Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Jasné komety - souhrn roku 2017 a výhled na rok 2018
Marek Biely Vytisknout článek

Jasné komety - souhrn roku 2017 a výhled na rok 2018

Kometa C/2015 ER61 (PanSTARRS) na snímku Damiana Peache
Autor: Damian Peach

Rok 2017 by se z hlediska komet, které jsme měli možnost spařit v malých dalekohledech či triedrech, dal zařadit do kategorie průměrných či možná i lehce nadprůměrných. Ačkoliv jsme neměli příležitost pozorovat pouhým okem viditelnou kometu (byť takové předpoklady před začátkem roku byly), hned 9 komet dosáhlo jasnosti minimálně 10 mag a potěšilo tak amatérské pozorovatele v Evropě. Pojďme si společně připomenout, o jaké komety se jednalo.

Hned na samém počátku roku mizela z naší oblohy kometa C/2016 U1 (NEOWISE), jež byla pěkným a velmi kondenzovaným objektem s jasností až 7 mag. Pozorovatelná však byla jen v první lednové dekádě, poté nám definitivně zmizela z oblohy. Po konjunkci se Sluncem kometa velmi rychle zeslábla na jižní obloze a není vyloučeno, že dokonce zanikla. To se už ale nedozvíme...

Začátek roku obohatila rovněž pro české a slovenské pozorovatele známá kometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková, jejíž maximum jasnosti bylo taktéž poblíž 7 mag. Nejlépe byla pozorovatelná již na začátku ledna na večerní obloze, byla sice velice nízko nad obzorem, ale kondenzovaná a dokonce s krátkým ohonem. V únoru se po konjunkci se Sluncem ukázala na ranní obloze a i přes jasnost 7-8 mag už byla difúzní a obtížně pozorovatelná, navíc velmi rychle zeslábla.

Potěšila také jedna z nejznámějších krátkoperiodických komet - 2P/Encke. Období její pozorovatelnoti nikdy nebývají příliš dlouhá, letos jsme kometu mohli spatřit na večerní obloze zejména v únoru, na jehož konci zmizela z naší oblohy v maximu jasnosti 7-8 mag.

Jaro nám přineslo hned 4 další jasné komety. Ta, kterou zmíníme jako první, však spíše zklamala. Jednalo se o kometu 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák, jež podle původních předpovědí mohla dosáhnout snad až 5 mag, díky čemuž by se stala vůbec nejjasnější kometou roku 2017 a zároveň možná i pouhým okem viditelným objektem. Nakonec však zjasnila jen na 6-7 mag, což samo o sobě není vůbec špatné a zejména na tmavé obloze šlo o pěkný objekt i pro menší triedry. Pomyslná "třešnička na dortu" tomu ale chyběla.

Překvapením naopak byla kometa C/2017 E4 (Lovejoy), která jen potvrdila skutečnost, že téměř jakoukoliv kometu, kterou objeví Terry Lovejoy, můžeme titulovat kometou jasnou. Kometa byla objevena teprve v březnu a už v dubnu dosáhla v maximu jasnosti 6-7 mag. Posléze se ale ukázalo, že jádro komety bylo příliš malé a nemohlo tak přežít průlet perihelem (kvůli tomu byla kometa taky tak pozdě nalezena - nejednalo se o nějaký přehnaně aktivní kousek). Nám to ovšem nemuselo moc vadit, pozorovací období komety v tu dobu stejně pomalu končilo.

Nejjasnější kometou roku 2017 se nakonec stala C/2015 ER61 (PanSTARRS). Tato kometa dlouho zaostávala za předpovědí a vypadalo to, že v maximu jasnosti dosáhne pouze 8 mag. Na začátku dubna ale předvedla slabší outburst, jenž ji zjasnil až na 6 mag a dostal ji tak do dosahu malých triedrů. Problém u této komety ale byl ve špatných pozorovacích podmínkách. Kometa sice od nás pozorovatelná byla, ale jen hodně nízko nad obzorem, takže pozorovatelé s nekvalitní oblohou prakticky neměli šanci na její zpozorování. Situace se zlepšila v létě, ale to už kometa celkem výrazně slábla, takže ji nebylo možné uvidět v obyčejných triedrech. Z této komety tak můžeme mít po právu lehce smíšené pocity.

Asi 8 mag dosáhla v maximu jasnosti kometa C/2015 V2 (Johnson), která byla letos tou snad ze všech nejdostupnější kometou. Do dosahu malých dalekohledů se dostala už na konci zimy, pak pomalu zjasňovala po celé jaro a nejjasnější byla v červnu. Celé popsané období navíc byla viditelná vysoko nad obzorem, v maximu jasnosti pak za teplých nocí téměř v nadhlavníku, a to i v obyčejných binokulárech dokonce na městské obloze. Škoda jen, že už v červenci přestala být pozorovatelná kvůli přesunu na jižní oblohu.

Kometa C/2015 V2 (Johnson) na snímku Michaela Jägera Autor: Michael Jäger
Kometa C/2015 V2 (Johnson) na snímku Michaela Jägera
Autor: Michael Jäger

Druhá polovina roku byla na jasné komety spíše o něco slabší. Za zmínku stojí pouze dvě. Ta první z nich, C/2017 O1 (ASASSN), navíc zklamala, když místo předpovídaných 7 mag dosáhla sotva 9 mag a ještě ke všemu byla v malých dalekohledech pozorovatelná pouze výjimečně při skvělých pozorovacích podmínkách, protože byla extrémně difúzní.

Teď na konci roku ještě díky slabšímu outburstu až na 10 mag zjasnila kometa C/2016 R2 (PanSTARRS), takže by na tmavší obloze měla být pozorovatelná i menšími dalekohledy. Kometě se ještě budeme věnovat ve druhé části článku, kterou je výhled na rok 2018.

Rok 2017 je tedy pomalu u konce a my již můžeme začít vzhlížet k tomu následujícímu. Co nám v něm přinesou komety? Pojďme se na to společně podívat:

C/2016 R2 (PanSTARRS)

Jak jsme už zmínili v první části článku, kometa díky outburstu zjasnila na 10 mag a měla by tak být viditelná i v menších dalekohledech. Takto to podle všeho zůstane minimálně v první polovině roku 2018. Kometa by sice neměla dále zjasňovat, ale zároveň nebude ani nějak výrazně slábnout. Sice asi nepůjde o příliš výrazný objekt, ale díky dobrým pozorovacím podmínkám by její spatření nemělo činit velké problémy.

C/2017 T1 (Heinze)

Teprve v říjnu objevená kometa, jež se ale oproti původním předpokladům ukázala být dynamicky novou z Oortova oblaku. Podle původních předpokladů měla zjasnit na 8-9 mag, nakonec ale asi budeme rádi za lednových 10 mag a potom kometa dost možná zanikne u Slunce.

C/2017 S3 (PanSTARRS)

Další kometa, která je bezprostředně ohrožena zánikem u Slunce. V červenci by však měla velice rychle zjasňovat a asi od půlky měsíce bychom ji mohli vidět i v triedrech. Už na začátku srpna se ovšem ztratí v záři Slunce. To by mohla mít jasnost i kolem 5 mag, ale pouhým okem pravděpodobně viditelná nebude. Otázka navíc je, jestli kometa v té době nebude už po smrti.

21P/Giacobini-Zinner

Jedna z nejjasnějších komet roku, která by na podzim při maximu jasnosti až 6 mag měla být snadným objektem i pro menší triedry. V dosahu malých dalekohledů by měla být od začátku léta až do začátku zimy, z naší oblohy se ovšem ztratí v říjnu krátce po maximu jasnosti kvůli přesunu na jižní oblohu. Opět se objeví na přelomu ledna a února 2019, ale to už bude na hranici vizuálního dosahu.

64P/Swift-Gehrels

Tato kometa by měla v maximu dosáhnout jasnosti 9-10 mag, a to pravděpodobně ke konci podzimu. V dosahu obřích binokulárů by měla být od září do prosince.

38P/Stephan-Oterma

O této kometě platí prakticky to samé, co o výše zmíněné. V maximu jasnosti by měla dosáhnout asi 9 mag na konci podzimu, ale slábnout by potom měla pomaleji, takže se z dosahu malých dalekohledů dostane asi až na začátku roku 2019.

46P/Wirtanen

Tato kometa by se dala charakterizovat stylem "to nejlepší na konec". S velkou pravděpodobností by totiž mělo jít o jedinou pouhým okem viditelnou kometu roku 2018, v maximu jasnosti by v prosinci měla dosáhnout až 3 mag, a to vysoko na naší obloze! Před maximem jasnosti od nás bude prakticky nepozorovatelná, ale v prosinci se k nám přesune z jižní oblohy a velmi rychle vystoupá až téměř k našemu nadhlavníku. Pouhým okem by pak měla být pozorovatelná ještě i v lednu 2019 a z dosahu binokulárů se vytratí asi o dva měsíce později.

Rok 2018 by v součtu mohl vyznít podobně jako rok 2017, tudíž zhruba průměrně. Velkým tahákem je jednoznačně kometa 46P/Wirtanen, jež by měla výrazně předčít všechny ostatní a stát se jedinou pouhým okem pozorovatelnou kometou. Na to si ale budeme muset počkat až na samotný závěr roku. Mezitím bychom však mohli spatřit 6 dalších komet v triedrech či malých dalekohledech. Nicméně stejně jako u všech článků tohoto typu varujeme, že je nutné brát je pouze orientačně. Když se třeba podíváme na podobný článek z loňského roku, musíme zmínit, že komety 71P/Clark a 24P/Schaumasse se do dosahu binokulárů vůbec nedostaly, naopak nečekaně byly pozorovatelné tehdy ještě neznámé komety C/2017 E4 (Lovejoy) a C/2017 O1 (ASASSN). Je tedy možné, že některá z komet uvedených v tomto přehledu nakonec hranici 10 mag ani nepřekročí, zatímco ji naopak zastoupí nějaká jiná, doposud neznámá vlasatice. Pokud by se dělo něco nečekaného, budeme vás samozřejmě informovat. Na závěr tohoto článku nám dovolte popřát vám úspěšný rok 2018, třeba i ve společnosti výše uvedených komet!

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Jasné komety z roku 2017 na stránce kometarium.com
[2] Budoucí vizuálně viditelné komety na stránkách Seiichiho Yoshidy

Převzato: Stránky Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu



O autorovi

Marek Biely

Narodil se 23. 5. 1998 v Brně. Studuje obor Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání na Masarykově univerzitě. V podstatě od malička se zabývá astronomií, nejvíce pak kometami, které jej uchvátily zejména díky příletu jasné C/2011 L4 (PanSTARRS) v roce 2013. Komety pozoruje vizuálně a provádí jejich odhady jasnosti. Zároveň o nich píše články pro astro.cz, kommet.cz a astrotech.cz. Mezi jeho další zájmy patří ještě meteorologie a sport. Kontaktovat jej můžete na e-mailu biely.marek@seznam.cz.

Štítky: Jasné komety, Viditelné komety


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »