Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zažít ÚLeT!

Zažít ÚLeT!

Úžasný letní tábor pro mladé
Autor: ÚDiF

Úžasný Letní Tábor pro mladé objevitele na Hvězdárně v Úpici se uskuteční i letos. Již počtvrté se na hvězdárně v Úpici sejde parta nadšených lidí (vesměs fyziků a Instruktorů Brno), kteří pro děti ve věku 10-15 let připravili fyzikálně-experimentální tábor ÚLeT. Cíl tábora? Objevovat, přemýšlet, poznávat a užít si prázdnin! Termín letošního ÚLeTu je 25. 7. - 1. 8. A téma? Čtěte dále...

Záhada zmizelého etalonu!

Výroba střelného prachu na ÚLeTě 2014 Autor: ÚDiF
Výroba střelného prachu na ÚLeTě 2014
Autor: ÚDiF
Začneme trošku zeširoka u jednotky hmotnosti. Kilogram je poslední jednotka, která je definovaná pomocí předlohy, a ne fyzikální definicí. Kilogram byl původně zvolen tak, aby odpovídal hmotnosti 1 litru vody. Tato původní definice však měla závažné nedostatky, kvůli nimž byl kilogram v roce 1889 definován na základě vyrobené předlohy, které se říkalo etalon. No a etalon váhy byl vyroben tak, aby vyhovoval váze 1 litru vody. Při výrobě však došlo k malé odchylce, která způsobila, že 1 kilogram vody nemá objem přesně 1 litr, ale 1,000 028 l. Jak to?

Bohužel i definice etalonem má problémy:

  1. Z nejasných příčin za posledních 100 let prototyp ztratil přibližně 50 mikrogramů. Jelikož je však kilogram definován jako aktuální hmotnost prototypu, změnila se tím i velikost kilogramu.
  2. U definice jediným prototypem hrozí teoretická možnost, že by tento prototyp mohl být ztracen nebo zničen. 
  3. Definici prototypem nelze předat na dálku, např. v situaci, kdy by bylo potřeba kilogram popsat někomu, kdo se nemůže dostat k prototypu. 

A tady už jsme u tématu tábora. Protože právě (a nejen) to, co se stane, když se etalon váhy ztratí, se dozvíme na ÚLeTu 2015... Přitom si v detektivním prostředí vyzkoušíme na vlastní kůži mnoho dalších experimentů a využijeme pátrací metody v praxi. Nezapomeneme ani na celodenní výlet, osvěžení místního bazénku a velký táborák.

Jedinečnost táboru dala kombinace jeho organizátorů z řad vystudovaných fyziků, kteří profesionálně předvádějí fyziku ve spolku Divadla fyziky ÚDiF, a z řad Instruktorů Brno, kteří se věnují zážitkovým akcím pro mládež. Program tak sestává z her a workshopů zaměřených nejen na objevování světa skrze vlastní zkušenost, ale i sebepoznávání, tedy v čem jsme dobří a v čem slabší, jak se s tím vyrovnat, jaké jsou naše priority nebo jak respektovat ostatní v kolektivu s odlišnými názory.

Zkouška pointilismu na ÚLeTu 2014 Autor: ÚDiF
Zkouška pointilismu na ÚLeTu 2014
Autor: ÚDiF
Myšlenka vzniku tábora s fyzikální tématikou přišla od malé skupinky lidí, kteří si říkají ÚDiF Divadlo fyziky. Již šest let se snažíme lidem ukazovat, že fyzika může bavit a inspirovat a že ji mohou (nedejbože Ji) i porozumnět. Fyziku bereme jako nástroj k tomu, aby lidé přemýšleli nad jednoduchými věcmi kolem sebe, protože přestaneme-li přemýšlet, přestaneme-li se ptát... Naštěstí Vaše děti touhu po poznání mají a vy je můžete nechat ji rozvíjet.

Na ÚLeT se sjíždějí děti z celé republiky. Areál hvězdárny zajišťuje jak dobrodružné spaní pod stany, tak příjemné sociální zázemí – sprchy, toalety, společenskou místnost, velký travnatý areál pro realizaci mnoha her a v neposlední řadě možnost večerního pozorování oblohy na amatérské i odborné úrovni. Letos se opět více jak polovina dětí hlásí s nadšením znovu, volných máme ještě deset míst, pokud tedy o táboru uvažujete, určitě nic neodkládejte a kontaktujte nás co nejdříve.

Více informací na www.ulet.astronomie.cz.
Kontakt: Barbora Mikulecká, ulet@astronomie.cz.

ÚLeT „Se strojem času“ 2014 Autor: ÚDiF
ÚLeT „Se strojem času“ 2014
Autor: ÚDiF




O autorovi

Barbora Mikulecká

Barbora Mikulecká

Barbora Mikulecká (* 1988) je česká popularizátorka astronomie a fyziky. Podílí se zejména na různých osvětových show, jako je věda v ulicích, ve kterých předvádí fyziku světa kolem nás hravým a podmanivým způsobem. Jako členka týmu Úžasného divadla fyziky (ÚDiF) spolupracuje na přípravách neobvyklých i zdánlivě zcela běžných, ale fascinujících experimentů. Kromě astronomie a fyziky (zejména ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Brno) ji baví fotografování a turistika.

Štítky: ÚDiF, Úžasný letní tábor Úpice, ÚLeT


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »