Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Poslechněte si debatu umělkyně a vědce pod největším českým dalekohledem

Poslechněte si debatu umělkyně a vědce pod největším českým dalekohledem

Perkův dalekohled na ondřejovské observatoři Astronomického ústavu Akademie věd AV ČR.
Autor: AsÚ AV ČR

Zveme vás na společenský doprovodný program Ceny Jindřicha Chalupeckého v neděli 13. září 2015. Přední česká umělkyně Pavla Sceranková povede na půdě Astronomického ústavu dialog s českým vědcem Bruno Jungwiertem v prostoru kupole pod největším českým dalekohledem - dvoumetrovým Teleskopem Luboše Perka. Vstup je zdarma, při včasné rezervaci se můžete nechat na akci dopravit autobusem.

Umělkyně Pavla Sceranková bude hostem v kopuli ondřejovské obseratoře s největším dalekohledem v Česku. Autor: Archiv P. Scerankové.
Umělkyně Pavla Sceranková bude hostem v kopuli ondřejovské obseratoře s největším dalekohledem v Česku.
Autor: Archiv P. Scerankové.
Přední česká umělkyně Pavla Sceranková povede rozhovor na téma reliktního záření s vědcem RNDr. Bruno Jungwiertem, Ph.D., v prostoru kupole, kde je umístěn největší dalekohled v České republice. Reliktní záření, tedy jakési první světlo, které bylo vyzářeno ve vesmíru, se pro umělkyni stalo inspirací pro sérii objektů, videí a fotografií. Společná diskuse přední současné umělkyně a významného badatele je také pokračováním dialogu mezi současným uměním a vědou, zkoumáním styčných ploch a možností vzájemného obohacení.

Součástí programu, probíhajícího v poutavém prostředí ondřejovské hvězdárny, bude krátká prohlídka historického areálu.

 Program:

  • 13:00: nástup do autobusu, který dopraví účastníky do Ondřejova (místo a čas nástupu bude upřesněn)
  • 14:00: začátek – sraz všech účastníků na začátku vstupního schodiště, výstup po schodišti, procházka a krátká prohlídka historického areálu procházkou cca 15 minut, poté dojdeme ke kopuli největšího dalekohledu v České republice
  • 15:30: začátek moderované přednášky v prostoru pod dalekohledem
  • 16:05: konec prezentace a prostor pro diskusi a otázky
  • 16:40: konec akce – autobus odveze účastníky zpět do Prahy

Pro účast na akci se můžete nechat dovézt autobusem

Vstup je zdarma. Společnost Jindřicha Chalupeckého nabízí zájemcům o prezentaci Pavly Scerankové využít možnost dopravy autobusem zdarma. Kapacita autobusu je omezena na 45 míst, rezervace míst tedy nutná na barboraciprova@cjch.cz.

Ke stažení: Pozvánka v PDF

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Web Pavly Sceránkové

Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: Astronomický ústav AV ČR, Perkův dalekohled


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »