Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Magnetický vesmír s Petrem Kulhánkem

Magnetický vesmír s Petrem Kulhánkem

Magnetar v představách malíře
Magnetar v představách malíře
V sobotu 21. září 2013 v 16:10 uvede Český rozhlas Plus pořad Nebeský cestopis s astrofyzikem prof. RNDr. Petrem Kulhánkem, CSc. Hlavním tématem budou magnetická tělesa ve vzdáleném vesmíru.

Téma magnetismu ve vesmíru jsme s Petrem Kulhánkem už letos jednou otevřeli. Bylo to v dílu vysílaném 29. června, kde nás zajímaly magnety Sluneční soustavy. Tentokrát se vydáme do vzdálenějšího vesmíru, který je v tomto ohledu ještě pestřejší.

Poslední desetiletí se ukazuje, že magnetické pole hraje velkou roli u mnoha kosmických objektů a stojí za řadou jevů. Oni to astronomové tušili už dřív, ale nedokázali to matematicky popsat, takže mnoho vědeckých prací, když došlo na magnetismus, přišlo s frází "magnetické pole je zanedbáno". Ukazuje se, že když se nezanedbá, ale vezme ve výpočtech v úvahu, daří se vysvětlovat i jevy, u kterých to před tím nešlo. S Petrem Kulhánkem zmíníme snad všechny magnetické objekty vesmíru od Slunce až po magnetary.

Nebeský cestopis s Petrem Kulhánkem Autor: Český rozhlas
Nebeský cestopis s Petrem Kulhánkem
Autor: Český rozhlas
V pravidelných rubrikách si řekneme co pozorovat na obloze a Pavel Gabzdyl nám vysvětlí, jak je to s vodou na Měsíci.

Jak pořad poslouchat? Pokud budete na internetu, můžete použít přehrávač streamu ČRo Plus. Stanice vysílá i na středních vlnách, digitálně, přes satelit. Vše je vysvětleno zde. Kdo si nenajde čas v sobotu 21. září od 16:10 do 17:00, může si pořad stáhnout z archivu. V něm se objeví jen několik minut po 17 hodině.

Za 14 dní 5. října si budeme tentokrát s Jiřím Grygarem v Nebeském cestopisu povídat o tom, odkud pozorovat vesmír. Budeme tedy hledat temné nebe bez tzv. světelného znečištění.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »