Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Johannes Kepler a Nová astronomie

Johannes Kepler a Nová astronomie

Johannes Kepler
Johannes Kepler
Mezinárodní rok astronomie 2009 je zároveň rokem čtyřstého výročí vydání Keplerova nejvýznamnějšího spisu Astronomia Nova (1609). Německý astronom a matematik Johannes Kepler, působící též v Praze a v Linci, je spojován především s novým pohledem na uspořádání okolního světa. Proslavil se objevem tří zákonů o pohybu planet a stal se tak zakladatelem nebeské mechaniky. Jeho teorie dalekohledu, objev úplného odrazu světla, výklad lomu světla hranolem a vysvětlení dvojité duhy, výklad funkce oka a použití dírkové komory k pozorování zahájily novou éru v historii optiky.

Keplerovy objevy pravidelných nekonvexních těles a studie o vlastnostech sněhových vloček patří k počátkům krystalografie. Kepler nalézal též účinné numerické metody ke zpracování pozorovaných dat. Přesnost jeho výpočtů byla obdivuhodná, zvláště porovnáme-li Keplerovy výsledky s dnešními výpočty zpracovanými počítači.

Přednášku pod názvem "Johannes Kepler a nová astronomie" pro Vás připravila českobudějovická hvězdárna a planetárium.

Přednášet bude doc. RNDr. Alena Šolcová, PhD. z ČVUT Praha. Přednáška se koná v úterý 26. května 2009 od 19:00 hodin v sále českobudějovické Hvězdárny a planetária na Zátkově nábřeží. Předprodej vstupenek v otevíracích hodinách českobudějovické Hvězdárny.

Hvězdárna a planetárium
Zátkovo nábřeží 4
370 01 České Budějovice
http://www.hvezdarnaCB.cz
tel: 386352044




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »