Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Úvahy o velkém dalekohledu

Úvahy o velkém dalekohledu

Astronomové jsou lidé velice zvědaví, ale především zvídaví. Aby se toho dozvěděli o vesmíru co nejvíce, stavějí stále větší a větší dalekohledy a vybavují je stále dokonalejšími detektory. Jejich plánům na vybudování většího dalekohledu, než mohou používat doposud, svitla opět naděje. Nadace Gordona a Betty Mooreových (Gordon and Betty Moore Foundation) vyčlenila 17,5 miliónu dolarů na financování návrhu projektu velkého dalekohledu TMT (Thirty-Meter Telescope) - největšího optického dalekohledu světa s objektivem o průměru 30 m.

Současný největší dalekohled světa - Keck Telescope - je postaven na vrcholu sopky Mauna Kea, Havajské ostrovy. Jedná se o dvojici dalekohledů Keck I a Keck II, jejichž objektivy mají průměr 10 m. To mimo jiné znamená, že sběrná plocha nového velkého dalekohledu s objektivem o průměru 30 m bude téměř 10krát větší než u dalekohledů Keck.

Přípravě projektu se věnuje kalifornský technologický institut (California Institute of Technology - Caltech) a University of California. Projekt byl dříve označován jako "The California Extremely Large Telescope".

Zatím je navržena pouze koncepce dalekohledu, vybaveného systémem adaptivní optiky, který bude pracovat v oblasti viditelného a infračerveného záření. Pokud se podaří projekt dokončit, pak bude dalekohled TMT schopen pořizovat fotografie s rozlišením 12krát lepším než Hubblův kosmický teleskop (HST).

TMT - Thirty-Meter Telescope

Výše uvedená finanční částka je určena pouze na projektovou přípravu. Na výstavbu dalekohledu zatím peníze nejsou. Projektanti doufají, že se peníze najdou a dalekohled začne pracovat v roce 2012. Zatím ještě nebylo vybráno vhodné místo pro stavbu dalekohledu. V úvahu připadají 3 varianty: Havajské ostrovy, Chile nebo Mexiko. Caltech nyní hledá manažera, který by se stal vedoucím týmu, jehož úkolem by bylo dovést projekt dalekohledu TMT do "vítězného" konce.

Existují však mnohem ambicióznější plány. Například na internetových stránkách ESO (European Southern Observatory) se můžete seznámit s návrhem dalekohledu OWL Telescope, jehož objektiv má mít průměr 100 m. Měl by být schopen zaregistrovat světlo objektu, jehož jasnost V = 38 mag.Za zmínku stojí také fakt, že se nedávno uskutečnilo společné pozorování galaxie NGC 4151 pomocí dalekohledů Keck I a Keck II. Oba dalekohledy tak poprvé fungovaly jako optický interferometr, jehož úhlové rozlišení odpovídá jednomu dalekohledu o průměru 85 m.

Zdroj: astronomy.com a spacecraft.com




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »