Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Online tisková konference z Evropské jižní observatoře

Online tisková konference z Evropské jižní observatoře

Detailnější snímek kopule observatoře E152 z dronu. ESO, La Silla, Chile
Autor: Zdeněk Bardon

V pátek 25. 11. 2022 od 13 hodin se koná tisková konference k oficiálnímu uvedení do provozu projektu PLATOSpec. Vzhledem k umístění v Chile bude tisková konference online a připojit se bude možné přímo do Zoom relace a nebo ji sledovat pasivně na Youtube. Dalekohled E152 umístěný na Evropské jižní observatoři v chilské poušti Atacama byl 17 let mimo provoz. Česká firma ProjectSoft jej modernizovala a nyní je umožněno řízení dalekohledu na dálku českými astronomy. Realizace byla významně finančně podpořena Akademií věd ČR v rámci programu nákladných přístrojů.

PLATOSpec je významným posunem ve výzkumu exoplanet (planet u cizích hvězd), který bude fungovat jako pozemní podpora družic TESS (NASA, v provozu) a PLATO (ESA, k vypuštění v 2026), které jsou určeny k objevování exoplanet. PLATOSpec astronomům umožní pomocí detailní spektroskopické analýzy studium jednak základních charakteristik exoplanet jako je hmotnost, velikost a vzdálenost od mateřské hvězdy a jednak (zejména) podmínek na planetách samotných, složení jejich atmosfér atd., čímž nás, jak doufáme, přiblíží mj. i hlubšímu poznání toho, jak kdysi vznikla naše Sluneční soustava a život v ní.

Na tiskové konferenci vystoupí:

Dr. Michal Bursa, ředitel Astronomického ústavu AV ČR – úvodní slovo

Dr. Petr Kabáth, Astronomický ústav AV ČR, vedoucí výzkumu – základní představení přístroje a pozorovacího programu exoplanet

Ing. Pavel Běchný, velvyslanec ČR v Chile

Prof. Petr Heinzel, Astronomický ústav AV ČR – pozorování eruptivních hvězd

Zdeněk Bardon, firma ProjectSoft – české průmyslové zapojení

Na závěr budou možné dotazy. Záznam TK bude k dispozici na YouTube kanále Astronomického ústavu AV ČR.

Zoom relace:
Meeting ID: 84625370724
Password: 9317
https://us02web.zoom.us/j/84625370724...

YouTube relace:

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Znovuzrození E152



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Tisková konference, La Silla, E152


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »