Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přednáška: Působení kosmických vlivů na život na Zemi
Jan Kříž Vytisknout článek

Přednáška: Působení kosmických vlivů na život na Zemi

Meteorit v Rusku šokoval celý svět. Autor: Ruské dopravní služby.
Meteorit v Rusku šokoval celý svět.
Autor: Ruské dopravní služby.
Týden po neblahých událostech v Rusku zve Astronomická společnost Pardubice širokou veřejnost na přednášku, která by mohla mnohým osvětlit, jak velké štěstí Rusové měli. V pátek 22. února 2013 od 19 hodin přivítáme do Velkého sálu DDM DELTA Pardubice vzácného hosta, Mgr. Vladimíra Sochu z UK v Praze. V přednášce nazvané „Působení kosmických vlivů na život na Zemi“ se mimo jiné dozvíme, jaké reálné nebezpečí nám hrozí z vesmíru. Za přednáškou se vydejte do Gorkého ulice 2658.

Tisková zpráva Astronomické společnosti Pardubice.

Mgr. Vladimír Socha. Autor: Archiv lektora.
Mgr. Vladimír Socha.
Autor: Archiv lektora.
Planeta Země není zcela bezpečným místem,“ varuje lektor. „Ačkoliv nám to tak nemusí připadat, protože délka existence našeho biologického druhu a zaznamenané historie je z geologického hlediska doslova nepatrná. Člověk ještě nezažil žádné z hromadných masových vymírání, která postihla naši domovskou planetu již nejméně pětkrát. Právě to poslední z nich, ke kterému došlo na konci druhohorní éry před 65 miliony let, přitom nemělo pozemskou příčinu. Jak dnes víme, smrt tehdy přišla z vesmíru...“ Pád meteoritu v čeljabinské oblasti v pátek 15. února 2013 by se sotva dal nazvat nebezpečným úkazem v porovnání s tím, co již Zemi několikrát postihlo. Máme se však reálně něčeho v nedalekém budoucnu obávat? To přijďte zjistit na páteční přednášce.

Mgr. Vladimír Socha (* 1982, Hradec Králové) je český popularizátor paleontologických věd, zejména pak historie dinosaurů. Je absolventem Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové v oboru biologie a zeměpis, nyní postgraduálně studuje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze a zároveň učí na druhém stupni základní školy dějepis a přírodopis. Je rovněž autorem čtyř velmi čtených knih o dinosaurech – Úžasný svět dinosaurů (2009), Dinosauří encyklopedie ve světle novějších objevů (2010), Dinosauři od Pekelného potoka (2010) a Po stopách dinosaurů (2011). O novinkách ze světa (nejen) dinosaurů pravidelně informuje veřejnost prostřednictvím blogu dinosaurusblog.wordpress.com.


Astronomická společnost Pardubice,
Hvězdárna b. A. Krause DDM DELTA Pardubice


Web: www.astropardubice.cz
Adresa: Gorkého 2658, 53002 Pardubice
Kontaktní osoba (1): Jan Kříž, prednasky@astropardubice.cz, 731 833 655 (ASP)
Kontaktní osoba (2): Petr Komárek, info@astropardubice.cz, 603 165 366 (hvězdárna)




O autorovi

Štítky: Meteorit Čeljabinsk, Přednáška 


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »