Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Snímky Geminid 2010

Snímky Geminid 2010

Složený snímek, obsahující 363 Geminid
Složený snímek, obsahující 363 Geminid
Tak jako každým rokem, i kolem 14. prosince 2010 bylo možné pozorovat meteory zdánlivě vylétající ze souhvězdí Blíženců. Tento roj se jmenuje podle latinského názvu souhvězdí Geminidy a jeho frekvence může za příznivých podmínek přesáhnout 100 meteorů za hodinu.

Obrázek v úvodu článku vznikl zpracováním dat z pozorovatelny Cloudbait, ležící asi pět kilometrů severně od malé obce Guffey v americkém státě Colorado. Jedná se o kompozici několika snímků, pořízených během čtyř nocí v době mezi 10. a 14. prosincem, a je na ní celkem 363 Geminid. Během doby snímkování byl dobře patrný značný nárůst frekvence. První noc bylo zachyceno jen 19 Geminid, poslední jich bylo již 229. Kromě Geminid bylo vyfotografováno ještě 224 dalších meteorů, které k tomuto roji nepatřily. Ty však do výsledného snímku zahrnuty nebyly.

Geminida 2010 nad parkem Abisko. Autor: Chad Blakley
Geminida 2010 nad parkem Abisko.
Autor: Chad Blakley
Pěkný snímek Geminidy pořídil například Chad Blakley 14. prosince ve švédském národním parku Abisko, poblíž hranic s Norskem. Snímkoval sice hlavně polární záři, ale počítal při tom i meteory. Podle jeho slov bylo vidět mezi 20 až 40 meteory za hodinu. Na jedné jeho fotografii je vidět zasněžená krajina s lanovkou a v pozadí část oblohy s Velkým vozem. Na nebi se rozprostírá světle zelená polární záře, kterou v pravém horním roku snímku prolétá jasný meteor. Zajímavostí je, že se oba tyto jevy "setkaly" v přibližně stejné výšce. Polární záře se mohou vyskytovat i ve výškách méně než 100 km a podle výsledků z kamer NASA typická Geminida v roce 2010 zářila ve výšce mezi 50 až 100 km nad zemským povrchem.

Geminida 2010 nad Flagstaffem. Autor: Brian Klimowski
Geminida 2010 nad Flagstaffem.
Autor: Brian Klimowski
Mezi další působivé fotografie Geminid můžeme zařadit třeba tu, kterou pořídil 14. prosince Brian Klimowski u města Flagstaff v americkém státě Arizona. Kromě oblohy s meteorem, letícím kolmo k obzoru v blízkosti galaxie M31, jsou na ní dobře viditelné vánočně vyzdobené domky nebo nasvícené koruny stromů. Velké štěstí měl také Sylvain Weiller z Francie, který 13. prosince snímal videokamerou souhvězdí Orion a přitom zachytil jasnou Geminidu.

Další snímky Geminid 2010 si můžete prohlédnout ve fotogalerii Spaceweather.com.

Použité zdroje:

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň


Redakce dále doporučuje:




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »