Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přímý přenos z inaugurace dalekohledu ALMA

Přímý přenos z inaugurace dalekohledu ALMA

Radioteleskopy ALMA Autor: ESO
Radioteleskopy ALMA
Autor: ESO
Třináctého března 2013 proběhne inaugurace největšího pozemského astronomického projektu - dalekohledu ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array). Aby se tohoto významného kroku v cestě za poznáním vesmíru mohli alespoň zprostředkovaně zúčastnit všichni zájemci z celého světa, bude probíhat přímý přenos události pomocí webu. Inaugurace proběhne v operačním středisku observatoře, v nadmořské výšce 2900 metrů, přenos začne ve středu 13. 3. v 15:30 našeho času a skončí v 17:00.

Přímý přenos (livestream) bude dostupný na stránce http://www.almaobservatory.org/inauguration/. Prezident Chile, Sebastián Piñera, spolu se stovkami hostů reprezentujících globální světovou komunitu, současné i minulé zaměstnance observatoře a její vedoucí, stejně jako komunity umístěné poblíž dalekohledu ALMA, budou slavit úspěch projektu. Prezentovány budou i nejnovější výsledky z této špičkové observatoře. Slavnostní inaugurace se zúčastní také vedoucí Oddělení galaxií a planetárních systémů Astronomického ústavu AV ČR Prof. Jan Palouš.

V České republice se nachází jeden z uzlů projektu ALMA. Ondřejovský uzel má za cíl poskytovat regionální podporu pro vědce ze států střední a východní Evropy, např. Polska, Slovenska, Maďarska apod., které ještě nejsou členy ESO. Ondřejovský uzel budou samozřejmě využívat také čeští vědci zapojení do projektu ALMA. Půjde zejména o vědeckou a technickou podporu v oblastech, které dosud nejsou zajišťovány ostatními evropskými uzly, především sluneční a extragalaktická astrofyzika, laboratorní měření molekulových spektrálních čar, dále pak plánování pozorování, kontrola kvality dat, uložení dat a jejich zpracování a redukce programem CASA. Ondřejovský ARC uzel vzniká jako společný projekt Astronomického ústavu AV ČR, Akademie věd ČR a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze s přispěním Karlovy univerzity v Praze a Masarykovy univerzity v Brně.

ALMA_Array.jpg
Mezinárodní astronomická observatoř ALMA je společným projektem Evropy, severní Ameriky a východní Asie ve spolupráci s Chilskou republikou. ALMA je za Evropu financována ESO, za severní Ameriku NSF (National Science Foundation) ve spolupráci s NRC (National Research Council of Canada) a s NSC (National Science Council of Taiwan) a za východní Asii NINS (National Institutes of Natural Sciences) v Japonsku ve spolupráci s AS (Academia Sinica) na Taiwanu. Výstavba a provoz observatoře ALMA jsou ze strany Evropy řízeny ESO, ze severní Ameriky NRAO (National Radio Astronomy Observatory), která je řízena AUI (Associated Universities, Inc.), a za východní Asii NAOJ (National Astronomical Observatory of Japan). Spojená observatoř ALMA (JAO, Joint ALMA Observatory) poskytuje jednotné vedení a řízení stavby, plánování a provoz teleskopu ALMA.

Související:
[1] Odkaz na webcast
[2] Více o dalekohledu ALMA na stránkách ESO
[3] Společná observatoř ALMA
[4] České stránky ESO
[5] Stránky českého uzlu ALMA




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.

Štítky: Alma


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »