Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  ČRo: MER jako živý

ČRo: MER jako živý

Pražské Planetárium nedávno představilo veřejnosti pohyblivý model Mars Exploration Roveru (MER), průzkumného vozidla, vyrobeného americkými vědci ve dvou identických exemplářích - Spirit a Opportunity. Model je ve skutečné velikosti, tedy v měřítku 1:1. Původcem myšlenky na jeho sestrojení a hlavním konstruktérem modelu je Jan Šifner.

Model vozítka Mars Exploration Rover

Jak vás napadlo model postavit?

Hledali jsem, jak udělat návštěvu Planetária atraktivnější. A protože jsme samozřejmě věděli o probíhající masivní marsovské kampani amerického úřadu NASA, rozhodli jsme se připravit tuto repliku vozítka.

Jak bylo snadné přijít k dokumentaci?

K té přijít nelze. Tu nám NASA nedala. Model jsme stavěli pouze podle fotografií, které jsme měli k dispozici díky tomu, že byly samotnou NASA uvolněny. Byly to fotografie z různých fází montáže a my jsme z nich odměřovali všechny rozměry. Na tom modelu jsou proto určité dílčí nepřesnosti.

Čeho si na vašem modelu zvlášť ceníte?

Ceníme si především toho, že je plně pohyblivý a že je tedy schopen vykonávat všechny pohyby stejně jako samotný MER na Marsu. Může jezdit dopředu i dozadu, může zatáčet, otáčet se kolem své vlastní osy a může také hýbat ramenem, které nese nástroj pro geologický průzkum. Pohyblivá je i věž, ve které je osazená malá kamerka.

Model vypadá z určité vzdálenosti naprosto věrohodně. Ale ty sluneční panely asi nebudou opravdové?

Zatím si představujme, že opravdové jsou... Kolegové, kteří model viděli poprvé, se mě totiž ptali, jaký výkon ty baterie mají. Ale pokud vás opravdu zajímá, z čeho se dělá taková sluneční baterie, tak z vánoční nákupní taštičky - nejlépe v nějaké modrofialové barvě. Na to se dá plexisklo a všechno se to pak nalepí na model.

Jak na vašem modelu funguje pohon kol?

Stejně jako u originálu i u modelu je pohánějí krokové motory. Pak je tam ještě nějaká převodovka a celé se to přenáší na kolo. Pravý MER má zřejmě navíc ještě snímače otáček, aby se zabránilo prokluzování kol.

Model MER - detail "slunečních panelů"

Kolik stála výroba modelu - pokud to není tajemství...

Tajemství to není. Já jsem to přesně nepočítal, ale bylo to skoro 300 000 korun.

A jaké máte s modelem plány?

Já doufám, že ho někdo koupí a že bude někde vystaven. V současnosti ho samozřejmě každý může vidět ve foyeru pražského Planetária.

Ředitel Planetária Marcel Grün představuje model novinářům

Informace o modelu Mars Exploration Roveru najdete na stránkách pražského Planetária, a to včetně fotogalerií z představení modelu na tiskové konferenci a také z jeho vlastní stavby.

Nejpodrobnější aktuální informace o samotné misi marsovských vozítek Spirit a Opportunity hledejte na stránkách americké NASA.

Český rozhlas České Budějovice vysílá Planetárium v premiéře každou sobotu od 8 hodin ráno a reprízuje ho následující středu po 20. hodině večerní. Český rozhlas SEVER nabízí premiéru pořadu vždy v neděli, po 9. hodině dopolední, reprízu pak hodinu po nedělní půlnoci. V úterý po 20. hodině večer pak můžete Planetárium slyšet i na frekvencích Českého rozhlasu Regina, na Regionu, v Pardubicích a na Vysočině




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »