Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Výjimečná příležitost pro studenty a mladé výzkumníky - soutěž „Hledáme nové výzkumné talenty“

Výjimečná příležitost pro studenty a mladé výzkumníky - soutěž „Hledáme nové výzkumné talenty“

Příprava gondoly stratosférického balonu
Autor: SOSA

Laboratoř metalomiky a nanotechnologií Mendelovy univerzity v Brně vyhlašuje společně se svými partnery v projektu Společně pro výzkum, rozvoj a inovace soutěž pro studenty a mladé výzkumníky. Soutěž je zaměřena na vývoj technických subsystémů výzkumné stratosférické platformy a jeho experimentálního vědeckého vybavení. Soutěž je realizována v rámci spolupracující a kooperující sítě orientované na vybudování a využívání stratosférické a pozemní výzkumné a vzdělávací infrastruktury STRATO–NANOBIO LAB.

Partneři projektu Společně pro výzkum, rozvoj a inovace vyhlašují soutěž na podporu inovací a výzkumu s názvem „Hledáme nové výzkumné talenty“. Soutěž je orientována na mladé lidi z obou stran česko-slovenské hranice, které bychom chtěli podpořit a motivovat do inovačních aktivit směrem k návrhu a vývoji vybraných komponent stratosférické platformy, jak části technologické, tak vědecké.

Odborná soutěž pro vysokoškolské studenty a mladé výzkumníky, je rozdělena do dvou tematických oblastí:

  1. experimentů v oblasti biosenzoriky
  2. technického řešení vybraných subsystémů stratosférické platformy – konkrétně oboustranná komunikace, přenos dat, základní palubní systémy

Soutěž je vyhlášena na obou stranách hranice, tedy ve Slovenské republice i České republice. Nápady, náměty či návrhy musí být rozpracovány na požadovanou úroveň. V případě nedostatků je soutěžící tým vyzván organizátory k doplnění. Soutěžní návrhy je možné do soutěže přihlašovat na níže uvedené kontakty průběžně od 9. 2. 2015 do 15. 3. 2015.

Vybraný experiment a technické řešení subsystémů bude realizováno v období od 1. 4. 2015 do 30. 4. 2015 a v průběhu měsíce května 2015 budou zařízení prakticky otestována při zkušebním letu do stratosféry.

Odměnou úspěšným týmům tedy bude možnost své návrhy a experimenty v rámci aktivit projektu zrealizovat, odzkoušet a ve spolupráci s dalšími odborníky a techniky své přístroje a experimenty otestovat při jediném plánovaném letu stratosférického balónu.

V rámci projektu SpVRI zajišťuje soutěž po administrativní a komunikační stránce Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace. Podrobnější podmínky a přihlášku do soutěže najdete na webových stránkách partnerů projektu nebo si je můžete vyžádat u administrátora soutěže.

Formuláře je stažení najdete na webové stránce Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Kontakty na administrátora soutěže:

Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o.
Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Česká republika
Telefon: +420 571 611 928
E-mail: libor.lenza@astrovm.cz


Pořadatel soutěže:
Mendelova univerzita v Brně
Laboratoř metalomiky a nanotechnologií
Zemědělská 1, 613 00 Brno
Česká republika
Telefon: +420 545 133 350
E-mail: rene.kizek@mendelu.cz

Společně pro výzkum, rozvoj a inovace Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Společně pro výzkum, rozvoj a inovace
Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

Sylvie Gorková

Sylvie Gorková

O astronomii se zajímá od svých 15 let. Pochází z Kroměříže. Zde se také na místní hvězdárně zapojila do aktivního pozorování meteorů. Je členkou Společnosti pro meziplanetární hmotu (SMPH).V současné době pracuje jako odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí. Od roku 2012 publikuje články na stránkách SMPH, od roku 2014 pak také na astro.cz a na stránkách hvězdárny Valašské Meziříčí.

Štítky: Soutěž 


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »