Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Jasné komety – souhrn roku 2016 a výhled na rok 2017
Marek Biely Vytisknout článek

Jasné komety – souhrn roku 2016 a výhled na rok 2017

Kometa C/2013 US10 (Catalina) na snímku Michaela Jägera
Autor: Michael Jäger

Na rozdíl od let předešlých jsme v roce 2016 žádnou kometární hitparádu nezaznamenali. Zvláště ve sovnání s lehce nadprůměrným rokem 2015, kdy jsme spatřili jednu kometu pouhým okem a hned dalších osm v malých dalekohledech. I přestože šlo o rok vydařený, namlsáni ještě lepšími dvěma předchozími jsme při jeho hodnocení byli lehce rozpačití. Přišel ovšem rok 2016 a tvrdý návrat do reality. Pouhým okem jsme nespatřili žádnou kometu a v binokulárech či malých dalekohledech jich bylo vidět celkem pět. Člověk by si pomyslel, že to ještě není tak mizerná bilance. A skutečně není. Rok 2016 můžeme jako celek hodnotit jen jako lehce podprůměrný. Problémem ale byla jiná záležitost. Na začátku roku 2016 ještě „dohasínaly“ některé komety z roku 2015 či některé jiné měly maximum jasnosti. Díky tomuto fenoménu jsme během prvních pěti měsíců roku mohli zpozorovat hned čtyři komety jasnější než 10 mag, z toho dokonce tři současně v lednu a v únoru. Poté ovšem přišlo období od června do listopadu, kdy komety pro malé dalekohledy zcela absentovaly. Půl roku dlouhé čekání na jasnou kometu je velmi neobvyklé, až takřka nevídané, a tady vzniká onen problém. Ale vraťme se zpět ke konkrétním kometám.

Samotný začátek roku patřil hned třem kometám. Děleně nejjasnější kometou roku 2016 pro nás byla C/2013 US10 (Catalina), která ještě na konci roku 2015 zjasnila na 6 mag a stala se tak velmi pěkným objektem pro malé triedry. Původně měla lehce zjasňovat i na začátku roku 2016 a dosáhnout až 4-5 mag (díky tomu by patrně byla viditelná i pouhým okem), ale vzhledem k tomu, že se jedná o dynamicky novou kometu z Oortova oblaku, se tak nestalo. Kometa naopak začala lehce slábnout. Po lednu se navíc tempo slábnutí výrazně zrychlilo a už v březnu kometa přestala být viditelná malými dalekohledy.

Kometě na obloze zdatně sekundovala C/2014 S2 (PanSTARRS) v táhlém maximu 8-9 mag od podzimu 2015 do jara 2016. Pozorovatelná malými přístroji byla do května.

C/2013 X1 (PanSTARRS) 8. 1. 2016 Autor: Martin Gembec
C/2013 X1 (PanSTARRS) 8. 1. 2016
Autor: Martin Gembec

Zajímavá byla kometa C/2013 X1 (PanSTARRS), jež nejprve zaostávala za svou předpovědí, ale vlivem lednového outburstu nakonec zjasnila až na 8 mag a dostala se do dosahu větších triedrů. Tento stav ovšem neplatil příliš dlouho, kometa v únoru zmizela z naší oblohy a už nikdy nebyla pozorovatelná. Na přelomu jara a léta ji mohli v maximu jasnosti okolo 6 mag pozorovat akorát obyvatelé jižní polokoule.

252P/LINEAR 3. 4. 2016 Autor: Martin Gembec
252P/LINEAR 3. 4. 2016
Autor: Martin Gembec
Obrovským překvapením roku byla krátkoperiodická kometa 252P/LINEAR.Přestože se měla velmi těsně přiblížit Zemi, vzhledem k její předešlé aktivitě toho od ní nikdo příliš neočekával. Ale někdy platí známé "co není, může být". Kometa v tomto svém návratu nečekaně zjasnila (oproti předpokládanému maximu jasnosti 11 mag dosáhla 4 mag!!!) a byla pozorovatelná i pouhým okem. Jenže v té době, v březnu, ji mohli spatřit pouze obyvatelé jižní polokoule... U nás se objevila nízko nad jižním obzorem na přelomu března a dubna jako objekt 6. magnitudy, byla tedy zhruba stejně jasná jako na začátku roku C/2013 US10 (Catalina), takže se z hlediska nás středoevropanů podělí o titul nejjasnější komety roku 2016 právě s kometou objevenou ke konci roku 2013 nejprve s asteroidálním označením. Celkově, z pohledu globálního, je však právě 252P/LINEAR onou kometou, která v roce 2016 jasností předčila všechny ostatní pozorovatelné komety. Ale zpátky k její viditelnosti u nás. Kometa v dubnu rychle stoupala nad jižní obzor, jenže zároveň také rychle slábla. Pod 10 mag nakonec zeslábla na konci května, úspěch to byl ale i tak obrovský. Veškeré odhady jasnosti překonala o těžko uvěřitelných 7 mag a nad hranicí 11 mag, tedy nad hodnotou, na níž měla původně maximálně zjasnit, vydržela celé 3 měsíce! Výborný počin…

Po dlouhé, půlroční pauze překvapila i kometa C/2016 U1 (NEOWISE), a sice svým nečekaným zjasněním, byť ne tak markantním, jako v případě o odstavec výše uvedené komety. Jasnost až 8 mag v prosinci s ještě celkem obstojnými pozorovacími podmínkami (to druhé už v těchto dnech moc neplatí) určitě není k zahození, ba naopak. V narážce na pozorovací podmínky je nutné zmínit i trochu opomíjenou kometu 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková, která se nacházela na večerní obloze tak nízko, že jen díky průzračné obloze byla snadno pozorovatelná i malými dalekohledy. V roce 2017 to ale bude ještě lepší, a tak se jí, stejně jako jiným kometám, budeme věnovat v druhé části článku.

To bylo tedy zhodnocení roku 2016 mezi kometami. Čeká nás s nimi lepší rok 2017? Posuďte sami v následujících řádcích.

C/2016 U1 (NEOWISE)

Snímek komety C/2016 U1 (NEOWISE) od Michaela Jägera Autor: Michael Jäger
Snímek komety C/2016 U1 (NEOWISE) od Michaela Jägera
Autor: Michael Jäger
Tato kometa je zde uvedená výhradně kvůli první lednové dekádě. Po ní totiž od nás definitivně přestane být pozorovatelná. Ještě předtím by mohla dosáhnout jasnosti až 7 mag (jako nepozorovatelná u Slunce i 6 mag). Se špatnými pozorovacími podmínkami už ale pozorování komety na začátku roku 2017 nejspíše žádný velký zážitek nepřinese.

2P/Encke

Známá „kometární dvojka“ se vrací! Viditelná ale bude jen v lednu, v únoru a možná v prvních dnech března. Dosáhne jasnosti 7-8 mag, spatřit bychom ji tedy mohli i obyčejnými triedry.

45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková

O této japonsko-česko-slovenské kometě už řeč byla. Na konci ledna její současné mizerné pozorovací podmínky ukončí konjunkce se Sluncem, ale ta lepší část přijde až potom. Hned na začátku února se totiž kometa objeví na ranní obloze a bude vlivem blízkého přiblížení se k Zemi rychle stoupat nad obzor. Už v půli toho samého měsíce bude pozorovatelná celou noc, potom se přesune na večerní oblohu. Naneštěstí poté, co prolétne jen těsně kolem Země, začne rychle slábnout. Po únorovém maximu jasnosti 6-7 mag tedy zeslábne pod 10 mag, pravděpodobně již koncem března.

45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková 28. 12. 2016 Autor: Martin Gembec
45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková 28. 12. 2016
Autor: Martin Gembec

41P/Tuttle-Giacobini-Kresák

Skutečný hit a dost možná nejjasnější kometa roku 2017. Tato kometa se, stejně jako 45P/Honda-Mrkos-Pajdušákovám těsně přiblíží k Zemi, ale bude patrně ještě jasnější. V maximu jasnosti by měla v dubnu dosáhnout 4-5 mag, což by jí jako asi jediné kometě v roce 2017 zaručilo viditelnost i pouhým okem! Zatím ale nemůžeme příliš předbíhat. Kometa je známá svým bouřlivým vývojem jasnosti a stejně jako překvapit může i zklamat. Jasnější než nějakých 10-11 mag, stačících na viditelnost malými dalekohledy, má být od února až do června.

C/2015 V2 (Johnson)

C/2015 V2 (Johnson) 29. 12. 2016 Autor: Martin Gembec
C/2015 V2 (Johnson) 29. 12. 2016
Autor: Martin Gembec
Dynamicky nová kometa z Oortova oblaku, která zatím působí mírné zklamání. Optimistické předpovědi o dosažení maxima jasnosti 6-7 mag se asi nevyplní, kometa pravděpodobně někdy v červnu dosáhne podle aktuálního vývoje zhruba 8 mag. I to by ale stačilo na viditelnost ve větších triedrech. Kometa by nějakých 10 mag mohla dosáhnout už na přelomu ledna a února, v malých přístrojích ji uvidíme do července, kdy definitivně zmizí z naší oblohy.

C/2015 ER61 (PanSTARRS)

Tato kometa sice není dynamicky nová, ale za předpovědí i tak zaostává. To se ovšem, díky povaze komety, může rychle otočit. Zatím to u ní vypadá na maximum jasnosti 7-8 mag někdy v květnu, uvidíme však, co s kometou udělají příští měsíce. Do dosahu větších triedrů by se měla dostat určitě, v malých dalekohledech obecně bychom ji mohli registrovat od února až do září. Problémem u komety by ale, zejména v době okolo maxima jasnosti, mohla být nízká výška nad obzorem.

71P/Clark

Tahle kometa by mohla dosáhnout až 10 mag v létě (maximum jasnosti pravděpodobně potrvá od června až do srpna), půjde ale spíše o objekt jižní polokoule - u nás bude v té době velmi nízko nad jižním obzorem, takže zpozorovat ji jakýmkoliv malým dalekohledem či binokulárem bude pořádná výzva.

24P/Schaumasse

Kometa s podobným průběhem jasnosti jako 71P/Clark. V maximu jasnosti, shodou okolností taktéž okolo 10 mag, bude rovněž tři měsíce, v tomto případě ovšem půjde o říjen, listopad a prosinec. Kometu navíc budou zdobit lepší pozorovací podmínky, spatřit ji malým dalekohledem tím pádem asi nebude takový problém.

C/2016 R2 (PanSTARRS)

Poměrně rychle zjasňující se kometa, jež dosáhne maxima jasnosti spíše až v prvních měsících roku 2018. Nějakých 10-11 mag by však mohla dosáhnout i na konci roku 2017. Kometu zde uvádíme spíše orientačně, bude hodně záležet na dalším vývoji její jasnosti.

C/2014 S2 (PanSTARRS) ve společnosti M97 a M108. Podobné setkání předvede 22. 3. 2017 kometa 41P Autor: Martin Gembec
C/2014 S2 (PanSTARRS) ve společnosti M97 a M108. Podobné setkání předvede 22. 3. 2017 kometa 41P
Autor: Martin Gembec

Po nepříliš vydařeném roce 2016 se tedy rýsuje jednoznačně lepší rok. Potěšit by mohla především kometa 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák, jež by jako jediná z komet mohla dosáhnout jasnosti, která by jí umožnila pozorovatelnost pouhým okem. Zároveň by to samozřejmě znamenalo, že by se právě tato kometa stala v roce 2017 tou nejjasnější. Zatím to také vypadá, že jí bude sekundovat až 8 dalších komet, které bychom mohli spatřit třeba v obřích binokulárech. To by v podstatě zapříčinilo "opakování" roku 2015 a rok 2017 by tak skončil mírně nadprůměrně. Tento článek je však nutno brát s určitou rezervou, ačkoliv ten, který jsme psali zhruba před rokem, vystihl situaci v roce 2016 celkem přesně; kdykoliv se může stát, že některá kometa nečekaně zjasní a nebo naopak zklame nízkou jasností. Proto je potřeba zůstat ve střehu a jasnost komet, pokud možno co nejpravidelněji, monitorovat. Nicméně, alespoň z hlediska právě komet a vlastně i astronomie obecně, je možno k roku 2017 vzhlížet s mírným, opatrným optimismem.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Přehled komet viditelných v roce 2016
[2] Výhled na komety budoucích let na stránkách Seiichiho Yoshidy

Převzato: Stránky Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu



O autorovi

Marek Biely

Narodil se 23. 5. 1998 v Brně. Studuje obor Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání na Masarykově univerzitě. V podstatě od malička se zabývá astronomií, nejvíce pak kometami, které jej uchvátily zejména díky příletu jasné C/2011 L4 (PanSTARRS) v roce 2013. Komety pozoruje vizuálně a provádí jejich odhady jasnosti. Zároveň o nich píše články pro astro.cz, kommet.cz a astrotech.cz. Mezi jeho další zájmy patří ještě meteorologie a sport. Kontaktovat jej můžete na e-mailu biely.marek@seznam.cz.

Štítky: Souhrn komet, Kometární výhled


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »