Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Celostátní kolo Astronomické olympiády má své vítěze!

Celostátní kolo Astronomické olympiády má své vítěze!

Astronomická olympiáda

Ve dnech 10. a 11. května vyvrcholil XVIII. ročník Astronomické olympiády celostátními koly v kategoriích EF a GH. Finále se zúčastnilo pět desítek nejlepších řešitelů z celé ČR. V kategorii EF (8. a 9. ročník ZŠ) zvítězil Martin Kudrna z Gymnázia Jana Keplera v Praze. V kategorii GH (6. a 7. ročník ZŠ) Jan Herzig z Gymnázia J.Š. Baara v Domažlicích.

V neobvyklém školním roce 2020/21 plném videokonferencí se do online-prostředí přesunula i Astronomická olympiáda. Přes školní a krajské kolo se do celostátního kola probojovalo pět desítek nejlepších řešitelů z celé republiky. Znalosti napříč všemi oblastmi astronomie nejprve prověřil přehledový test, po kterém na soutěžící čekaly úlohy na klasifikaci hvězd, astronomický soumrak a orientaci na obloze. Centrálním motivem byla planeta Mars – řešitelé se věnovali jak letu ze Země na Mars, tak i orbitální stanici přímo u rudé planety.

Virtuální exkurze na pracoviště slunečního oddělení v Ondřejově Autor: Jan Kožuško
Virtuální exkurze na pracoviště slunečního oddělení v Ondřejově
Autor: Jan Kožuško

Na regulérní průběh soutěže dohlíželo dvanáct komisařů z celé republiky, Německa, Švýcarska i USA. "Soutěžící museli být po celou dobu v zorném poli svých kamer a museli mít zapnutý mikrofon. V místnosti s nimi nesměly být žádné další osoby", říká předseda Ústřední komise Astronomické olympiády Jan Kožuško. Na rozdíl od běžných finále také nemuseli nikam cestovat. To umožnilo soutěžícím řešit úlohy z pohodlí domova, na druhou stranu ale neměli možnost pocítit soutěžní atmosféru prezenčního finále. "I když virtuální finále bylo zajímavým experimentem a přineslo řadu nových zkušeností, všichni se těšíme na dobu, kdy se se soutěžícími budeme opět moci setkat osobně na hvězdárně nebo v planetáriu" pokračuje Kožuško.

Virtuální exkurze na Štefánikovu hvězdárnu v Praze Autor: Jan Kožuško
Virtuální exkurze na Štefánikovu hvězdárnu v Praze
Autor: Jan Kožuško

V rámci doprovodného programu se účastníci podívali na pracoviště Slunečního oddělení Astronomického ústavu AV ČR, která jsou za běžných okolností přístupná jen několika pozorovatelům Slunce. Seznámili se s odbornými programy České astronomické společnosti  zaměřenými na proměnné hvězdy a exoplanety, navštívili robotické observatoře na jižní Moravě a v Toskánsku. Ve druhé části byly připraveny komentované prohlídky pražského planetária a Štefánikovy hvězdárny. Na virtuální návštěvu můžete nyní zavítat i vy, a to online na adrese www.planetum.cz.

Vítězové kategorie EF - 8. a 9. ročník ZŠ

  1. Martin Kudrna, Gymnázium Jana Keplera v Praze
  2. Jan Flajšar, Gymnázium Olomouc - Hejčín
  3. Matouš Mišta, Gymnázium Olomouc – Hejčín

Vítězové kategorie GH - 6. a 7. ročník ZŠ

  1. Jan Herzig, Gymnázium J. Š. Baara Domažlice
  2. Matěj Knop, Gymnázium Christiana Dopplera, Praha
  3. Barbora Nociarová, Mendelovo gymnázium Opava

První dvě celostátní kola pro střední školy proběhla v polovině dubna. O jejich výsledcích jsme Vás informovali zde.

O Astronomické olympiádě

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2020/21 probíhá její XVIII. ročník. Soutěž je zařazena do Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii, výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na olympiada.astro.cz.

Poděkování

Hlavním partnerem finále je platforma Planetum. Astronomickou olympiádu dále podpořili Kraj Vysočina, Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Pardubický, Královéhradecký, Středočeský, Olomoucký, Jihomoravský a Zlínský kraj.

Úlohy finále připravili Václav Pavlík a Tomáš Franc. Zadání recenzovali Ota Kéhar a Tomáš Prosecký. Porotci a komisaři online obou finále byli Martin Blaschke, Tomáš Franc, Petra Hyklová, Martina Pavelková, Václav Pavlík, Irena Picková, Lenka Soumarová, Lukáš Supik, Ondřej Theiner, Ondřej Trnka, Jiří Vala a Viktor Zeman.

Na pořádání Astronomické olympiády se dále celoročně podílí několik desítek organizátorů a porotců. Práce ústřední komise by se neobešla bez podpory a spolupráce více než tří stovek učitelů, kteří se v průběhu školního roku věnují tisícům řešitelů.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická olympiáda
[2] www.planetum.cz

Kontakt a další informace:

Pavel Suchan
Tiskový tajemník České astronomické společnosti
e-mail: suchan@astro.cz
telefon: +420 737 322 815

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická olympiáda
[2] Planetum



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Astronomická olympiáda


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »