Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Ze zákulisí Astronomického snímku dne

Ze zákulisí Astronomického snímku dne

Tanec dvou černých děr
Tanec dvou černých děr
Počátkem devadesátých let jsem byl členem výkonného výboru ČASu, předsedou byl tehdy dr. Jiří Grygar. Zároveň jsem se tehdy podílel na vzniku akademické sítě CESNET (pamatuji si ještě doménu .cs, ale to byl FESNET :-), takže bylo přirozené, že jsem pro Českou astronomickou společnost založil a provozoval webový server astro.cz (od 15. 5. 1995). Společnost tím získala možnost rychle informovat svoje členy ale především také širokou veřejnost.

Archiv snímků dne
Archiv snímků dne
Po několika letech ale pouhé statické stránky přestaly stačit. Ovšem připravit a zkoordinovat třeba alespoň jeden autorský článek denně bylo tehdy náročné a tak jsem hledal projekt, který by návštěvníkům webu astro.cz přinesl každý den něco zajímavého ke čtení.

A tím projektem se stal nakonec APOD, Astronomy Picture of the Day. Tento projekt začali na webserveru NASA 16. června 1995 pánové Nemiroff a Bonnell. Česká verze odstartovala skoro o čtyři roky později. Na začátku jsem si nebyl vůbec jistý, zda to zvládnu, tak jsem nejprve asi 14 dnů překládal "do šuplíku". Až potom jsem poslal americkým autorům Robertu Nemirofovi a Jerry Bonnellovi email, zda mohu jejich každodenní texty překládat do češtiny a publikovat na serveru astro.cz. Vzápětí přišla kladná odpověď s tím, že stránky APODu musí být nekomerční. Takže tam například nemůže být placená reklama.

APOD: Spirální galaxie NGC 1365
APOD: Spirální galaxie NGC 1365
Tento projekt je sice náročný na vytrvalost, ale je zajímavý jak pro čtenáře a nakonec i pro překladatele
- APOD umožňuje každý den pokochat se krásnými a zajímavými obrázky.
- APOD přináší jak snímky z největších dalekohledů světa nebo kosmických sond, tak i snímky od amatérů.
- Autoři si nevybírají jenom snímky z NASA nebo jen ze Spojených Států, ale k publikaci přijímají snímky z celého světa. Samozřejmě, pokud se jim snímek líbí a zapadá do jejich projektu.
- Člověk se každý den dozví něco zajímavého a aktuálního z astronomie a příbuzných oborů. Dříve jsem se hodně věnoval populárním přednáškám a APODem si udržuji kontakt s novými událostmi.
- Při čtení anglické verze jsem se někdy přistihl při tom, jak letím očima po anglickém textu a někdy textu úplně neporozumím. Tomu se člověk zcela jistě vyhne, pokud text přeloží písemně.

Dalším důvodem, proč jsem si vybral "pouhý" překlad bylo to, že jsem si všiml, že se na internetu často objevují články, které jsou v podstatě překlady cizojazyčných článků. V takovém případě je ale lepší a čistší řešení původního autora požádat o svolení a článek prostě přeložit.

Po kliknutí na snímek se většinou objeví verze s vyšším rozlišením. Někdy se zase při pohybu kurzoru nad snímkem objeví vysvětlující text. V poslední době se na stránkách APODu zveřejňují i krátké filmy.

APOD: Plejády
APOD: Plejády
Nová stránka se každý den publikuje na serveru NASA o půlnoci východoamerického času, česká stránka se na serveru astro.cz objeví asi o deset minut později, asi v šest hodin deset minut ráno SEČ/SELČ. K textu stránky mám přístup s předstihem, někdy dokonce o několik dnů dříve. O samotné zveřejňování se stará automatický program. Někdy je to ovšem napínavé a text není k dispozici až jen pár minut před zveřejněním. Jindy zase autoři připravovaný snímek s textem změní těsně před zveřejněním za jiný.

Náměty některých stránek se někdy opakují. Může se ale trochu lišit text popisu, odkazy nebo obrázek.

Stránky české verze mají také jednu zvláštnost, a to klíčová slova. Autoři na zvláštním řádku, který pro běžného čtenáře není vidět, uvádí anglická klíčová slova. Česká verze tato klíčová slova zveřejňuje na zvláštním řádku viditelným způsobem. Čtenář může na dané klíčové slovo kliknout a podívat se i na ostatní příbuzné obrázky.

Testovací klíčové slovo: asparagus
Testovací klíčové slovo: asparagus
Jeden čtenář se začátkem tohoto roku ptal, proč bylo prvního ledna letošního roku uvedeno klíčové slovo "asparagus". Nejprve jsem se snažil na odpověď přijít sám, ale žádnou souvislost s "chřestem" a Mezinárodním rokem astronomie 2009 jsem nenašel. Tak jsem se emailem zeptal autorů. Nejprve mi odpověděl pan Bonnell, ovšem nebyl autorem textu toho dne a také se nad tím podivoval. Pak mi napsal druhý z autorů a přiznal se, že to klíčové slovo nemá s textem opravdu žádnou souvislost. Toho dne si totiž řekl, zda vůbec mají klíčová slova pro někoho smysl a dal tam v podstatě náhodné slovo. A ukázalo se, že nejméně jednomu českému čtenáři to přišlo divné.

Jako omylný člověk čas od času dělám chyby. Jsem velice vděčný všem, kteří neváhají a pošlou mi upozornění na chybu. Jsou to především pánové Ivan Růžička, Petr Šauman, v současnosti pan Josef Pavlík a mnoho dalších.




O autorovi

Josef Chlachula

Josef Chlachula

Pochází ze Starého Města u Uherského Hradiště. Nejprve se v 6 letech po startu Jurije Gagarina začal zajímat o kosmonautiku, později rozšířil zájem o astronomii. Začal brýlovým dalekohledem vlastní konstrukce, později si postavil 15 cm zrcadlový dalekohled. Od roku 1974 začal působit na hvězdárně ve Zlíně. Věnoval se proměnným hvězdám, nebeské mechanice, vedl výpočetní sekci, astronomický kroužek a v roce 1988 poprvé letní astronomický tábor na Držkové u Zlína. Tábory se stále každoročně pořádají, nyní ve Vlčkové. Na zlínské hvězdárně se věnoval popularizační práci, zejména veřejným přednáškám a vydával také její zpravodaj Zorné pole. Je zakládajícím členem Zlínské astronomické společnosti. V roce 1995 jako člen výkonného výboru České astronomické společnosti založil a provozoval web server astro.cz. Denně vytváří českou verzi Astronomického snímku dne.



18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »