Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  "Astronomie a kosmonautika na Euroconu"
Pavel Koten Vytisknout článek

"Astronomie a kosmonautika na Euroconu"

"Astronomie a kosmonautika na Euroconu"
Už za necelý měsíc se v České republice uskuteční vůbec poprvé v historii Eurocon, evropské setkání fanoušků literatury, filmu, Internetu a her, zaměřených na science fiction a technologie budoucnosti, fantasy a mytologii a horor, kosmonautiku a astronomii, UFO a záhady, historii a budoucnost. V rámci programu se uskuteční i tzv. Futurologický kongres s řadou přednášek věnovaných astronomii a kosmický letům a technologiím.

Město Chotěboř ležící na Českomoravské vrchovině nedaleko Havlíčkova Brodu se stane ve dnech 3. - 7. července středem Evropy, tedy alespoň pro minimálně tisícovku očekávaných návštěvníku Euroconu, kteří se sem sjedou z celé Evropy. Připraveno je pro ně obrovské množství programů věnovaných nejrůznějším oblastem. Celkem 13 souběžných programových linií zaplnění přednášky, besedy, projekce, filmy, hry, autogramiády, výstavy, koncerty, párty ...

Euroconu se zúčastní významní hosté z řad spisovatelů, vědců, redaktorů, malířů a osobností fanouškovského hnutí. Hned pět světoznámých osobností má u svého jména uvedenu poznámku Čestný host Euroconu (Guest of Honour). Jsou jimi spisovatelé George R. R. Martin (USA), Robert Holdstock (UK), Kir Bulyčev (Rusko), Andrzej Sapkowski (Polsko) a ilustrátor Jim Burns (UK). Jimi ale výčet hostů ze zahraničí ani z domova zdaleka nekončí.

Jednou z mnoha programových linií bude i Futurologický kongres, program věnovaný trendů v technologiích a společnosti, kosmickým letům, internetu, počítačům, biotechnologiím, nanotechnologiím, lékařství, komunikacím, chemii, ...

Jiří Kroulík bude hovořit o výstupech do volného kosmického prostoru a vývoji skafandrů pro kosmické lety, Antonín Vítek zase bude věnovat Mezinárodní kosmické stanici, její historii, současnosti a také zákulisním informacím, které na veřejnost příliš často neproniknou. Milan Hanousek má připraveno povídání o smrti prvního světového kosmonauta Jurije Gagarina. Pavel Koten se bude věnovat tématu Meziplanetárního internetu a též renovovanému Hubbleovu kosmickému dalekohledu. Z oblastí technologií návštěvníky čekají přednášky Libora Denera věnované programovacím technikám - genetickým, evolučním a paralelním algoritmům. Martin Macháček se bude pátým elementem, tedy borem, Martin Semerád zase otázkou nekonečna.

Nejen tyto ale mnoho a mnoho dalších pořadů bude v nabídce letošního Euroconu, který se jako vrcholná evropská akce koná v České republice vůbec poprvé v historii.

Pořadatelé - chotěbořský scifi klub Avalon - jsou přesvědčeni, že existuje mnoho důvodů, proč se první týden v červenci nacházet zrovna právě v Chotěboři. Vždyť taková koncentrace významných osobností se určitě jen tak brzo zase v našich končinách nesejde.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »