Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Týden Slunce s Leonardem

Týden Slunce s Leonardem

Rok 2007 byl vyhlášen Mezinárodním heliofyzikálním rokem (IHY 2007). Proto jsme se mu rozhodli věnovat hned náš první Nebeský cestopis roku 2007. Všechny příspěvky, které se během týdne od 1. do 5. ledna budou vysílat, se budou týkat naší nejbližší hvězdy - Slunce. Každý všední den v Dopoledni s Leonardem uslyšíte minimálně jeden příspěvek, někdy i dva a celý hodinový pořad pak v sobotu 6. ledna ve 20 hod.

Se Speciály Nebeského cestopisu přicházíme od roku 2007 a počítáme s jejich výrobou 4x ročně. Takový díl se bude lišit od klasického vydání hned v několika směrech. Především bude monotématicky zaměřen.

Ve Slunečním Speciálu se můžete těšit na Pavla Suchana, který představí Heliofyzikální rok 2007, nebo na meteorologa Martina Nováka, který nám vysvětlí, jak Slunce ovlivňuje počasí na Zemi. Potom přijdou na řadu odborníci z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. František Fárník prozradí, co konkrétně na Slunci pozoruje nová japonská sonda Hinode a také jak se na ní podílejí naši astronomové. Michal Švanda důkladně rozebere Slunce zevnitř a poví nám o jeho vrstvách. Michal Sobotka nám popíše největší sluneční dalekohled na světě - Gregor. Ten se staví na Kanárských ostrovech a podílí se na něm i ČR. Domlouváme ještě další příspěvky.

Každý den také vyjde na našem webu článek o Slunci, většinou opatřený obrázky nebo animací. U některých z nich pak bude ke stažení jako mp3 komentář obrázku či animace některého českého slunečního astrofyzika. K dispozici bude také 50 otázek a odpovědí o Slunci.

Příspěvků o Slunci bude během týdne tolik, že by se pak do hodinového pořadu všechny nevešly. Proto se bude verze ve zvukovém archivu lišit od živého vysílání. Internetová verze bude obohacena o další tři příspěvky.

Český rozhlas Leonardo vysílá hodinový pořad Nebeský cestopis od dubna 2006. Přináší zajímavosti a novinky z astronomie, meteorologie a fyziky. Premiéra pořadu je každou sobotu ve 20 hodin a repríza každou neděli v 11 hodin. Jednotlivé rozhovory a reportáže jsou slyšet v dopoledním vysílání Leonarda každý všední den v 9:50 (až od ledna, nyní v 10 hod) a vše se dá stáhnout z internetu jako mp3.

Najdete nás na www.rozhlas.cz/leonardo. Redakce ČRo Leonardo přeje příjemný poslech.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »