Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hvězdárna Valašské Meziříčí očekává milióntého návštěvníka!

Hvězdárna Valašské Meziříčí očekává milióntého návštěvníka!

Hvězdárna Valašské Meziříčí
Hvězdárna Valašské Meziříčí
Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace Zlínského kraje, byla pro veřejnost otevřena na podzim roku 1955. Za více než padesátiletou existenci hvězdárny bylo v jejích prostorách (případně jejími pracovníky v jiných zařízeních) uspořádáno již 36 754 akcí.

Hlavním posláním Hvězdárny Valašské Meziříčí je seznamovat širokou veřejnost s vědeckými poznatky z oblasti astronomie, kosmonautiky, meteorologie a věd příbuzných nejrůznějšími metodami a způsoby. Jedná se především o přednášky, doplňkovou výuku pro školy, astronomické kroužky, semináře, výstavy, večerní programy u dalekohledu, letní astronomický tábor apod.

Nahlédneme-li do pečlivě vedených statistik, zjistíme, že k 31. 12. 2008 navštívilo akce Hvězdárny Valašské Meziříčí přesně 990 811 osob. K magické hranici jednoho miliónu návštěvníků schází ještě necelých deset tisíc osob. V uplynulém roce 2008 navštívilo hvězdárnu téměř 16 tisíc osob. Bude-li letošní návštěvnost obdobná, pak bychom mohli přivítat "pod kopulí hvězdárny" jubilejního milióntého návštěvníka pravděpodobně v polovině roku.

Noc vědců na Hvězdárně Valašské Meziříčí - 2007.
Noc vědců na Hvězdárně Valašské Meziříčí - 2007.

Staňte se právě Vy tím jubilejním návštěvníkem! V letošním roce, který byl vyhlášen Mezinárodním rokem astronomie, k tomu budete mít celou řadu příležitostí. Například každý pracovní den ve večerních hodinách pořádáme programy u dalekohledu, zaměřené na pozorování zajímavých objektů na obloze. Pořad je doplněn odborným výkladem. Můžete si tak vyzkoušet, jaké pocity asi zakoušel například Galileo Galilei, který přesně před 400 roky pravděpodobně jako první pozoroval dalekohledem hory a krátery na Měsíci, Jupiterovy měsíce, Saturnovy prstence, rozlišil hvězdy v Mléčné dráze apod. A právě tento historický astronomický milník byl tou hlavní inspirací k vyhlášení roku 2009 Mezinárodním rokem astronomie.

Svojí účastí na akcích Hvězdárny Valašské Meziříčí jednak přispějete do "loterie", na koho připadne pořadí milióntého návštěvníka (možná právě na vás), ale především získáte možná nové pohledy na svět kolem nás. Informace o pořádaných akcích jsou průběžně uveřejňovány na našich internetových stránkách. Věříme, že si vyberete.

V loňském roce jsme vyhlásili tipovací soutěž, v níž jste měli odhadnout, kdy nastane ten okamžik a přes práh hvězdárny vkročí milióntý návštěvník. Příliš mnoho tipů jsme nedostali, ale "7 statečných" nám své "odborné" odhady zaslalo. Nezapomněli jsme na vás. Ten, jehož tip bude nejblíže skutečnosti, bude odměněn drobným dárkem.

Ani milióntý návštěvník nepřijde zkrátka. Cenu zatím neprozradíme, ale jedno je jisté: osobní automobil ani jiný obdobný "drobný" dárek to nebude - náš zřizovatel zase není tak bohatý. Věříme, že hodnota dárku nebude tím nejdůležitějším lákadlem, proč Hvězdárnu Valašské Meziříčí navštívíte. Na závěr dodáváme ještě část textu, propagujícího Mezinárodní rok astronomie, v jehož duchu budou probíhat další akce Hvězdárny Valašské Meziříčí:

"Vizí Mezinárodního roku astronomie je napomoci lidem na celém světě ke znovuobjevení našeho místa ve vesmíru pohledem na noční i denní oblohu a zprostředkovat jim osobní zážitek a kouzlo objevů při pozorování kosmu. Každý by měl dostat možnost uvědomit si dopad astronomie a dalších základních věd na naše každodenní životy a pochopit, jak může vědecké poznání přispět ke spravedlivější a v míru žijící společnosti."




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »