Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Matematika, která je vidět

Matematika, která je vidět

akce_praha.jpg
ITI MFF UK a VZ MSM0021620838 zvou na přednášku: Matematika, která je vidět.

Přednáší Prof. Ing. M. Druckmüller, CSc., FSI VUT Brno v úterý 25. listopadu 2008 v 16:00 hod v posluchárně S3 MFF UK, Malostranské nám. 25

Profesor Miloslav Druckmüller je známý cestovatel, horolezec, fotograf, autor několika obrazových publikací s vysokohorskou tematikou. Především je ale matematik. A právě matematické metody zpracování digitálních fotografií jej proslavily mezi světovou astronomickou komunitou. Metody, které vyvinul, umožňují proniknout do jemné struktury sluneční koróny a zdůraznění vysokých frekvencí poprvé ukazuje obrovské množství jemných plazmových vláken, jejichž prostorové rozložení i tvar jsou určovány magnetickým polem na Slunci. V poslední době si u prof. Druckmüllera objednávají úpravy svých snímků přední světoví astronomové. Za výsledky své práce získal řadu ocenění, mj. titul "Astrofotograf roku 2006" udělený Českou astronomickou společností.

Za zatměními Slunce cestoval do Lybie či Mongolska, a tak jeho přednáška bude kromě odborného výkladu doplněna i zajímavými příhodami z nevšedních končin světa.

Další informace: www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/




O autorovi

Kateřina Hofbauerová

Kateřina Hofbauerová

RNDr. Kateřina Hofbauerová, Ph.D. se narodila v roce 1974 v Broumově. Vystudovala fyzikální chemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde obhájila i doktorát. V současnosti pracuje na Fyzikálním ústavu Univerzity Karlovy a v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd ČR. Dvanáct let pracovala jako demonstrátorka Štefánikovy hvězdárny. Je členem redakce časopisu Astropis, kde se stará o účetní záležitosti a také o technickou stránku věci. Stránky autorky.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »