Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Nové vzdělávací možnosti hvězdáren a přeshraniční spolupráce

Nové vzdělávací možnosti hvězdáren a přeshraniční spolupráce

Hvězdárna Valašské Meziříčí Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Hvězdárna Valašské Meziříčí
Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. ve spolupráci s Krajskou hvězdárnou v Žilině pořádají v rámci projektu Brána do vesmíru dvoudenní konferenci s názvem Nové vzdělávací možnosti hvězdáren a přeshraniční spolupráce, určenou pedagogům, pedagogickým pracovníkům, pracovníkům vzdělávacích institucí, žákům a studentům. Akce se koná v areálu Hvězdárny Valašské Meziříčí ve dnech 23. a 24. května 2014.

Na konferenci jsou jako lektoři pozvaní přední odborníci z České i Slovenské republiky na vybrané oblasti astronomie, astrofyziky a vzdělávání. Dále jsou připraveni zástupci obou pořádajících institucí představit a seznámit Vás s novými vzdělávacími možnostmi, didaktickými pomůckami a příležitostmi k další spolupráci s oběma pracovišti.

Akce je určena především pedagogům, pracovníkům vzdělávacích institucí, pracovníkům hvězdáren, žákům vyšších ročníků základních škol, studentům středních i vysokých škol, ale i dalším zájemcům. Díky spolufinancování Evropskou unií v rámci Operačního programu Přeshraniční spolupráce SR-ČR 2007-2013 můžeme v rámci projektu Brána do vesmíru podpořit zájemce o účast formou zajištění a úhrady ubytování (pro 30 osob) a stravy po dobu konání akce. Zajištěno je rovněž drobné občerstvení v průběhu akce.

Tato nabídka je limitována celkovým počtem 49 osob, které můžeme v rámci rozpočtu projektu podpořit. Přihlášky budou evidovány dle data přijetí až do naplnění uvedené kapacity. Pokud Vás tato nabídka zaujala, seznamte s ní, prosím, své kolegy, spolupracovníky, studenty aj.

Vybíráme z programu: přednáška Byly objeveny reliktní gravitační vlny? (prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc.), Astronomie na Mauna Kea (RNDr. Peter Vereš, PhD.), exkurze do geoparku ve venkovním areálu Hvězdárny Valašské Meziříčí apod.

Fond Mikroprojektů OP SR-ČR Autor: Fond Mikroprojektů OP
Fond Mikroprojektů OP SR-ČR
Autor: Fond Mikroprojektů OP
Termín podání přihlášky: nejpozději do 21. května 2014.

Podrobnější informace včetně kompletního programu, dokumentů ke stažení a přihlašovacího formuláře najdete na stránkách projektu Brána do vesmíru.




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »