Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dotkni se hvězd

Dotkni se hvězd

Dotkni se hvězd...
Dotkni se hvězd...
Co jsou hvězdy? Jak vznikají a kdy zanikají? Z čeho jsou složeny? Jak se jmenují? Kde je můžeme nalézt? Odpovědi na tyto a další otázky z oblasti astronomie budeme společně nacházet při hledání tajemství kosmických objektů a vesmíru vůbec v rámci naší astronomické expedice.

koná od 30. července do 15. srpna. I tentokrát proběhne v areálu Hvězdárny v Úpici v Podkrkonoší. Je určena nejen pokročilým astronomům, ale i úplným začátečníkům ve věku 15-25 let s chutí poznat vesmír dobrodružnějším způsobem než jen z gauče před televizorem.

labut.jpg
Expedice je zaměřena především na pozorování noční i denní oblohy, obohacené doprovodnými aktivitami, mezi nimiž nechybí netradiční fyzikální experimenty a přednášky. Kromě klasického pozorování dalekohledem zahrnujícího pozorování mlhovin, hvězdokup, galaxií, proměnných hvězd, meteorů, planet, planetek, exoplanet a různých úkazů na obloze, se můžete naučit experimentovat s astrofotografií, CCD kamerou, astronavigací či pomocí rádiové antény poslouchat aktivitu Slunce. Program pro vás připravuje skupina vedoucích, zejména studentů vysokých škol přírodovědného zaměření.

Jak probíhá běžný den na expedici?

becvar.jpg
Expediční ráno začíná snídaní o půl jedenácté, následuje zpracování pozorování předešlé noci a přednáška. Kolem druhé hodiny je oběd. Den dále pokračuje osobním volnem a přednáškou. V 19 hodin je večeře a hned po ní se můžete těšit na přednášky zvaných osobností, z minulých let jmenujme např. Petra Kulhánka, Jiřího Grygara nebo Jiřího Dolejšího. Ihned po setmění začíná samotné pozorování. Přeje-li počasí, pozorujeme až do půl třetí ráno. Při nepřízni počasí pořádáme filmový večer nebo bojovou hru.

Samozřejmě nezapomínáme ani na letní radovánky jako koupání, toulky krajinou, volejbal, ping-pong, kroket a další. Vzhledem k blízkosti Krkonoš podnikáme rovněž expediční výpravy na Sněžku spojené s pozorováním nočního nebe i ranního rozbřesku.

Co se týče ubytování, každý účastník zodpovídá za své vlastní obydlí postavené na pozemku hvězdárny v podobě stanu. K dispozici je standardní sociální zařízení a sprchy s teplou vodou, dále je zde možnost používat několik počítačů s připojením na internet a wi-fi síť s pokrytím po celém pozemku hvězdárny.

Pokud vás láká strávit 16 letních dní netradičním způsobem, neváhejte nás kontaktovat na adrese expedice@astronomie.cz. Do kufru přibalte plavky, nadšení a touhu po dobrodružství. Dalekohled zajištěn pro každého účastníka!

Na setkání s vámi se teší Martin Rybář, hlavní vedoucí odborného programu. Více informací naleznete na stránce www.expedice.astronomie.cz.

Hlavním pořadatelem celé akce je Hvězdárna v Úpici, spolupořadateli jsou Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, společnost Amatérská prohlídka oblohy a Východočeská pobočka České astronomické společnosti.




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »