Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dopis od Evropské astronomické společnosti

Dopis od Evropské astronomické společnosti

Evropská astronomická společnost zaslala národním astronomickým společnostem z přistupujích zemí do Evropské unie blahopřejný dopis.

Vážení kolegové,dnes 1. května bychom jako Výbor Evropské astronomické společnosti chtěli srdečně poblahopřát 10ti novým členským státům Evropské unie, zejména jejich astronomickým společnostem.

Výbor EAS bude samozřejmě nadále pokračovat ve svém úsilí šíření informací a lepší vědecké výměně přes národní hranice. Tyto snahy jsou, stejně jako před tím, daleko za aktuální oblastí zájmu Unie, a proto se obracíme na vás všechny s prosbou o pomoc. Vaše aktivní účast podpoří naši práci v rámci celého evropského kontinentu.

Jedna z našich nejúspějšnějších akcí je každoroční vědecká konference JENAM, organizovaná vždy společně s jednou z národních astronomických institucí. Věříme, že zejména letos se zúčastníte v hojném počtu.

Letošní JENAM se uskuteční v Granadě (Španělsko) od 13. - 18. září 2004 pod záštitou Španělské astronomické společnosti.

Uzávěrka pro zaslání podkladů je 31. května. Více informací naleznete na internetových stránkách http://www.iaa.csic.es/jenam2004/ S pozdravem,Michel Dennefeld za Výbor EAS






17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »