Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Za astronomií na podzim už do nového

Za astronomií na podzim už do nového

Rekonstrukce HaP České Budějovice
Rekonstrukce HaP České Budějovice
Informační bulletin č.06/2009 Hvězdárny a planetária České Budějovice z 15. srpna 2009

Hvězdárna a planetárium v Českých Budějovicích je letos od začátku června uzavřena pro veřejnost. Proč? Po téměř čtyřiceti letech od otevření probíhá rozsáhlá rekonstrukce kinosálu, výstavní haly a vchodu. Návštěvníkům z řad žáků, studentů i široké veřejnosti přinese nové, kvalitní a moderní prostředí.

Prostory z počátku 70.let dvacátého století již nedostačovaly současným požadavkům provozním, technickým ani estetickým. Pracovníci hvězdárny vložili mnoho úsilí do modernizace a aktualizace pořadů a projekcí. Připomínky typu "Váš pořad se mám moc líbil, hodně jsme se z astronomie dozvěděli, ale ten sál je přímo strašný" se však v posledních letech množily od dospělých návštěvníků i ze škol. Nezbylo než v případě prostor, které se nezměnily od roku 1971, přistoupit ke složité a náročné akci. Celou akci financuje Jihočeský kraj jako zřizovatel hvězdárny. Hlavním dodavatelem se na základě výběrového řízení se stala firma Parabastav, ovšem na celé zakázce se podílejí mnozí subdodavatelé.

Se začátkem srpna nastala další, už radostnější etapa rekonstrukce. Po bourání, vyklízení a kontrole skutečného stavu skrytých prvků a konstrukcí začali pracovníci jednotlivých profesí montovat nové podhledy, podlahy, osvětlení a akustické obložení stěn. Následovat budou nové vchodové dveře, projekční pult, křesla, výstavní panely a vše završí kvalitní ozvučení přednáškového sálu.

Zájemci o astronomii mohou do konce srpna navštívit oblíbené letní exkurze na hvězdárně na Kleti. Znovuotevření českobudějovické hvězdárny a planetária pro veřejnost je plánováno na přelom září a října tak, aby podzimní sezóna už začala v novém. Pracovníci hvězdárny a planetária mezitím usilovně pracují na tvorbě zcela nových pořadů o planetách sluneční soustavy, zatměních Slunce i Měsíce, vzdáleném vesmíru a dalších oblastech astronomie pro školy, Klub mladých astronomů i širokou veřejnost.

Jana Tichá
ředitelka HaP

Více (včetně fotografií) najdete na:
http://www.hvezdarnacb.cz/

Hvězdárna a planetárium
Zátkovo nábřeží 4
370 01 České Budějovice
tel. 386352044, 603913985
e-mail : jticha@klet.cz




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »