Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Představujeme - CELESTRON Wide View 102 OTA
Pavel Marek Vytisknout článek

Představujeme - CELESTRON Wide View 102 OTA

Určitě si říkáte, že by se Vám hodil doma dalekohled něco jako SOMET BINAR či MONAR. No a pokud by byl za dobrou cenu, pak jedině dobře. Tak se zkusme podívat na jeden z dalekohledů společnosti CELESTRON.

Od chvíle, kdy se tento dalekohled objevil v nabídce, je neustále v neutuchajícím zájmu zákazníků. Není divu. Achromatický objektiv 102mm je slušným základem pro začínající amatéry, ale osloví i pokročilé pozorovatele. Při ohniskové vzdálenosti 500mm je důvodem světelnost 1:5. Hlavním kladem se tak stává krátká délka tubusu. Je snadno přenosný, není těžký (2.45kg) a lze ho tak bez problémů umístit jako pomocný dalekohled k většímu přístroji. Mírným negativem je samozřejmě díky f/5 ne zcela zkorigovaná barevná vada. Nicméně i zde platí, že kvalitní okulár je půlka dalekohledu a když použijete velmi kvalitní okuláry Vixen namísto Plösslu, je výsledek až překvapivě lepší.

K čemu je takový přístroj dobrý - využijme jeho hlavní vlastnosti f/5 a počítejme: při použití např. okuláru Ultima 30mm získáme zvětšení 17x, výstupní pupilu okolo 7mm a zorné pole téměř 3°. Přitom za běžných podmínek by neměl být problém dosáhnout na hvězdy 11m. Komu to jako inspirace nestačí, nechť si zkusí spočíst parametry pro okulár Televue 27mm Panoptic se zorným polem 68°, o okulárech Nagler nemluvě. Prohlídka hustých hvězdných polí v Mléčné dráze bude s tímto přístrojem to pravé. Pokud se ale budete chtít pokochat Měsícem při větším zvětšení případně zkoumat planety, ani zde nepřijdete zkrátka, i když investice do krátkoohniskových okulárů vás nemine. Vyzkoušejte dalekohled s okulárem Vixen LVW 3.5mm (143x) a Vixen LV 2.5mm (200x) a pohled zůstane i při těchto zvětšeních příjemným zážitkem (podíl na tom mají i vlastnosti okulárů - vysoký kontrast, dobré antireflexní úpravy a zejména 20mm oční reliéf, což je u takto krátkých ohnisek skutečná vyjímka).

K vybavení - dalekohled se dodává buď jako C102-AZ na azimutální montáži s jemnými pohyby a stavitelným stativem na duralových nohách nebo jako Wide View 102mm v pozorovací verzi (tzv. OTA - pouze tubus). V sestavě nalezneme terrestrický hledáček 8x20, vzpřimující hranol 45° a okulár Plössl 25mm. Verze Wide View není vybavena objímkami, případné přichycení ke stativu je přes 1/4" závit (malý stativ) v bloku na tubusu. Oběma verzím je společná 12cm dlouhá rosnice, usazení objektivu ve slitinové objímce, okulárový výtah se zdvihem okolo 8cm a aretací a v neposlední řadě 2" výstup doplněný redukcí 2"/1.25".

Na závěr zbývá dodat cenu. V akci se prodává C102-AZ za 10.900 Kč a Wide View 102 za 6.780 Kč. A to na to jaký je to přístroj je skutečně dobrá cena.

Více informací naleznete na http://www.celestron.cz




O autorovi

Pavel Marek

Autor je členem České astronomické společnosti od roku1985. Je členem sekce B.R.N.O. - sekce pozorovatelů proměnných hvězdpozorovatelské skupiny Medůza. Je členem Astronomické společnosti v Hradci Kralové. Astronomii se věnuje amatérsky od svých 9 let adnes se věnuje i praktickému pozorování zejména v oblasti proměnných hvězd ato jak vizuálně, tak CCD. Je vlastníkem i několika dalekohledu různýchkonstrukcí a určení.



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »