Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  66. letní astronomická expedice na Hvězdárně v Úpici se blíží

66. letní astronomická expedice na Hvězdárně v Úpici se blíží

66. letní astronomická expedice na Hvězdárně v Úpici
Autor: Martina Krahulová

Již po šedesáté šesté se Hvězdárna v Úpici v létě otevře pro účastníky takzvané letní astronomické expedice pro děti a mládež. Tradice této akce je stejně dlouhá jako doba existence hvězdárny samotné a nikdy nebyla přerušena. Na začátku letních práznin, od 4. do 14. července 2024, se budou mladí zájemci o astronomii moci pod kopulemi hvězdárny zdokonalovat ve svých astronomických znalostech. Letošní program bude trochu netradiční. Zaměříme se totiž částečně i na Měsíc.

Nejenom Měsíc bude naším astronomickým objektem číslo jedna. Nevynecháme ani ostatní astronomické obory a pozorování nebeských těles jak v noci, tak i ve dne, bude doprovázeno přednáškami, astronomickými pokusy i výrobou různých pomůcek. A nezapomeneme ani na typicky táborové aktivity jako sport a táborák.

Letní astronomická expedice v Úpici Autor: Letní astronomická expedice v Úpici
Letní astronomická expedice v Úpici
Autor: Letní astronomická expedice v Úpici

Letní astronomická expedice se koná již 66 let. První se na kopci nad Úpicí uskutečnila v roce 1959. Jejím zakladatelem byl první ředitel hvězdárny pan Vladimír Mlejnek. Během let se ve vedení expedice vystřídalo několik vedoucích či skupin vedoucích, dokonce i organizací, měnilo se i zaměření od akce zejména pro členy astronomických kroužků a zácvikové pozorovací meteorické “expedice”, až po pobyty s různorodými astronomickými pozorováními a programem.

V posledních letech jsme se malinko vrátili k myšlence starších expedic s důrazem na mladší účastníky a často i úplné začátečníky. Samozřejmě, vzhledem ke větší náročnosti programu, zejména během pozorování déle do nočních hodin, je potřeba, aby účastníci byli dosti samostatní.

Expedice Upice 2023 - 1 Autor: Archiv Hvězdárny v Úpici
Expedice Upice 2023 - 1
Autor: Archiv Hvězdárny v Úpici

Astronomickou expedici na Hvězdárně v Úpici si ovšem užije i zkušenější pozorovatel oblohy. Máme připravený program a činnosti jak pro úplného začátečníka, tak i pro zkušenějšího i zkušeného zájemnce o astronomii. Program je tvořen kromě pozorování objektů noční i denní oblohy o přednášky od úplných základů astronomie až po černé díry.

Expedičníci na pozemku hvězdárny bydlí ve vlastních stanech a je o ně postaráno s jídlem i pitím, sociálním zázemím i klidným prostředím.

Expedice Úpice 2023 - 2 Autor: Archiv Hvězdárny v Úpici
Expedice Úpice 2023 - 2
Autor: Archiv Hvězdárny v Úpici

Během expedice si účastníci sestavují důležité pomůcky pro vizuální astronomii (otočná mapka, atlas a červené světlo), programují počítače a vůbec získávají pro astronomy potřebné dovednosti. V noci se nováčci učí orientaci na obloze a vyhledávání objektů pomocí sestaveného atlasu. Pokročilejší si vyzkouší i pozorování a fotografování robotickými dalekohledy, přenosnými dalekohledy a samozřejmě i dalekohledy v kopulích hvězdárny. Ovšem, během naší expedice se i nováčci stávají pokročilejšími astronomy a i oni si vyzkouší těžší pozorovací disciplíny.

Specialitou letošního roku bude navíc zaměření na Měsíc, simulace astronautického výcviku a "přistání" na Měsíci.

Samozřejmě kromě astronomie nás čekají i táborové hry, sportování, filmy a táborák. A abychom nezapomněli, zajištěno bude samozřejmě i dobré stravování a pitný režim.

Podrobné údaje i s kontakty a přihlašovacími formuláři naleznete na některém z následujících odkazů. Oba Vás úspěšně provedou až právě k přihlašovacímu formuláři.

Expedici pořádá Hvězdárna v Úpici společně s Hvězdárnou v Prostějově a Východočeskou pobočkou České astronomické společnosti.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Expedice Úpice 2024
[2] Přihláška na stránce hvězdárny



O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.

Štítky: Letní astronomická expedice v Úpici


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »