Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomická olympiáda ve školním roce 2006/2007 zahájena

Astronomická olympiáda ve školním roce 2006/2007 zahájena

4. ročník Astronomické olympiády, kterou pořádá Česká astronomická společnost, byl zahájen. Kromě kategorie E-F (8. a 9. ročník ZŠ a ekvivalentní ročníky na SŠ) byla letos poprvé vyhlášena také kategorie G-H určená pro 6. a 7. ročník ZŠ a ekvivalentní ročníky na SŠ. Informace k průběhu letošního 4. ročníku Astronomické olympiády a k průběhu a podmínkám všech kol najdete na adrese olympiada.astro.cz.

4. ročník Astronomické olympiády, kterou pořádá Česká astronomická společnost, byl zahájen. Kromě kategorie E-F (8. a 9. ročník ZŠ a ekvivalentní ročníky na SŠ) byla letos poprvé vyhlášena také kategorie G-H určená pro 6. a 7. ročník ZŠ a ekvivalentní ročníky na SŠ. Tuto kategorii organizuje Hvězdárna v Karlových Varech (www.astropatrola.cz), která se práci s mládeží dlouhodobě věnuje. Informace k průběhu letošního 4. ročníku Astronomické olympiády a k průběhu a podmínkám všech kol najdete na adrese olympiada.astro.cz. Zde najdete termíny 1. (školního) kola, 2. (korespondenčního) kola a 3. kola (finále) a také fotografie z minulých ročníků. Astronomická olympiáda je Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy zařazena v soutěžích typu A (A 11 - Astronomická olympiáda), které MŠMT vyhlásilo pro školní rok 2006/2007 (viz Věstník MŠMT na adrese http://www.msmt.cz/Files/HTM/JFRunciikova11_7_06.htm). Od školního roku 2007/2008 plánujeme další rozšíření o kategorii pro 1. a 2. ročník čtyřletého studia SŠ s návazností na Mezinárodní astronomickou olympiádu.

Dotazy prosím adresujte na olympiada@astro.cz, 267 103 040, 737 322 815, poštovní adresa: Astronomická olympiáda, Česká astronomická společnost, Mírová 20, 103 00 Praha 10 - Kolovraty.

Astronomická olympiáda
Česká astronomická společnost
olympiada@astro.cz
http://olympiada.astro.cz




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »