Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Úpická hvězdárna zve na unikátní Africké odpoledne

Úpická hvězdárna zve na unikátní Africké odpoledne

Plakát k akci Africké odpoledne. Autor: Hvězdárna v Úpici.
Plakát k akci Africké odpoledne.
Autor: Hvězdárna v Úpici.
V neděli 21. července 2013 se od 15 hodin na Hvězdárně v Úpici uskuteční unikátní program s názvem Africké odpoledne. V rámci tohoto odpoledne se odhalí fotografická výstava s africkou tématikou, uskuteční se přednáška o expedicích za zatměním Slunce do Afriky, proběhne pozorování oblohy a nebude chybět občerstvení. Ovšem hlavní bod programu se odehraje v exteriéru hvězdárny na postaveném pódiu, kde vystoupí světově uznávaná taneční skupina IYASA ze Zimbabwe.

Tisková zpráva Hvězdárny v Úpici.

Program Afrického odpoledne na úpické hvězdárně započne odhalením výstavy talentované české fotografky a cestovatelky Lenky Baratoux, žijící v současné době ve francouzském Toulouse. Původně vystudovaná geoložka (Univerzita Karlova v Praze a Université Claude Bernard v Lyonu) se od roku 2006 často vydává do terénu do africké Ghany či Nigeru, kde si čím dál více krom geologických nálezů dokumentuje i běžný život afrických dětí z těchto končin. Mezi lety 2007 – 2011 tak vznikla série výstavních expozic „Afrikou očima geologa“, která sonduje každodenní radosti i starosti obyčejných Afričanů v jejich přirozeném prostředí. Jednu z výstav s minimalistickým názvem „… i taková je Afrika“ Lenka Baratoux ve spolupráci s Geologickým ústavem AV ČR, v. v. i. zapůjčila právě k příležitosti této akce na Hvězdárnu v Úpici.

Po odhalení výstavy a úvodním slovu její autorky přijde na řadu patrně nejvýznamnější bod programu – taneční vystoupení celosvětově uznávané a oceňované skupiny IYASA z afrického Zimbabwe. Skupina s tradicí od roku 1998 vystupuje ve složení osmi členů, 4 mužů a 4 žen, kteří pro svůj naprosto netradiční a ozbrojující tanečně-hudební styl byli za svá vystoupení již několikrát nominováni na světové soutěži „Nejlepší koncertní výkon“. IYASA je zkratkou pro Inkululeko Yabatsha School of Arts, což je rovněž název taneční školy v Zimbabwe, odkud umělci pochází. Strhující vystoupení nabízí v Evropě každoročně, když vyráží na světová turné, a nejednou již navštívili i Českou republiku. Vystoupení se uskuteční v exteriéru hvězdárny na vybudovaném pódiu.

Se závěrečným potleskem budou návštěvníci přizváni ke třetímu bodu programu, který připravil Marcel Bělík, ředitel úpické hvězdárny. Ten bude mít pro zájemce připravenou poutavou cestopisně-astronomickou přednášku na téma „4 africká zatmění“. V rámci své odborné činnosti se úpická hvězdárna již po tři desetiletí vydává na expedice za úplnými zatměními Slunce. V průběhu těchto expedic se pracovníci hvězdárny „černé Slunce“ vydali pozorovat na africký kontinent již čtyřikrát – do Angoly, Jihoafrické republiky, Egypta a Libye. Jaká dobrodružství zde zažili, se dozvíte na avizované přednášce.

V případě jasného počasí bude po přednášce následovat pozorování noční oblohy. Ta po 22. hodině, kdy se dostatečně setmí, nabízí zejména překrásnou planetu Saturn nízko nad jihozápadním obzorem, skoro úplňkový Měsíc posetý krátery nebo jasné barevné dvojhvězdy či hvězdokupy. Měsíc bude shodou okolností v průběhu pozdních hodin nejblíže k Zemi za celý červenec, v přízemí ve 22:22 letního středoevropského času ve vzdálenosti 358 401 km.

Program Afrického odpoledne na Hvězdárně v Úpici:

  • 15:00 – slavnostní odhalení fotografické výstavy „… i taková je Afrika“ s úvodním slovem její autorky Lenky Baratoux
  • 16:00 – taneční vystoupení africké skupiny IYASA (více o skupině na www.iyasa.net)
  • 20:00 – přednáška Marcela Bělíka, ředitele úpické hvězdárny, na téma „4 africká zatmění“
  • 22:00 – v případě jasného počasí pozorování noční oblohy dalekohledy v kopuli hvězdárny a v jejím exteriéru až do půlnoci

V průběhu odpoledne bude zajištěno občerstvení (pivo, limo, klobásy) a za jasného počasí rovněž pozorování Slunce na pozemku hvězdárny. Na své si přijdou i ti nejmenší, pro které jsou připraveny malé hry o ceny. Vstupné na akci je 80,- pro dospělé, 20,- pro děti do 15 let. Pro návštěvníky, kteří budou chtít dorazit pouze na večerní přednášku a pozorování noční oblohy, platí vstupné v ceně běžného tarifu (40,- dospělí; 20,- děti).

Partnery akce jsou Orange Catering (www.orangeorange.net), Tisk Ofset a.s., Úpice (www.tiskofset.cz), Východočeská pobočka České astronomické společnosti (cas.kopule.cz) a Sdružení pro podporu astronomických pozorování. Akce se uskuteční za finanční podpory města Úpice (www.upice.cz).

Více informací získáte na webových stránkách www.obsupice.cz, facebookových stránkách www.facebook.com/obsupice nebo přes email hvezdarna@obsupice.cz či telefonní spojení 499 882 289.




O autorovi

Petr Horálek

Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Redakci astro.cz vypomáhal od roku 2008 a mezi lety 2009-2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Stránky autora.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »