Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Ohlédnutí za Astronomickým táborem Jihlavské astronomické společnosti 2018

Ohlédnutí za Astronomickým táborem Jihlavské astronomické společnosti 2018

Astronomický tábor 2018: Pozorovací louka
Autor: T. Kosek / Jihlavská astronomická společnost

Na táborové základně Hájenka Černé lesy u Brtnice na Jihlavsku v termínu od 21. července do 4. srpna 2018 proběhl již patnáctý ročník letního dětského Astronomického tábora Jihlavské astronomické společnosti. Děti se v průběhu dvou parných letních týdnů opět mnohému přiučily v průřezových tématech celé astronomie a kosmonautiky. V letošním ročníku se blýskly zejména skupiny zabývající se astrofotografií a radioastronomií. 

Letní Astronomický tábor Jihlavské astronomické společnosti funguje od roku 2004. Tábora se každoročně účastí šest desítek dětí z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Zájem o tábor je přitom mezi účastníky značný. Kapacita tábora je zpravidla zaplněna v řádu jednotek hodin od spuštění online registrací. Rychlostní rekord v naplnění tábora pochází z roku 2016, kdy se tábořiště zaplnilo za pouhou 1 hodinu a 11 minut.

Táborníci jsou z hlediska organizace pozorování a odborných měření rozděleni do skupin menších (od 8 do cca 12 let) a větších (od cca 12 do 17 let) dětí. Krom toho v rámci tábora existují i týmy, které jsou uzpůsobeny pro hry a soutěže. 

Astronomický tábor 2018: Pozorovací louka Autor: T. Kosek / Jihlavská astronomická společnost
Astronomický tábor 2018: Pozorovací louka
Autor: T. Kosek / Jihlavská astronomická společnost
Táborová základna (spravovaná jihlavským Domem dětí a mládeže) Hájenka Černé lesy se nachází pod vrcholem kopce Malín (635 m. n m.) západně od městyse Brtnice na Jihlavsku. Ačkoliv záře patnáct kilometrů vzdálené Jihlavy začíná pronikat i na zdejší oblohu, tma je nad táborem stále relativně dobrá (podle letošního měření 21,15 MSA; rekordní tma byla změřena v červenci 2015: 21,42 MSA).

Hned nad táborovou základnou se nachází louka s perfektním výhledem na jih. Právě zde probíhají večerní pozorování. Jihlavská astronomická společnost má v horní části louky (po dohodě s majitelem) trvale instalované čtyři sloupky pro astronomické montáže a také relativně velkou louku využitelnou pro přibližně dvě desítky přenosných dalekohledů. 

Astronomický tábor Jihlavské astronomické společnosti také patří mezi oblíbená témata regionálních ale i celorepublikových médií. V letošním roce o táboře mimo jiné vznikla reportáž České televize, která se objevila ve vysílání Zpráviček na kanálu ČT Déčko (iVysílání České televize: Zprávičky, 26. července 2018).

Astronomický tábor 2018: Ukázka práce jihlavských hasičů Autor: M. Dočekal / Jihlavská astronomická společnost
Astronomický tábor 2018: Ukázka práce jihlavských hasičů
Autor: M. Dočekal / Jihlavská astronomická společnost
Vzhledem k tomu, že nejen astronomií (a kosmonautikou) je táborník živ, táborový program bývá zpestřen nejrůznějšími hrami a soutěžemi. Krom jiného k nám na tábor pro odreagování tu a tam zavítají i návštěvy z relativně odlišných oblastí. Ačkoliv souvislosti (zejména ty fyzikální) lze nalézt prakticky kdekoliv. V letošním roce jsme si to mohli ověřit například při ukázkách protipožární prevence, které nám přijeli ukázat jihlavští dobrovolní hasiči ze stanice Jihlava – Bedřichov. 

Program tábora je každý rok tradičně doplněn i exkurzí na některé z významných nejen astronomických pracovišť v České republice. V letošním roce se děti podívaly na brněnskou hvězdárnu, na Letecký ústav Vysokého učení technického v Brně nebo do laboratoří Středoevropského technologického institutu CEITEC v Brně. 

Tábor každý rok také navštěvují významné osobnosti z oboru. V letošním roce jsme u nás přivítali známého publicistu a popularizátora kosmonautiky a Ing. Tomáše Přibyla. 

V průběhu tábora děti pracují v malých skupinkách na různých tematicky odlišných projektech. 

Radioastronomie

Astronomický tábor 2018: Radioastronomický záznam pozorování bouří na Jupiteru. Autor: J. Hladký / Jihlavská astronomická společnost
Astronomický tábor 2018: Radioastronomický záznam pozorování bouří na Jupiteru.
Autor: J. Hladký / Jihlavská astronomická společnost
Skupina v tábořišti vybodovala přibližně osm metrů vysokou dipólovou anténu, se kterou pozorovala různé astronomické jevy (včetně poruch způsobených vadným stykačem u čerpadla v nedaleké studni :- ) ).

Na snímku je pravděpodobně zachycen okraj bouře typu Io-B. Působením měsíce Io jsou elektrony z plasmového prstence (v okolí oběžné dráhy Io) posílány podél magnetických siločar směrem k Jupiteru, kde jsou brzděny a jsou zdrojem elektromagnetického záření s proměnnou frekvencí.

Astrofotografie

Mezi tradičně nejaktivnější táborové skupiny patří fotografický tým vedený astrofotografy Tomášem Koskem a Honzou Schilhabem. V průběhu celého tábora účastníci reálně fotografují oblohu a učí se snímky zpracovávat. 

V rámci letošního ročníku vzniklo prezentační video.

 

Video a režie: Tomáš Kosek/JAS.

Proměnné hvězdy

Pozorování proměnných hvězd se v průběhu letošního tábora (ačkoliv jsme to vůbec nepředpokládali) stalo jedním z hlavních témat. Již na táboře se povedlo takříkajíc improvizovaně získat první relativně dobré výsledky. Uvedený snímek ukazuje ukázka jednoho z měření. V tomto případě se jedná o učebnicové minimum zákrytové dvojhvězdy OO Aql (červené body pocházejí ze snímkování pomocí dalekohledu, modré značky pak ze zrcadlovky vybavené 300mm teleobjektivem). 

Astronomický tábor 2018: Pozorování proměnné hvězdy OO Aql Autor: P. Dvořák / Jihlavská astronomická společnost
Astronomický tábor 2018: Pozorování proměnné hvězdy OO Aql
Autor: P. Dvořák / Jihlavská astronomická společnost

Nutno dodat, že někteří účastníci se po skončení tábora zapojili do programu pozorování proměnných hvězd i exoplanet a nyní se již aktivně účastní například i objevování nových proměnných hvězd.

Více informací o táboře na http://astronomickytabor.cz/, příp. na emailu kontakt@astronomickytabor.cz.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Jihlavská astronomická společnost



O autorovi

Miloš Podařil

Miloš Podařil

Miloš Podařil (*1984, Jihlava) je jedním ze spoluzakladatelů Jihlavské astronomické společnosti, jíž je od roku 2004 předsedou. Od roku 2010 je členem Výkonného výboru České astronomické společnosti, kde se stará především o správu významných ocenění členů ČAS. Působí také jako místopředseda Pobočky Vysočina ČAS. Krom astronomie (především oblasti meziplanetární hmoty) se zabývá ekonomií a související problematikou neziskového sektoru.

Štítky: Jihlavská astronomická společnost, Astronomický tábor


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »