Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Co viděli Čmelda a Brumda na obloze

Co viděli Čmelda a Brumda na obloze

Zvídavé děti. Autor: Věra Bartáková
Zvídavé děti.
Autor: Věra Bartáková
Připravit astronomický program pro děti ve věku 7 - 9 není právě jednoduché. Tentokrát nám však s nápady pomohlo samotné zaměření příměstského tábora v Týništi nad Orlicí. Pořádal ho místní Dům dětí a mládeže Sluníčko a letos se na táboře sešlo asi 30 "včelích medvídků". Po emailové domluvě jsme za nimi hned na počátku prázdnin vyrazili i my.

Zvídavé děti. Autor: Věra Bartáková
Zvídavé děti.
Autor: Věra Bartáková
Přijeli jsme rovnou na večeři a včelí medvídci se s námi o rýžový nákyp podělili. Pak jsme na zahradě rozložili dalekohled, v klubovně připravili dataprojektor a program mohl začít.

První hrou byla stavba hvězdné cesty mezi dvěma protilehlými kouty vesmíru - zahrady. Bohužel při ní došlo k malé nehodě, při které si jedna dívenka v zápalu boje o hvězdičku podvrtla kotník. Naštěstí to bylo jediné zranění a jediný zádrhel celé naší návštěvy v Týništi.

Na půlhodinku jsme se pak přesunuli do klubovny. Spojení včelí medvídci - Velká medvědice a Malý medvěd se přímo nabízelo. Prezentaci jsme tedy začali pověstí o krásné Kalistó. Malý Arkas vyprávěl Čmeldovi, Brumdovi a všem včelím medvídkům jak se oba medvědi dostali na oblohu, seznámil je s dalšími zvířátky, která tam "bydlí" a také jim ukázal, jak se celá obloha otáčí kolem špičky jeho ocásku. Nakonec děti dostaly úkol: napsat do zápisníčků všechna zvířátka, která si z vyprávění a promítání zapamatovaly. Naše "astrokimovka" ukázala jak pozorné posluchače jsme měli a i ti největší zapomnětlivci napsali nejméně 5 zvířátek. Za zmínku určitě stojí roztomilá odpověď "Štěňátko" (Malý pes).

Než jsme se vrátili na zahradu, ještě jsme vyplnili obrázkovou doplňovačku s tajenkou a tištěným bludištěm jsme protáhli záchranné lano, spojující kosmonauta s jeho vesmírnou lodí.

Druhá pohybová hra měla velice jednoduchá pravidla - děti po zahradě hledaly slova rozstříhané "tajné" zprávy, musely si je zapamatovat a to včetně pořadové číslice a doběhnout s nimi k zapisovatelce. Ta, jakmile měla všechna slova, spolu s dětmi sestavila celou zprávu a poslala ji k nám na kontrolu. Zpráva dětem prozradila, co se stane s těmi největšími hvězdami na konci jejich života. Obě družstva ji sestavila správně a povedlo se jim to skoro ve stejný okamžik.

Snímky z APODu. Autor: Věra Bartáková
Snímky z APODu.
Autor: Věra Bartáková
Zvídavé děti. Autor: Věra Bartáková
Zvídavé děti.
Autor: Věra Bartáková
Noční pozorování. Autor: Věra Bartáková
Noční pozorování.
Autor: Věra Bartáková
Nebe začínalo tmavnout. Vrátili jsme se do klubovny a spolu s Čmeldou a Brumdou se tentokrát podívali do vzdáleného vesmíru a to nejen za zvířátky. Snímky z APODu, doprovázené krátkým komentářem, se dětem opravdu líbily. Přesvědčí vás o tom určitě i přiložené fotografie otevřených dětských pusinek a vykulených oček. Ani tentokrát jsme ale promítání nepřeháněli a hned vzápětí jsme vyhlásili soutěž o nejkrásnější kresbu mlhoviny. Tou blok her a promítání skončil. Děti se začaly chystat na pozorování a ty odvážnější také na spaní pod širákem. Po nezbytné krátké přestávce jsme na zahradu vytahali karimatky a spacáky a ještě než do nich děti zalezly, ukázali jsme si nízko nad západním obzorem Venuši. Pak už jsme vleže koukali přímo nahoru, hledali krásnou Kalistó, Polárku a Malého medvěda, Draka, Labuť, Orla a ukázali jsme si také nejjasnější hvězdu viditelné části oblohy, Vegu. Než jsme to všechno zvládli, nastala ta pravá tma pro pozorování dalekohledem. Některé děti byly už tak unavené, že se dalšího programu rády vzdaly a buď usnuly přímo na zahradě, nebo se přesunuly do budovy. U dalekohledu se střídalo tak 10-15 dětí a postupně viděly ukázkovou přehlídku objektů: jednu planetu (Saturn), jednu dvojhvězdu (Albireo), jednu planetární mlhovinu (M57), jednu kulovou hvězdokupu (M13) a jednu galaxii (M31). Pak už padali únavou i ti nejvytrvalejší, šlo se do hajan. Naprostý klid byl na zahradě ani ne za deset minut…

Ráno nás probudilo sluníčko. Během krátké chvilky byli všichni na nohách a zahrada se už zase hemžila včelími medvídky. My jsme po snídani začali balit. Od vedení DDM jsme dostali obří čokolády, děti nám na rozloučenou zabzučely na kazzo znělku ze Včelích medvídků a my vyrazili k domovu. S pocitem, že téměř vše dopadlo na jedničku. V Týništi jsme určitě nebyli naposledy. Máme tam ostatně ještě nějaké resty: Měsíc byl ve fázi den před novem a jeho úzký srpek zapadl dřív než jsme potřebovali a jediná pozorovatelná sluneční skvrna ten den zmizela za okrajem slunečního disku.

S programem "Co viděli Čmelda a Brumda na obloze" jsme zavítali také do knihovny ve Varnsdorfu a do konce prázdnin se dočká ještě dvou repríz. Je pro nás velkým povzbuzením, že se děti do našich her a povídání zapojují tak ochotně a také ohlas od dospělých, ať už od rodičů nebo vychovatelek v DDM, je kladný. Už víme, že i malé děti mohou trávit čas "astronomicky"...




O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.



18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »