Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Magnety sluneční soustavy s Petrem Kulhánkem

Magnety sluneční soustavy s Petrem Kulhánkem

Sluneční erupce a geomagnetické pole. Kredit: NASA.
Sluneční erupce a geomagnetické pole. Kredit: NASA.
V sobotu 29. června 2013 v 16:10 uvede Český rozhlas Plus pořad Nebeský cestopis s astrofyzikem prof. RNDr. Petrem Kulhánkem, CSc. Hlavním tématem budou magnetické vlastnosti těles sluneční soustavy.

Veřejnost má poměrně dobrou představu o tom, že planety ovlivňuje gravitace a řídí jejich pohyb. Jenomže ona to není jediná síla, která se takto nápadně projevuje. Také magnetismus má na kosmická tělesa veliký vliv. Na rozdíl od gravitace zde platí, že na velikosti nezáleží. Jde spíše o to, jak vypadá těleso uvnitř - jaký pohyb v něm vykonávají částice nesoucí elektrický náboj.

Projdeme se tedy sluneční soustavou od jejího středu až k okrajům. Začneme u Slunce, navštívíme postupně všechny planety a další kosmická tělesa a skončíme na samotné hranici vlivu Slunce. Možná budete překvapeni, jak moc se jednotlivá tělesa z hlediska svých magnetických vlastností liší. Vždyť mezi rozměrově podobnými planetami Venuše a Země je neuvěřitelný rozdíl. A překvapení v našem pořadu uslyšíte určitě víc.

Nebeský cestopis s Petrem Kulhánkem Autor: Český rozhlas
Nebeský cestopis s Petrem Kulhánkem
Autor: Český rozhlas
V pravidelných rubrikách se podíváme na Mléčnou dráhu na obloze a řekneme si, v jaké že to vlastně žijeme galaxii. Jaroslav Urbář nás upozorní na problém, o kterém se málo mluví, ale mohl by zcela zhatit let člověka třeba na Mars – ochranu proti škodlivému kosmickému záření.

Jak pořad poslouchat? Pokud budete na internetu, můžete použít přehrávač streamu ČRo Plus. Stanice vysílá i na středních vlnách, digitálně, přes satelit. Vše je vysvětleno zde. Kdo si nenajde čas v sobotu 29. června od 16:10 do 17:00, může si pořad stáhnout z archivu. V něm se objeví jen několik minut po 17 hodině.

Za 14 dní 13. července budeme, tentokrát s Jiřím Grygarem, sledovat planetky a hodnotit, jaké nám od nich hrozí riziko.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.

Štítky: Petr Kulhánek, Magnetismus, Nebeský cestopis


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »