Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přednáška: Od kvadrantu k GPS

Přednáška: Od kvadrantu k GPS

Kvadrant
Kvadrant
Obdivujete námořníky minulosti, kteří brázdili oceány, objevovali a mapovali nové země pouze se sextantem v ruce? Nebo používáte navigaci Global Positioning System (GPS) a chcete se dovědět více, než jen výsledky poskytnuté "černou krabičkou"? Zajímá vás, co bylo mezi tím? Uvažujete, k čemu nám bude nový evropský systém Galileo?

Navigace je spojena s astronomií od jejího počátku až po současnost. Proto zveme všechny, kteří se chtějí o navigaci dozvědět více na přednášku o historii, současnosti a budoucnosti navigace i věcí souvisejících. Přednášet bude přední český astronom Ing. Jan Vondrák, DrSc. z Astronomického ústavu AV ČR, spoluzakladatel vědního oboru kosmické geodézie, špičkový odborník zabývající se rotací Země, nositel evropské Descartovy ceny, dlouholetý redaktor Hvězdářské ročenky, popularizátor vědy a také současný předseda České astronomické společnosti.

Přednášku OD KVADRANTU K GPS uvádíme v úterý 25. ledna 2011 od 19:00 hodin v sále Hvězdárny a planetária na Zátkově nábřeží v Českých Budějovicích (na souřadnicích 48° 58' 21,395" N 14° 28' 14,003" E). Přednáška bude doplněna velkoplošnou datovou projekcí. Předprodej vstupenek od 19. 1. 2011 v otevíracích hodinách Hvězdárny a planetária.

Hvězdárna a planetárium
Zátkovo nábřeží 4
370 01 České Budějovice
tel. 386 352 044 nebo též 380 123 333 (VoIP)
e-mail: hvezdarna@hvezcb.cz
www.hvezdarnaCB.cz




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »