Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Fotografie hvězdné oblohy 2

Fotografie hvězdné oblohy 2

Plakát Fotografie hvězdné oblohy 2
Autor: Zdeněk Bardon

Chcete se dozvědět jak se fotí krásy nebes v poušti Atacama v Chile či na vrcholu sopky Roque de los Muchachos na ostrově La Palma? Chcete si osahat a na vlastní fotoaparát nasadit některý z kompletní řady objektivů firmy Zeiss? Chcete se podívat na krásné snímky Foto Ambasadora Evropské Jižní Observatoře Zdenka Bardona? Chcete vzpomenout sta let Československa, padesáti devíti let úpické hvězdárny a dlouhé historie astronomie v hradeckém regionu? Pak přijďte 3. listopadu 2018 v 18 hodin na přednášku Zdenka Bardona do kongresového centra Aldis v Hradci Králové.

Přednáška “Fotografie Hvězdné oblohy 2” je spíše pokračováním než jen prostým opakováním úspěšné přednášky z měsíce dubna tohoto roku. Přednáška je vhodná i pro děti od 12 let.

Z kapacitních důvodů je přednáška umístěna do malého sálu Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde je dostatečný počet míst. Takže na každého se dostane.

A na co se můžete těšit? Tato přednáška je nejen vzdělávací, ale i popularizací astronomických tradic Královéhradeckého kraje. Můžete se inspirovat, jak fotografovat například Mléčnou dráhu, a populární formou se dozvíte zajímavosti vyfotografovaných objektů.

La Silla Autor: Zdeněk Bardon
La Silla
Autor: Zdeněk Bardon

Díky velkoformátové projekci úchvatných astronomických snímků autora přednášky se na chvíli přeneseme na světové observatoře Evropské Jižní Observatoře (ESO) na La Silla v Chile a Observatoř ING na ostrově La Palma. Stejně tak proplujeme některými detaily pořízení podobných fotografií a dozvíme se i něco z tajemství úspěchu krásné fotografie hvězdného nebe.

Přednášející je amatérským astronomem více než 45 let a čerstvým Foto Ambasadorem Evropské Jižní Observatoře. Jeho snímky hvězdného nebe několikrát doslova obletěly svět a byly publikovány v prestižních domácích a světových médiích. Takže je na co se těšit. Více můžete nalézt na stránkách autora: www.bardon.cz

Bonusem pro všechny fotografy bude krátká přednáška firmy ZEISS, spolu s prezentací jejich kompletní řady objektivů, které si samozřejmě můžete vyzkoušet na vlastních fotoaparátech. Takže, fotoaparáty sebou!

Přednášku spolupořádá Hvězdárna V Úpici, která právě slaví 59. let své existence, ProjectSoft HK a.s., ZEISS Česká republika, Kongresové centrum ALDIS, Česká astronomická společnost a Slovenský zväz astronómov.

Členové ČAS a SZA mají vstup zdarma pod podmínkou registrace na Hvězdárně v Úpici (email belik@obsupice.cz). Příznivci fotografické optiky ZEISS, fotoaparáty sebou. Těšíme se na všechny příznivce astronomie! Rezervujte si vstupenky na hkpoint.cz




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.

Štítky: Astrofotografie , Zdeněk Bardon


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »