Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Mezinárodní seminář o výzkumu Slunce ve Valmezu

Mezinárodní seminář o výzkumu Slunce ve Valmezu

HVM-02.jpg
Ve dnech 12. až 14. října 2007 se bude na Hvězdárně Valašské Meziříčí konat mezinárodní (česko-slovenský) populárně-naučný sluneční seminář, určený široké veřejnosti. Akce je pořádána v rámci Mezinárodního heliofyzikálního roku IHY 2007 (International Heliophysical Year 2007). Seminář pořádá Hvězdárna Valašské Meziříčí ve spolupráci s Českým koordinačním výborem IHY 2007, Astronomickým ústavem AV ČR a Českou astronomickou společností.

HVM_Slunce.jpg

Mezinárodní heliofyzikální rok IHY 2007 navazuje na obdobné akce, které se uskutečnily v letech 1882–1883 a 1932–1933 (Mezinárodní polární roky) a v roce 1957 (Mezinárodní geofyzikální rok). O 50 let později – 50 let po vypuštění první umělé družice Země – se koná Mezinárodní heliofyzikální rok IHY 2007. Má významně přispět k široké mezinárodní spolupráci při výzkumu Slunce, meziplanetárního prostoru, vztahů mezi Sluncem a Zemí a vlivu Slunce na zemskou atmosféru a magnetosféru. Dalším cílem této akce je popularizovat informace o Slunci a jeho výzkumu mezi širokou veřejností, především mezi mládeží.

Na programu semináře zazní široká škála přednášek o nejrůznějších pohledech na Slunce, o výzkumu Slunce pomocí pozemních dalekohledů i o kosmickém výzkumu, představeny budou nejnovější poznatky o naší nejbližší hvězdě. Přednášet budou přední odborníci, zabývající se výzkumem Slunce, například z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky (AÚ AV ČR) v Ondřejově a v Praze, z AÚ SAV v Tatranské Lomnici (Slovensko), z Geofyzikálního ústavu SAV v Bratislavě či z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR v Praze.

HVM_seminar.jpg

Program bude zahájen v pátek 12. října 2007 v 17 hodin a potrvá do nedělního poledne. Přednášky jsou určeny nejen odborníkům na výzkum Slunce a příbuzných oborů, ale i široké veřejnosti. Srdečně zveme všechny zájemce.

Podrobný program najdete na adrese http://www.astrovm.cz .




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »