Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomická expedice 2012

Astronomická expedice 2012

louka.jpg
Odhodlat se vkročit do neznáma, odpoutat se od povrchu zemského a vydat se za dobrodružstvím do víru hvězd a vesmírných zákoutí. Touha poznat naše nebeské sousedy, Měsíc, Slunce, planety a jiné kosmické objekty. Tak by se dala charakterizovat motivace k účasti na naší každoroční Astronomické expedici.

Co se týče expediční historie, tento rok patří na časové ose expedice číslu 54 a stejně jako předchozí, tak i letošní bude věnována všem mladým zájemcům lačnícím po astronomickém poznání. Přihlásit se tedy může každý zájemnce ve věku 15-25 let.

Navzdory magickým apokaliptickým předzvěstem pro rok 2012 a končícímu mayskému kalendáři očekáváme konání expedice v termímu od 13. do 29. července 2012. Tradičním místem konání expedice je Úpice v Podkrkonoší.

1.jpg
Program expedice je soustředěn především na pozorování oblohy. V noci i ve dne. V noci pozorujeme galaxie, mlhoviny, hvězdokupy, jednotlivé hvězdy i celá souhvězdí. Ve dne pozorujeme aktivitu Slunce a meteorologické úkazy. Kromě pozorování je program naplněn odbornými i populárními přednáškami vedoucích expedice i předních českých fyziků, např. doktora Grygara, profesora Kulhánka nebo docenta Dolejšího. Velmi přínosnou a zábavnou součástí programu jsou také fyzikální experimenty. V předchozích letech jsme např. při pokusu se škrobem chodili po hladině vody, vyráběli mlhovinu a měsíční krátery nebo experimentovali s tekutým dusíkem.

Účastníci expedice jsou rozděleni do skupin dle zkušeností a dle zájmu. Začátečníci se naučí orientovat na obloze, pracovat s dalekohledem a zasvětíme je také do zpracování pozorování. Naučí se pozorovat proměnné hvězdy, meteory, objekty hlubokého vesmíru, Slunce i další úkazy na obloze. Zkušení pozorovatelé pak mohou experimentovat s klasickou i digitální astrofotografií, CCD kamerou nebo se věnovat radioastronomii. Jednotlivé skupiny vedou studenti vysokých škol přírodovědného zaměření.

Co čeká na všechny zájemce, kteří se vydají s námi křížem krážem po obloze?

_sm_pano2.jpg
Letní noci naplněné pozorováním noční oblohy, usínání při probouzení přírody, odpoledne plná poutavých přednášek či fyzikálních experimentů ale i výlety, koupání, volejbal, ping-pong a v neposlední řadě společnost mladých lidí z různých koutů České, Slovenské i Polské republiky stmelených společným zájmem a nadšením.

Expedici pořádá Hvězdárna v Úpici, Hvězdárna a planetárium Brno, Amatérská prohlídka oblohy - sekce České astronomické společnosti, Sdružení pro podporu astronomických pozorovaní a Východočeská pobočka České astronomické společnosti.

Pokud vás zajímá více, podívejte se na stránky Astronomické expedice expedice.astronomie.cz.

Na setkání s Vámi se těší
Martin Rybář




Seriál

  1. Astronomická expedice 2024 – Staň se na 15 dní astronomem!
  2. Malé ohlédnutí za Astronomickou expedicí 2023
  3. Pozvánka - Astronomická expedice 2023
  4. Astronomická expedice 2022
  5. Pozvánka – Astronomická expedice 2022
  6. Astronomická expedice v Sítinách 2021
  7. Jaká byla Astronomická expedice 2020?
  8. Pozvánka - Astronomická expedice 2020
  9. Pozvánka - Astronomická expedice Úpice 2019
  10. Pozvánka - Astronomická expedice Úpice 2018
  11. Zahráli jsme si na oděvní návrháře a vyzkoušeli kyanotypii – historickou fotografickou techniku
  12. Astronomická expedice Úpice 2017 - nejlepších 16 dnů v roce
  13. Hon na Mezinárodní vesmírnou stanici
  14. Astronomická expedice 2017
  15. Lampička pro astronomy se superkondenzátorem
  16. Astronomická expedice: Modely raket
  17. Astronavigace na Astronomické expedici
  18. Experiment: rozbíjeli jsme “asteroid”
  19. Toužíte po letním dobrodružství? Pojeďte s námi na Astronomickou expedici!
  20. Astronomická expedice 2015
  21. Astronomická expedice Úpice 2014
  22. Astronomická expedice 2013
  23. Astronomická expedice 2012
  24. Astronomická expedice 2009 - Procestujte Galaxii
  25. Astronomická expedice 2008 – Mezi nebem a Zemí
  26. Astronomická expedice 2007 - Vaše cesta do vesmíru
  27. Astronomická expedice 2005 - Vesmír v hrsti
  28. Astronomická expedice - Váš první kontakt s vesmírem
  29. Astronomická expedice Úpice


O autorovi



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »