Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Jaká byla Noc na hvězdárně ve Valašském Meziříčí?

Jaká byla Noc na hvězdárně ve Valašském Meziříčí?

Noc na Hvězdárně 2010 ve Valašském Meziříčí. Autor: Petr Trnka
Noc na Hvězdárně 2010 ve Valašském Meziříčí.
Autor: Petr Trnka
Někdy si počasí postaví hlavu. Ve čtvrtek 28.10. to vypadalo právě na takový případ. Noc na hvězdárně ve Valašském Meziříčí tak začínala při zatažené obloze. Naštěstí se o několik hodin později, v tu nejvhodnější chvíli, nad námi nebe rozjasnilo a tak děti nepřišly ani o pohled na hvězdné nebe. Podívejme se ale na celou akci podrobněji.

Noc na Hvězdárně 2010 ve Valašském Meziříčí. Autor: Petr Trnka
Noc na Hvězdárně 2010 ve Valašském Meziříčí.
Autor: Petr Trnka
O akci byl velký zájem a tak se odpoledne ve čtvrtek v areálu hvězdárny sešlo celkem 16 mladých "astronomů". Tentokrát výrazně převažovaly dívky, na programu to však nic nezměnilo. Většina dětí byla z blízkého okolí, což je pochopitelné, ale cestu dlouhou více než 360 km na druhou Noc na hvězdárně podnikli i dva mládenci ze severních Čech.

Noc na Hvězdárně 2010 ve Valašském Meziříčí. Autor: Petr Trnka
Noc na Hvězdárně 2010 ve Valašském Meziříčí.
Autor: Petr Trnka
Po ubytování a prohlídce celé hvězdárny přišla na řadu první ze dvou "přednášek" o meziplanetárních objektech. V této části se mluvilo o meteoroidech, meteorech, bolidech a meteoritech, v druhé půlce bloku jsme si pak vzali "do parády" komety. K výkladu pochopitelně patřilo velké množství zajímavých obrázků. Nových informací v tomto bloku děti získaly opravdu hodně a tak byla vyhlášena delší přestávka na odreagování a svačinku. Po ní se pokračovalo velice živým programem zaměřeným na orientaci na noční obloze. Jakmile se setmělo, šli jsme nově získané poznatky vyzkoušet do kopule. Tady jsme se štěrbinou pokoušeli najít nějaká ta souhvězdí a dalekohledem jsme pozorovali Jupiter a několik půvabných mlhovin a hvězdokup. Naše pozorování však bylo násilně přerušeno jakousi vyděšenou pracovnicí NASA, která za námi do kopule přiběhla s naléhavou žádostí o pomoc. V areálu hvězdárny přistál létající talíř a mezi stromy a budovami se tam ukrývalo několik mimozemšťanů. Někteří byli hodní, jiní zlí... Asi tušíte, že takto byla uvedena noční dobrodružná hra, při které se naši malí svěřenci vyběhali a vyřádili do sytosti. Vyhodnocení hry pak proběhlo v přednáškovém sále. O dalším pozorování připravenými přenosnými dalekohledy jsem si mohli nechat zdát. Obloha, která se před naší návštěvou kopule jako zázrakem rozjasnila, byla teď už zase beznadějně zatažená.

Noc na Hvězdárně 2010 ve Valašském Meziříčí. Autor: Petr Trnka
Noc na Hvězdárně 2010 ve Valašském Meziříčí.
Autor: Petr Trnka
Poměrně brzy se všechny děti vydaly na kutě do ubytovny. Je pravda, že čas už pokročil a pro ty nejmenší "astronomy" bylo zážitků na jedno odpoledne až až... O to dříve se druhý den vstávalo. V půl osmé vzbudila první "ranní ptáčata" ostatní a tak po snídani a hygieně zbylo před hlavním programem ještě dost času na další pozorování v kopuli. Tentokrát jsme se dívali na bledý srpek Měsíce na modravém nebi. Páteční program však především patřil pokusům. Testovalo se například složení barev, kterými jsou plněné fixy. Bezesporu největší úspěch však měla výroba barevného slizu - i ti největší neposedové tentokrát pracovali ze všech sil, míchali, hnětli a tvarovali hmotu, div jim prstíky neupadly. Jen nevím, jestli je pak doma rodiče za jejich výrobek pochválili...

Ochota, s jakou se nás na Hvězdárně ve Valašském Meziříčí "ujali", byla překvapivá a milá, program, který pro nás připravili, výborný. Za obojí upřímně děkujeme. Podle zájmu o pokračování akce se dá soudit, že nikdo z první valašské Noci na hvězdárně rozčarovaný nebyl. Takže snad někdy brzy na viděnou ve Valašském Meziříčí a snad nám napodruhé vyjde i počasí!

Související a doporučené odkazy:
[1] Noc na hvězdárně - tentokrát na Valašsku
[2] Jaká byla Noc na hvězdárně v Pardubicích?
[3] Noc na pardubické hvězdárně
[4] Sekce pro mládež České astronomické společnosti




O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »