Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Nové webové stránky Hvězdárny Valašské Meziříčí

Nové webové stránky Hvězdárny Valašské Meziříčí

Nový web Hvězdárny Valašské Meziříčí
Nový web Hvězdárny Valašské Meziříčí
Hvězdárna Valašské Meziříčí, p.o. zprovoznila v období mezi květnovými svátečními dny nové webové stránky – v pořadí již jejich třetí mutaci od června 1997, kdy se zařadila mezi instituce s vlastními internetovými stránkami.

Pracovníci Hvězdárny Valašské Meziříčí ve spolupráci s kolegy ze společnosti WebConsult.cz – Internet & Marketing s.r.o. navrhli a připravili nové webové stránky, které mnohem více vyhovují moderním požadavkům internetové prezentace a především jejich uživatelům.

Nové internetové stránky jsou podstatně obsáhlejší, (snad) i přehlednější, aktuálnější a měli by zde najít ty své požadované informace všichni návštěvníci jak těchto stránek, tak i všichni současní či případní budoucí návštěvníci Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Kromě nové grafické podoby a struktury najdete na nových stránkách řadu nových rubrik, které naznačují směry plánovaného rozvoje naší hvězdárny. Najdete zde databázi programů, určených školám a školní mládeži s možností vyhledávání a filtrování podle zadaných parametrů.

Turisté a návštěvníci Valašska zde naleznou rubriku, určenou právě jim. Jsou v ní soustředěny informace o blízkých hvězdárnách, ale i jiných turisticky zajímavých lokalitách. Najdou zde základní informace a odkazy na možnosti ubytování a stravování, na možnosti návštěvy dalších kulturních zařízení apod.

Samozřejmostí nového webu je kalendář akcí, aktuality z kosmonautiky a astronomie (AKA) a jako novinku v České republice zde najdete i tiskové zprávy ESO (Evropské jižní observatoře, jejíž členem je Česká republika od ledna 2007) v českém jazyce.

V počátečním období však prosíme o Vaši shovívavost. Budeme vychytávat a odstraňovat případné drobné problémy a doplňovat či upravovat některé další rubriky. Uvítáme proto i Vaše případné připomínky a komentáře.

Proto neváhejte a klikněte na tento odkaz, který vás v mžiku přenese na Valašsko, na nové internetové stránky Hvězdárny Valašské Meziříčí.




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »