Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Meopta na konci roku s novinkou
Pavel Marek Vytisknout článek

Meopta na konci roku s novinkou

Společnost MEOPTA http://www.meopta.cz začala na konci roku 2002 vyrábět přístroj, který už může oslovit i astronomy. Po podle mého názoru neúspěšné výrobě malých astronomických dalekohledů přichází na trh dalekohled, který lze doporučit i méně náročným astronomům amatérům.

Tato nová řada dalekohledů vychází z osvědčené řady monokulárů HERMES a nyní je nabízen s 75mm objektivem. Je to jeden z nejlehčích a nejkompaktnějších přístrojů ve své kategorii. Nabízí se ve variantě jak s okulárem pod úhlem 45°C, tak přímým. Vyvážené mnohonásobné optické vrstvy mají zabezpečit špičkovou kvalitu. Jako doplněk je k dispozici i fotoadaptér, který umožňuje využít dalekohled jako teleobjektiv s ohniskovou vzdáleností 800mm !!! a tedy už poměrně vhodných pro slušné fotografie Měsíce či Slunce.

Pokud ale máte hlouběji do kapsy můžete se smířit s poněkud horší, ale přesto velmi slušnou kvalitou, pak možná vyhoví řada SPORT s 70mm objektivem. Dalekohled Sport je monokulární vysoce světelný přístroj určený pro sportovní účely, milovníky přírody a amatérské astronomy. Sestává z tubusu s objektivem, hranolové části a okuláru. Je vybaven sluneční clonou, stativovým úchytem s redukcí, krytkami objektivu a okuláru. K dispozici jsou tři výměnné okuláry se třemi různými ohniskovými vzdálenostmi, umožňující pozorování při různých zvětšeních. Stativový úchyt umožňuje otáčet dalekohledem kolem optické osy a zajistit jej v požadované poloze aretovacím šroubem. Je vybaven závitem pro uchycení na fotografický stativ. Tvar dalekohledu umožňuje i pozorování bez stativu, stačí dalekohled položit na vhodnou podložku. Sluneční clona, useknutá pod úhlem 45°, je revolverového typu a je posuvná podél objektivového tubusu a při správném nastavení odstraňuje nežádoucí sluneční paprsky vstupující do objektivu. Podélná štěrbina ve sluneční cloně umožňuje zamířit dalekohled na cíl. Dalekohled se dodává zabalený do polyethylenové fólie a vložený do koženkového pouzdra, které slouží k přenášení.

No a nakonec to nejlepší a to aspoň orientační ceny:

Sport 25x70 /tělo + okulár/ 4 790 Kč
Sport 40x70 /tělo + okulár/ 5 160 Kč
HA-70 (Hermes 1) /pouze tělo/ 5 890 Kč
HA/HS-75 (Hermes) /pouze tělo/ 13 200 Kč
Okulár pro HERMES dle modelu 1 520 - 5 090 Kč




O autorovi

Pavel Marek

Autor je členem České astronomické společnosti od roku1985. Je členem sekce B.R.N.O. - sekce pozorovatelů proměnných hvězdpozorovatelské skupiny Medůza. Je členem Astronomické společnosti v Hradci Kralové. Astronomii se věnuje amatérsky od svých 9 let adnes se věnuje i praktickému pozorování zejména v oblasti proměnných hvězd ato jak vizuálně, tak CCD. Je vlastníkem i několika dalekohledu různýchkonstrukcí a určení.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »