Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Doprovodný program 14. Podzimního knižního trhu

Doprovodný program 14. Podzimního knižního trhu

14. Podzimní knižní trh se koná ve dnech 15. - 16. října 2004 v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě. V pátek 15. října je pro veřejnost otevřen od 12 do 19 hodin, v sobotu 16. října od 9 do 17 hodin.

Stánek České astronomické společnosti zve návštěvníky nejen k nákupu astronomických pomůcek a knih o astronomii, ale také k projekci, diskusím o vesmíru a losování o výukový CD-Rom ASTRO 2001 - Jak vesmír funguje autorů Pokorný - Grygar. Členové ČAS mají po předložení členského průkazu vstup zdarma.

Pátek 15. 10. 2004
 13:30 - 15:00 Autogramiáda Antonína Rükla (stánek České astronomické společnosti).
 16:00 Slavnostní předání osvědčení České astronomické společnosti o pojmenování planetky Alexandrijská knihovna. Osvědčení předá prezident Českého centra PEN klubu Jiří Stránský spolu s objevitelem planetky Dr. Petrem Pravcem z Astronomického ústavu Akademie věd ČR a převezme je velvyslanec Arabské republiky Egypt (sál Staré radnice na Havlíčkově náměstí).
 16:15 Slavnostní předání ceny Littera Astronomica za literaturu věnovanou astronomii - 3. ročník. Ing. Antonín Rükl převezme cenu z rukou knihkupce Jana Kanzelsbergera, spisovatelky a ředitelky Podzimního knižního trhu v Havlíčkově Brodě PhDr. Markéty Hejkalové a astronoma Dr. Petra Pravce (sál Staré radnice na Havlíčkově náměstí).
 16:30 přednáška Antonína Rükla "Tři pohledy na Měsíc - o měsíčním povrchu, jeho historii a mapování" (sál Staré radnice na Havlíčkově náměstí).
Podrobnosti o 14. Podzimním knižním trhu naleznete na http://www.hejkal.cz/trh/
Kromě České astronomické společnosti se na prezentaci v rámci letošního knižního trhu v Havlíčkově Brodě podílí Hvězdárna Valašské Meziříčí, Nakladatelství Aldebaran a knihkupectví Kanzelsberger,a.s..




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »