Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hvězdárna Valašské Meziříčí přivítala milióntého návštěvníka!

Hvězdárna Valašské Meziříčí přivítala milióntého návštěvníka!

Milióntý návštěvník Hvězdárny Valašské Meziříčí
Milióntý návštěvník Hvězdárny Valašské Meziříčí
Dlouho očekávaná událost se stala skutečností. Vstupní bránu Hvězdárny Valašské Meziříčí překročil - aniž něco tušil - návštěvník s pořadovým číslem 1 000 000. Stalo se tak ve středu 29. července 2009 v podvečerních hodinách.

Díky pečlivě vedené evidenci uspořádaných akcí a jejich návštěvníků jsme byli přesvědčeni, že v letošním roce přivítáme na Hvězdárně Valašské Meziříčí jubilejního návštěvníka. Informovali jsme o tom například v článku Již letos přivítáme milióntého návštěvníka! v lednu letošního roku.

Kromě toho jsme pro zájemce vyhlásili malou tipovací soutěž. Tipující měli uhodnout den, kdy podle jejich předpokladu hvězdárnu milióntý návštěvník navštíví. Podrobnější informace viz článek: Hvězdárna Valašské Meziříčí vyhlásila malou tipovací soutěž. Výhercem této soutěže se stal pan Ing. Jiří Smrčka, který uvedl, že se tak stane 1. 10. 2009. Zmýlil se tedy o 63 dny. Brzy od nás může očekávat drobnou astronomickou cenu jako upomínku na účast v této ojedinělé tipovací soutěži.

Vraťme se ale k osobě milióntého návštěvníka. Vzhledem k tomu, že v průběhu letních prázdnin je v letošním roce Hvězdárna Valašské Meziříčí otevřena téměř nepřetržitě - každý den včetně víkendu od 9:00 do 16:00 hodin a každý pracovní den večer - návštěvníci postupně snižovali počet lidí, scházejících k očekávanému číslu 1 000 000. Období letních dovolených využili k návštěvě nejen krásné valašské přírody, ale i hvězdárny, rekreanti například z Tábora, Náchoda, Svitav či Košic.

Ve středu 29. července pořádala Hvězdárna Valašské Meziříčí přednášku pro veřejnost s názvem "Člověk na Měsíci", která byla věnována 40. výročí přistání prvních pozemšťanů na povrchu Měsíce. Poměrně vysoká účast dávala tušit, že jubilejní návštěvník je již "za dveřmi". A skutečně. Na další akci - tj. na pravidelný večerní program u dalekohledu - přišlo ještě více návštěvníků. A mezi nimi pan Aleš Nejedlý z Valašského Meziříčí. A nepřišel sám. Vzal sebou i své děti. A jak se nám přiznal, nechodí na hvězdárnu sice příliš často, ale každý rok alespoň jednou na nějakou astronomickou akci zavítá.

Milióntý návštěvník Hvězdárny Valašské Meziříčí
Milióntý návštěvník Hvězdárny Valašské Meziříčí
Při vstupu na hvězdárnu byl ze zájmu pracovníků hvězdárny o jeho osobu poněkud překvapen. Na památku obdržel speciální diplom, který mu vlastnoručně namaloval autor řady astronomických vtipů a odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí Ladislav Šmelcer, který mu jej také osobně předal. Kromě diplomu obdržel pan Aleš Nejedlý tašku astronomické literatury, kterou bude muset i s rodinou prostudovat.

Hned další den zavítali na hvězdárnu další zájemci o seznámení nejen se současnou hvězdárnou, jejím vybavením a činností, ale i s historickým objektem Ballnerovy hvězdárny z roku 1929. Začalo odpočítávání dalšího miliónu návštěvníků Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Vítejte u nás.


Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »