astronauti uvolnili sevření kosmického jeřábu a ve 13:31 započala závěrečná fáze této historické mise – Labuť se osamoceně vydala vstříc smrti v zemské atmosféře.

Cygnus pod ISS po uvolnění robotickou paží Autor: NASA
Cygnus pod ISS po uvolnění robotickou paží
Autor: NASA
Robotická paže řízená posádkou stanice loď pustila při přeletu Atlantiku východně od pobřeží Argentiny. Zajímavý je přitom způsob odletu lodi Cygnus, jež je mírně odlišný od jiných zásobovacích lodí, zachytávaných robotickou paží amerického segmentu. Pro odlet Cygnusu totiž posádka stanice využila řídícího panelu pro japonské lodě HTV, z nějž poslala lodi příkaz „abort“. Ten je normálně užíván pro okamžité přerušení mise či urychlený odlet lodi od stanice, když se nějaký systém vymkne precizní kontrole. Nyní byl nouzový příkaz ale zcela plánovaný, a jakmile se špice robotické paže odsunula asi 1,5 metru od Cygnusu, abort se stal impulsem k zážehu motorků Cygnusu o tahu asi 3 kilogramy a k poměrně rychlému opuštění bezpečnostního koridoru v okruhu 200 metrů kolem stanice.

Cygnus byl vlastně uvolněn k samostatnému letu pod stanicí ale vzdaloval se po jakési smyčce, která ho vzala před stanici a pak nad ni. Celkově proběhlo opuštění stanice bez problémů a bezpečně.

Do středy 23. října vykoná Cygnus tři brzdící zážehy, závěrečný ve středu v 19:41 SELČ, a asi půl hodiny po něm vstoupí do atmosféry, kde zanikne. Manažeři a technici NASA a Orbital si v příštích týdnech pečlivě projdou celý průběh mise, a pokud byla opravdu tak hladká, jak se zdála real-time, dostane zelenou první operační start Cygnusu plánovaný předběžně na 15. prosince.

Záznam odletu lodi od stanice z TV NASA:


Středa 16. října; 20:00

Vstup astronautů do lodi Cygnus Autor: NASASpaceFlight.com
Vstup astronautů do lodi Cygnus
Autor: NASASpaceFlight.com
Odstávka NASA kvůli sporům o rozpočet v Kongresu USA pokračuje, zahajujeme třetí týden. Na oběžné dráze je ale podle všeho situace o moc lepší, podle serveru NASASpaceFlight.com si Cygnus užívá poslední dny svého bezproblémového pobytu na stanici a vodu kalí jedině neposlušný ventilátor v hermetizovaném prostředí nákladního modulu.

Dotyčná komponenta ventilace byla vypnuta řídícím střediskem Orbital kvůli podivným telemetrickým tlakovým údajům. Nyní je denně ventilátor zapínán během pracovního dne posádky ISS a poté opět vypínán, když se astronauti chystají spát. Cílem je získat další informace o stavu věcí a rozhodnout, co s tím.


Neděle 13. října; 21:30

Tým techniků z Orbital Sciences Corp. provedl aktualizaci údajů v počítači lodi, které budou použity při řízeném zániku Cygnusu na konci mise. Aktuální plán počítá s odletem od ISS 22. října (loď bude sundána robotickou paží z portu stanice kolem poledne našeho času a propuštěna k samostatným manévrům asi ve 13:30) a o den později se sedmiminutovým brzdícím zážehem a následným vstupem do atmosféry ve 20:18 SELČ nad Tichým oceánem východně od Nového Zélandu.


Čtvrtek 10. října; 16:00

Demonstrační mise úspěšně a dle plánů pokračuje i v době vládní krize v USA (republikáni a demokraté se dosud neshodli na podobě rozpočtu pro příští rok - rozpočtový rok začíná pro americké federální instituce 1. října roku předcházejícího - a tak byla NASA nucena k tomuto datu poslat na neplacenou dovolenou 97 procent svých zaměstnanců a nechat v práci pouze omezené síly na udržování současných misí (ISS, orbitery a rovery na Marsu, HST, New Horizons na cestě k Plutu, Juno k Jupiteru, LADEE nebo Messenger u Merkuru) a přípravu družice MAVEN ke startu k Marsu.

Loď Labuť
Loď Labuť "sedí" na modulu Harmony stanice ISS
Autor: Orbital Sciences Corp.
Ale zpět k Cygnusu. Posádka stanice minulý týden vyložila kompletních 700 kg jídla, zásob, vybavení, studentských experimentů atd. z hermetické sekce Cygnusu a místo toho do ní naložili první várku z 1100 kg odpadu ke zničení. Tento týden pracují na nakládání druhé várky odpadků a v týdnu příštím mají proces dokončit a Cygnus uzavřít. Jeho odlet od stanice zůstává stanoven bez ohledu na odklad příletu či vládní krizi na 22. října a zánik lodi nad odlehlými vodami jižního Pacifiku (jako Progress, ATV či Kounotori) na 24. října.


Pondělí 30. září; 16:15

Poklopy mezi lodí Cygnus a kosmickou stanicí byly otevřeny astronauty dnes v 10:10 SELČ. Nákladní modul Cygnusu, vyrobený v Itálii, nabídne posádce stanice přes sedm metráků jídla, oblečení, vody, zásob, náhradních dílů, výbavy a studentských experimentů. NASA pro tuto misi zvolila menší množství méně podstatného nákladu, kdyby náhodou neozkoušená loď svou premiéru nezvládnula. Celkově má Cygnus doplnit náklad, přivezený v srpnu japonskou lodí HTV-4. Vyložení Labutě zabere posádce stanice celkem asi 25 hodin během následujících dní.

Jako malou vzpomínku na včerejší setkání Cygnusu se stanicí přinášíme videosestřih od NASA:


Neděle 29. září; 18:20

Novinky z tiskové konference po příletu ke stanici: Dnes šlo všechno jako na drátkách, manažer NASA pro komerční dopravní služby Alan Lindenmoyer vypouštěl z úst slova jako "absolutně bezvadné", "prostě úžasné" nebo "jako z učebnice". Cygnus dnešek prostě zvládnul skvěle! Na straně stanice se posádka s pár technickými chybičkami potkala ale nebylo to nic, co by dnešní vývoj nějak ovlivnilo.

V současné chvíli již posádka stanice má za sebou ověřování, zda je Cygnus pevně připojen ke stanici a testy vzduchotěsné přiléhavosti lodě. Vstup astronautů do Cygnusu je v plánu v pondělí kolem 11:45 SELČ. Labuť dnes navíc trhnula rekord pro komerční lodě: dopravila na ISS přes 700 kilogramů nákladu a zásob (následující mise přitom mají vozit 1,5 - 2 tuny, po nějakých čtyřech misích až 2,5 tuny). Na stanici tento Cygnus zůstane minimálně do 22. října, kdy stanici opustí s 1100 kilogramy odpadu a za dva dny, po sedmiminutovém brzdícím zážehu, zanikne v atmosféře.


Neděle 29. září; 16:00

Zpravodajství z mise lodi Cygnus opět žije! Když si shrneme dnešní online přenos příletu ke stanici, všechno šlo až obdivuhodně hladce (nezakřikněme ale budoucí průběh mise). K zachycení Labutě Canadarmem2 došlo dokonce s časovým náskokem ve 13:00 SELČ, během předchozích manévrů se vyskytly pouze zanedbatelné technické potíže na straně kosmické stanice. Ve 13:40 komentátor TV NASA hlásil, že vše je nadále v pořádku a robotická paže začala Cygnus manévrovat do pozice pro připojení ke stanici, jež bylo potvrzeno ve 14:44 a zpečetěno utažením 16 motorických šroubů stykovacího uzlu. Posádka stanice kvůli dokončení operace odložila i svůj oběd a tak i pevné připojení ke stanici proběhlo s časovým náskokem. Zkrátka nic lepšího si ani nešlo přát.

Vstup astronautů do lodi Cygnus je na pořadu v pondělí 30. září kolem oběda našeho času.


Sobota 28. září; 14:00

Usnesení včerejší schůzky MMT (Mission Management Team) v Houstonu je jasné: Cygnus, který již zahájil postupné přibližování se zpět k ISS, má povolen druhý pokus o přílet přímo ke stanici, který je stanoven na tento víkend, konkrétně byla potvrzena již dříve navrhnutá neděle. Finální přílet vyvrcholí zachycením lodi staniční robotickou paží kolem 13:15 našeho času, NASA TV zahájí přenos v 10:30, formou online přenosu vám tuto napínavou událost přineseme v tomto článku.


Čtvrtek 26. září; 22:30

Sojuz TMA-10M se úspěšně spojil s ISS dnes v 04:45 SELČ, Cygnus už tedy nemá komu dávat přednost.

Prakticky máme hotovy přípravy na další pokus o přílet lodi ke stanici. Během posledních dnů technici firmy Orbital napsali, vyzkoušeli a poslali "nahoru" jeden řádek softwarového dodatku, který má zabránit opakování situace z 22. září. V noci na pátek 27. září má Cygnus provést první ze série zážehů za účelem obnovení pohybu směrem k ISS, momentálně je asi 2400 km za ní a kousek nad ní. Všechny důležité systémy lodi Cygnus fungují perfektně.

Dle současných plánů trajektorie Cygnusu se však setkání se stanicí zase o den posunulo směrem od nás, na neděli 29. září. Není to ale ještě úplně hotová věc, manažerské týmy Orbital a NASA dnes a zítra podrobně procházejí současnou situaci a plány. O osudu neděle bude teprve rozhodnuto.

Takže jak NASA ráda uvádí: "ne dříve než" v neděli.


Čtvrtek 26. září; 00:45

Loď Sojuz se třemi kosmonauty 25. září ve 22:58 SELČ vzlétla na špičce stejnojmenné rakety z Bajkonuru a po tom, co se jevilo jako bezproblémový start, se na výchozí oběžné dráze oddělila od horního stupně nosiče a vyklopila solární panely a komunikační a navigační antény. Nyní míří skrze sérii urychlovacích zážehů prvních pár hodin po startu vstříc stanici ISS, s níž se má spojit v 04:48 ráno našeho času (na modul Pojsk).

Pokud stykovka Sojuzu dopadne dobře, padne tím hlavní překážka v cestě Cygnusu. Ten je nyní na parkovací orbitě v bezpečné vzdálenosti od kosmické stanice a čeká na svoji sobotní příležitost. Letoví kontroloři firmy Orbital provádějí pravidelné aktualizace údajů v jeho palubním počítači a čekají na páteční "velkou radu" manažerů v Houstonu, kteří zhodnotí situaci a dají GO/NO-GO pro sobotní přílet ke stanici.


Pondělí 23. září; 17:30

Máme tady pro změnu odklad: přílet lodi Cygnus ke stanici ISS je nyní stanoven na sobotu 28. září!

Během uplynulých 24 hodin tým techniků v Orbital Sciences vytvořil, připravil a testoval softwarovou záplatu, která má zabránit opakování včerejšího nedorozumění mezi stanicí a Cygnusem co se týče formátu GPS navigačních dat. Technické potíže momentálně nemáme, Cygnus však doplatil na níže zmíněnou misi Sojuz TMA-10M, v rámci které má ve středu pozdě večer našeho času vzlétnout z Bajkonuru ke stanici loď s třemi kosmonauty a s orbitálním komplexem se spojit již ve čtvrtek nad ránem. Problémy se Cygnusem a tento blížící se start vyústily v extrémně nabitý program pro kosmickou stanici a manažeři Orbital a NASA se dnes společně dohodli, že přílet Cygnusu tedy raději odloží až po zakotvení Sojuzu u stanice a doplnění její posádky. Nejbližším datem pro rendezvous stanice a lodi Cygnus po příletu Sojuzu je právě 28. září.

"Nový plán umožní lidem z Orbital vše pečlivě naplánovat a dobře si odpočinout před kritickým přiblížením ke stanici. Mezitím má Cygnus vše co potřebuje k prodlouženému pobytu na orbitě," řekl Frank Culbertson, bývalý americký astronaut a dnes vysoký manažer firmy Orbital.


13:30

V současné chvíli to vypadá, že Orbital Sciences i NASA počítají s příletem Cygnusu ke stanici zítra, tj. v úterý. Definitivní potvrzení plus konkrétnější údaje a časy pro zítřejší rendezvous však ještě k dispozici nejsou, NASA dokonce zítřek ještě nemá zanesen ani v programu NASA TV. Zřejmě ještě probíhá testování softwarové záplaty Cygnusem na oběžné dráze.


Neděle 22. září, 22:00; Na webu Orbital Sciences se dnes objevilo následující prohlášení:

Po objevení nesouladu ve formátu dat mezi navigačním systémem stanice ISS a podobným systémem lodi Cygnus kolem 07:30 SELČ byl odložen přílet ke stanici. NASA a Orbital momentálně pracují na detailním plánu druhého pokusu o setkání Cygnusu se stanicí brzy ráno v úterý.

Je hotová softwarová aktualizace a během neděle bude otestována na pozemním simulátoru. Její odeslání Cygnusu a otestování na oběžné dráze je v plánu na nedělní noc a pondělní ráno. Jakmile bude hotovo, aktuální plán diktuje Cygnusu započít další přibližování ke stanici pozdě večer v pondělí, finální přílet a uchopení robotickou paží proběhne brzy ráno v úterý 24. září. Loď Cygnus setrvává "zdravá" a všechny její systémy fungují dle plánu.

Uvedené orientační časy jsou platné na východním pobřeží USA, kde firma Orbital sídlí, a jsou oproti našemu pozadu o šest hodin.


10:50

Cygnus okolo 7:30 ráno SELČ navázal přímé datové spojení s ISS, nicméně hodnoty některých přijatých dat loď vyvedly z míry, Cygnus automaticky zrušil příletovou sekvenci ke stanici a přesouvá se do bezpečné vzdálenosti. Firma Orbital již příčinu nesouladu našla a pracuje na softwarové záplatě ale minimální potřebný čas k opakování přiblížení ke stanici je asi 48 hodin vzhledem k povaze orbitální dráhy, palivové rezervy Cygnusu to dovolují. Hrozí konflikt (časový) s lodí Sojuz TMA-10M s posádkou, která má ke stanici zamířit ve středu večer.

Zdroje a doporučené odkazy:

Čtěte také:

Online přenos startu (18. 9.), Tiskové prohlášení k misi




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »