Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Východočeská skupina pozorovatelů planet

Východočeská skupina pozorovatelů planet

Oposici Marsu v létě a na podzim 2003 sledovala Východočeská skupina pozorovatelů planet. V čase od 8. června 2003 do 7. prosince 2003 pořídilo 7 pozorovatelů celkem 71 kreseb. Na stránku přispěli: Bohumil Ruprecht, Jan Mocek, Jan Skalický, Kamil Fry, Petr Horálek, Vladimír Kocour a Zdeněk Bleha. S výjimkou 13-cm refraktoru hvězdárny ve Stradouni (pan Ruprecht) byly použity hlavně zrcadlové dalekohledy. Největším použitým přístrojem byl hlavní dalekohled hvězdárny v Pardubicích, Cassegrain o průměru 42 cm. Největší použité zvětšení bylo 270x (s Newtonem 30,5 cm Vladimíra Kocoura).

Jedny z nejpříznivějích meteorologických podmínek byly v samotný den oposice, 27. srpna. Tehdy v 11 h SEČ se Mars přiblížil k Zemi na 0,37271 AU (55,757 miliónu kilometrů). Jeho úhlový průměr dosahoval 25,1". Po většinu období viditelnosti měl Mars nízkou deklinaci (v den oposice -15°42'). To však nebránilo jeho sledování v takové míře, jak jsme se původně obávali. Nejlepší výsledky byly dosaženy s dalekohledy umístěnými mimo jakoukoli budovu. Dalším rozhodujícím faktorem se ukázala kvalita optiky a její scentrování, a také dostatečné zvětšení, pokud možno co nejvěští. Naopak parametry jako středové zaclonění a relativní otvor objektivu (hlavního zrcadla) se ukázaly být prakticky bez vlivu na kvalitu obrazu.

Všechny kresby Marsu v letoní oposici, jako i ostatní dřívější kresby i kresby Jupitera můžete vidět na stránce http://sweb.cz/vladimir.kocour .

Mars je dosud poměrně dobře pozorovatelný na večerní obloze v souhvězdí Ryb v blízkosti nebeského rovníku, který překračuje 17. prosince směrem severním. Stále je možné pozorovat detaily jeho povrchu, ovšem při zvětení alespoň 200x a nejméně 17-cm dalekohledem.




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »