Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zemřel Sir Arthur Charles Clarke (1917 – 2008)
Petr Kubala Vytisknout článek

Zemřel Sir Arthur Charles Clarke (1917 – 2008)

Arthur C. Clarke
Arthur C. Clarke
Včera večer dorazila do Evropy velmi smutná zpráva. Na Srí Lance zemřel ve věku 90 let jeden z nejslavnějších autorů Sci-fi literatury v historii - Sir Arthur Charles Clarke. Jeho jméno zná snad každý příznivce Sci-fi literatury i astronomie. Do povědomí veřejnosti se dostal mimo jiné svým románem 2001: Vesmírná odysea. Na počest této knihy byla pojmenována i jedna z kosmických sond (Mars Odyssey), která i v těchto dnech zkoumá z oběžné dráhy povrch rudé planety.

Dnes ráno jsem chtěl ještě před snídaní absolvovat tradiční kolečko na internetu – odpovědět na emaily a prohlédnout si online zdroje k exoplanetám. Když jsem zapnul internet, najel mi seznam.cz a na něm velmi smutná zpráva – Zemřel spisovatel Arthur C. Clarke. Vzhledem k jeho věku a dlouhodobé nemoci se to asi dalo čekat, přesto se jednalo o zprávu, která asi nejednoho příznivce Sci-fi, astronomie či kosmonautiky hluboce zasáhla.

Sepisovat životopis tohoto známého spisovatele snad ani nemá cenu. Podrobnosti o něm najedete v článku od M.Hromadové k jeho 90. narozeninám, které oslavil v prosinci a v odkazech na konci.

Jako nejslavnější dílo Arthura C. Clarka je označován román 2001: Vesmírná odysea. Musím se ale přiznat, že mou nejoblíbenější knihou je Měsíční prach, pokud jste nečetli, vřele doporučuji.

Arthur C. Clarke byl takovým Julesem Vernem 20. století. Už v roce 1945 dokázal předpovědět, že družice budou jednou využívány pro přenos televizního signálu. Clarke vystudoval fyziku a aplikovanou matematiku. Zřejmě právě díky tomu jsou jeho romány a povídky promyšleny do té nejmenší podrobnosti a ctí fyzikální zákony. Je docela možné, že spousta věcí, které se v jeho knihách objevují, se jednoho dne stane součástí každodenní reality.

Clarkovo jméno nese planetka – „4923 Clarke“ a dinosaurus „Serendipaceratops arthurcclarkei“ objevený v Austrálii.

„Pokročilá věda se nedá odlišit od magie.“

„Jediným způsobem, jak zjistit meze možného, je odvážit se alespoň malý kousek za hranice nemožného.“


Doporučené odkazy:




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »