Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  „Vesmírná keš“ aneb geochaching a 100 let České astronomické společnosti

„Vesmírná keš“ aneb geochaching a 100 let České astronomické společnosti

Vesmírná keš v Ondřejově
Autor: cas100geo (Petr Bartoš)

V sobotu 9. 9. 2017 se na hvězdárně Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově koná MEGA EVENT geocachingu s názvem „Vesmírná keš“. Očekává se účast téměř 2 000 lidí. Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 240 z 8. 9. 2017

Prohlídky hvězdárny pro veřejnost v časech 10, 13 a 16 hodin zůstávají zachovány, ale navíc bude možné zdarma využít prohlídek historické hvězdárny od 10 do 19 hodin a také programu pro děti včetně představení Mobilního planetária či zbylých volných míst na některých přednáškách. Bude také možné si prohlédnout řadu výstav v exteriéru hvězdárny.

Podrobný program na http://www.cas100geo.cz/program/.

100 keší se 100 astronomy Autor: cas100geo (Petr Bartoš)
100 keší se 100 astronomy
Autor: cas100geo (Petr Bartoš)

Akce je spojením geochachingu, vesmíru, ondřejovské hvězdárny a 100. výročí České astronomické společnosti. Právě v okolí ondřejovské hvězdárny bylo v posledních měsících rozmístěno 100 keší v podobě nápisu 100 ČAS 1917, které připomínají 100 významných astronomů.

„Vesmírná keš“ je jednou z nejvýznamnějších akcí připomínajících 100 roků od založení České astronomické společnosti. V programu vystoupí se svojí přednáškou např. čestný předseda České astronomické společnosti Dr. Jiří Grygar či ředitel Astronomického ústavu AV ČR profesor Vladimír Karas.

Kontakt na hlavního organizátora:

Petr Bartoš, 778 412 560, petrb@seznam.cz

Kontakt na tiskového tajemníka:

Pavel Suchan, 737 322 815, suchan@astro.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] http://www.cas100geo.cz/



O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: 100 let ČAS, Ondřejov


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »