Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dětský tábor Letní Astronomické SOustředění 2012: Mayův kalendář

Dětský tábor Letní Astronomické SOustředění 2012: Mayův kalendář

laso.jpg
... aneb není May jako May. Letní Astronomické SOustředění (LASO) je letní dětský tábor Jihlavské astronomické společnosti, který je zaměřený na popularizaci astronomie mezi dětmi a mládeží. Účastnit se mohou všichni, kteří se chtějí na táboře nejen pobavit, ale také něco dozvědět. Náplní tábora je kromě běžného táborového života také návštěva velké hvězdárny, pozorování noční oblohy dalekohledy a netradiční seznámení s astronomií a fyzikou.

Devátý ročník letního tábora proběhne již tradičně na Hájence Černé lesy u Brtnice na Jihlavsku v termínu od 21. do 31. července 2012. Letošní ročník tedy bude oproti těm předešlým o jeden den delší.

Cena pobytu je 3300 Kč / osobu (cena je konečná, žádné další platby nejsou účtovány). Doporučená věková kategorie účastníků je 11 až 17 let.

Účastníci se mohou těšit zejména na:

  • pozorování velkými dalekohledy
  • návštěvu velké hvězdárny
  • hry a soutěže
  • fyzikální pokusy a kouzla
  • výpravy do přírody a na zajímavá místa
  • a mnoho dalšího...

13.jpg
Připravena je i nová celotáborová indiánsko-astronomická hra.

Děti jsou ubytovány v dřevěných chatkách (vč. el. proudu apod.). Pro případ nepřízně počasí je k dispozici velká zděná budova s vytápěnou klubovnou. Tábořiště je dále vybaveno hřištěm a bazénem.

Pořadatelem tábora je Jihlavská astronomická společnost ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Jihlava.

Veškeré informace (včetně přihlášky) naleznete na webu: http://www.jiast.cz/laso.

V případě potřeby dalších informací (nebo zájmu o rezervaci místa) se můžete obracet na mail laso@jiast.cz, případně tel. +420 728 880 930.

15.jpg
14.jpg
12.jpg
11.jpg
LASO na hvězdárně v Ondřejově

Prof. M. Druckmüller na návštěvě na LASO

pozorování Slunce LASOball
10.jpg
08.jpg
07.jpg
05.jpg
LASO ve vysílání ČRo Region

pozorování Slunce západ Slunce před pozorováním večerní táborák
04.jpg
03.jpg
02.jpg
01.jpg
LASOball fyzikální pokusy LASO na hvězdárně v Ondřejově LASO na hvězdárně v Brně

LASO je především pohodově strávený kus léta pod hvězdnou oblohou.




O autorovi

Miloš Podařil

Miloš Podařil

Miloš Podařil (*1984, Jihlava) je jedním ze spoluzakladatelů Jihlavské astronomické společnosti, jíž je od roku 2004 předsedou. Od roku 2010 je členem Výkonného výboru České astronomické společnosti, kde se stará především o správu významných ocenění členů ČAS. Působí také jako místopředseda Pobočky Vysočina ČAS. Krom astronomie (především oblasti meziplanetární hmoty) se zabývá ekonomií a související problematikou neziskového sektoru.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »